Je to s tím linkbuildingem opravdu tak špatné?

Snad každý druhý den vyjde na prestižních magazínech o SEO nějaký článek o negativním linkbuildingu. Dneska to byl Can There Really Be 85 Types Of Unnatural Links? na searchengineland.com. Ze začátku jsem si myslel, že se jedná jen o získávání pozornosti kolem aktuálního dění, ale poslední dobou už mi to tak trochu připadá přitažené za vlasy.

Po přečtení některých článků mi totiž přijde, že není nic lehčího než sestřelit jakýkoliv web. Stačí použít všechny dostupné off page metody. Jistě máme tu dostatek křiklavých případů, kdy si někdo opravdu stěžuje a předkládá jako důkaz varovné zprávy z GWT. Jenomže, když se to začne rozebírat do detailů zjistíme, že si to vlastně zasloužil. Často náprava není ani zas tak náročná. Stačí odstranit vyměněné či placené odkazy z vlastních stránek. Případů penalizací za směřující zpětné odkazy na vaší stránku je velice málo a vsadím se, že by to bylo obdobné. Majitel by přiznal chybu.

Prostě je tu kolem toho zbytečně velké pozdvižení. Majitelé stránek by místo kontrolování zpětných odkazů měli hledat nové způsoby propagace skrz kvalitní obsah. Nezapomínejme, že vyhledávače expandují. Chtějí mít co největší kontrolu nad obsahem a jeho velkou část přesouvat k sobě. Krásným příkladem je seznam a jeho zbozi.cz. Podobnou službu má i Google (nákupy na Google). Možná jednou nastane doba, kdy se do vyhledávání komerčních dotazů na první stránku dostanou jen stránky, co si zaplatí. Přílišná závislost na nich by se nám mohla do budoucna všem pěkně vymstít.

Hledejte nové možnosti jak získat návštěvníky či zákazníky. Zkuste pokrýt co nejvíce informačních kanálů. Všechny ty nedávné změny, by měly být varováním. Zkuste například nové sociální sítě, které postupně pronikají i do ČR anebo využijte už stávající řešení, které se posunuly dál. Pár článků pro inspiraci.

 

PS: Mimochodem asi není náhoda, že všechny ty články o penalizacích za nesprávný linkbuilding jsou obklopené reklamou na správný linkbuilding ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

11 Replies to “Je to s tím linkbuildingem opravdu tak špatné?”

  1. Konečně se na to někdo dívá tak jak já. Už se mi zdálo, že i tady na 404m.com je to pořád nějaký katastrofický zvířátkový scénař, ale není to tak špatné.
    Kdybychom všichni dělali weby kvalitně a linkbuilding “čistě”, nemuseli bychom dneska ztrácet čas sledováním info o BANech a penalizacích a můžeme se zaměřit na to, jak zkvalitnit svoje projekty ;)

  2. Pozdvižení je okolo toho především v zahraničí, kde velké firmy ukazují, že o tom svém písečku něco vědí a že bys u nich měl “ten linkbuilding” koupit(proto tolik nabídek služeb okolo).

    Možná proto se divím, že na toto téma v ČR moc příspěvků nepadá. Dle mého odhadu jsme jedna z nejzasaženějších zemí(největší prasata) co se týká budování zpětných odkazů…

  3. Cim dalej je to tak, ze docielit to aby linkbuilding vyzeral prirodzene je tak narocne, ze jednoduchsie je smerovat snahu radsej do kvalitneho obsahu.

  4. Za chvíli už na ten Google nebude fungovat vůbec nic. Ještě že je tu ten Seznam = registrace do katalogů + vyměnit odkazy -> prodávat odkazy.

  5. Pokud budes mit kvalitni obsah bez jakehokoli linkbuildingu, tak ti jej drive ci pozdeji nekdo zkopiruje a pokud jej da na web, ktery ma dostatecne silny a prirozene vypadajici linkbuilding, tak tvuj puvodni web muze byt oznacen za duplcitni.

  6. Ono je otázka zda-li se skutečně toto nepřeceňuje. Existuje spousty obrovskych mezinarodních farem a stejně tak dodnes existují sítě ve stylu TLA. Před pár lety se jim věštil zánik a dodnes jich kvanta existují.

  7. U nás je dost problém že hodně “lidí” k budování odkazů využívá dokola ty nejjednodušší metody (nekvalitní katalogy, netématické komentáře, netématické sitewide, málo anchorů(odkazy jen na homepage). Myslim že by bylo dobrý kdyby každý kdo využívá podobný kanály linkoval ze zmíněných kanálů pouze web určený pro sběr linkjuice (a zpětnou analýzu kvality získaných odkazů) a web určený pro pozice v serpu využíval jen to nejkvalitnější a nejtématičtější co zná/co kdy našel…
    Myslim že o kvalitních linkbuilderech a jejich možnosti uživení se tu před pár lety taky padnul nějaký článek.

  8. Taky mi to tak poslední dobou připadá. Myslím, že k přirozenému vzniku odkazů platí i ty nekvalitní.

  9. Nemyslím, že by sme mohli dospieť k tomu, aby sa na prvých stránkach vyhľadávania dostali len stránky, ktoré platia. Ono to potom nejak odporuje zmyslu vyhľadávania typu google, ktorý má úspech vďaka ľuďom čo vyhľadávajú a vyhľadávajú preto, že poskytuje najlepšie pokrytie obsahu na internete. Ak bude zobrazovať len výsledky len z “výberu” – podľa mňa by klesala jeho popularita i používanosť. Rýchlo by sa našla náhrada, ktorá si zisky bude kompenzovať inde, nie poplatkom za zobrazenie výsledku vyhľadávania.

  10. Myslím že problém se týká pouze old SEO, seo které se využívalo v dřívějších dobách a mělo efekt – hromadné katalogy, hromadné PR články, hromadné nakupování na všech typech webů a sitewide. Moderního SEO se to netýká – kvalitní články, nákup tématických odkazů ne sitewide, sociální linkbuilding – neodhalitelné.

    Ohledně toho sestřelování konkurence strašně by mě zajímal průzkum na českém písečku, nechceš se do toho pustit? Samozřejmě nechci abys sestřeloval mě:)

  11. Ono to už tak je teď, že jsou výsledky vlastně placené. Na hitová slova jsou první stránky googlu obsazené weby, které do optimalizace investují obrovské peníze. Google by samozřejmě radši, kdyby ty peníze dávaly jemu a né třetím stranám a bylo by to logické. Je otázka kam to povede, ale současný stav je asi neudržitelný. Google zobrazuje na prvních stranách weby firem, které přijmy z toho vzešlé dávají do vývoje metod, jak google přechytračit. Takže to jaksi nedává smysl. Google vlastně sám dotuje firmy, které ho přechytračují a jemu to pak kazí dojem uživatelů, čili jeho zákazníků a ohrožuje to jeho existenci. Je to zvláštní kolotoč a je otázka kam to povede. Možná časem přijdou na inteligentnější algoritmy, kdy opravdu rozeznají kvalitní a nekvalitní obsah.

Comments are closed.