Přerušit zpětné odkazy anebo nepřerušit?

Po posledním Google update, který otřásl některými weby mi přišlo hned několik dotazů, zdali mají tazatelé vzít pomyslný virtuální nůž a přeříznout “podezřelé” odkazy. Jestli se něco Google opravdu povedlo, tak to bylo vystrašit webmástry.

Takže předně se to chce pořádně nadechnout a nezačít hned panikařit. Za rok proběhne více jak 500 Google update. Většina z nich není pojmenována, protože nemají takový hezký PR jako poslední Antispam Panda alias Penguin. Přitom minimálně každý třetí ovlivní na 2% výsledků. Sami určitě dobře víte, jak váš web jen tak skáče na různá slovní spojení.

Za většinu problémů si za propad pozic vašeho webu si můžete sami. Nejdříve udělejte diagnostiku vašeho webu. Ideální je na to Google Webmaster Tools. Zjistíte zdali v poslední době neměl crawler problém projít některé části vašeho webu. Mohlo se jednat o výpadek webhostingu. Co nový update vašeho CMS. Nesmazal vám RSS feed, který GoogleBot tak rád používá? Funguje sitamp.xml tak jak má? Víte, že při hodně položkách s ní začínají mít některé vyhledávače problém a je nutné udělat více sitemap souborů (Google i Seznam zvládne 50K URL anebo 10MB). Co robot.txt je tam kde má být? Pozor na redirekty a canonical tag. Ve hře je i možnost napadení malware. Prostě si udělejte analýzu svého webu jako správný SEO odborník. Koukněte na onpage faktory. I když zjistíte, že máte všechno v pořádku, třeba přijdete na nějakou novou vychytávku do budoucna.

Jak vypadá varovný email od Google s podezřením na prodej odkazů

Dear site owner or webmaster of http://domena.tld/,

We’ve detected that some of your site’s pages may be using techniques that are outside Google’s Webmaster Guidelines.

Specifically, look for possibly artificial or unnatural links on your site pointing to other sites that could be intended to manipulate PageRank. Examples of unnatural linking could include selling links to pass PageRank or participating in link schemes.

We encourage you to make changes to your site so that it meets our quality guidelines. Once you’ve made these changes, please submit your site for reconsideration in Google’s search results.

If you have any questions about how to resolve this issue, please see our Webmaster Help Forum for support.

Sincerely,

Google Search Quality Team

Jak vypadá email s podezřením, že jste nakupovali zpětné odkazy

Dear site owner or webmaster of http://www.domena.tld/,

We’ve detected that some of your site’s pages may be using techniques that are outside Google’s Webmaster Guidelines.

Specifically, look for possibly artificial or unnatural links pointing to your site that could be intended to manipulate PageRank. Examples of unnatural linking could include buying links to pass PageRank or participating in link schemes.

We encourage you to make changes to your site so that it meets our quality guidelines. Once you’ve made these changes, please submit your site for reconsideration in Google’s search results.

If you find unnatural links to your site that you are unable to control or remove, please provide the details in your reconsideration request.

If you have any questions about how to resolve this issue, please see our Webmaster Help Forum for support.

Sincerely,
Google Search Quality Team

Co dál?

Teď k těm zpětným odkazům. Popravdě snad neznám nikoho, kdo by někdy nevyměnil odkaz. Ať už za účelem zlepšit si pozice, ranky anebo jen jako kamarádské gesto. Ono je to občas takové oboustranné. Ani jste se na tom nemuseli dohodnout. Všichni ale ban nedostali, takže to nebude tak horké.

Projděte postupně všechny lidi na které odkazujete ve velkém. Tedy odkazy v patičce a v postranní liště. Zjistěte jestli náhodou nevypadli z indexu. Mějte na paměti, že to může být nějaký jejich technický problém. Pokud jste si jistý, že není tak odkaz můžete odstranit, anebo do něj vložit nofollow. Obě metody by měly fungovat. Samozřejmě za předpokladu, že se na stránce nenachází nelegální materiál (zvláště v rozporu se základní listinou práv a svobod). Tady nofollow nezabere. To mažte rovnou. Přidat nofollow můžete i k odkazům na weby, kterým spadl GPR na 0.

Další jsou odkazy s klíčovým slovem. Oblíbená to metoda linkbuildingu. Pokud na svém webu publikujete nadmíru reklamních textů, kde si zadavatel vyžádal odkaz pod specifickým klíčovým slovem, tak moje doporučení je odkazy odstranit a nechat dole pod článkem odkaz ve formě URL. Problém mohou způsobit i podpisy diskutujících na fórech či pod článkem.  Zvláště když místo jména používají klíčové slovo. Nahoďte nofollow.

Pokud na vás padlo podezření, že kupujete zpětné odkazy, tak ma webech, kde máte koupené zpětné odkazy anebo bannerovou reklamu obehnanou odkazem zkontrolujte ranky. Jestli spadly poproste majitele o předělání odkazu na nofollow.

Závěr

Pokud jste nedostali zprávu před Google Webmaster Tools o penalizaci a zároveň vám nespadl Google Page Rank, problém bude spíše někde jinde.

Doporučené čtení 6 Ways to Recover from Bad Links.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

13 Replies to “Přerušit zpětné odkazy anebo nepřerušit?”

  1. Určitě se chce zamyslet nad tím zda mám web na prodej odkazů nebo chytání návštěvnosti z vyhledávání. Obecně bych doporučil zminimalizovat odkazy v patičce i postraních lištách. Tyhle odkazy zbytečně z webu odčerpávají linkjuice a vzhledem v nevhodnému umístění odkazovým webům nepřináší dostatečnou “sílu”. Na konci prodejní sezóny doporučuju se všeho zbavit a zapracovat na lepším obsahu na který navázat odkazy z hodnotnějších stránek.

    S tím souvisí skutečnost že hrozně lidí zapomíná na dostatečnou informační hodnotu webu – tady přece nejde o hromadu rádoby kvalitního textu, ale o informace tedy ul-li seznamy, tabulky, obrázky, grafy atd.

    Pokud mi na web začnou chodit lidi na kw reklamní agentury tak jim tam udělám tabulku se srovnáním agentur, jejich schopností, nabídky, případně dám návštěvníkům možnost se k tomu vyjádřit. Taková stránka pak bude narozdíl od mfa se 3NS kvalitního textu pro návštěvníky přínosem.

    Imho to funguje stejně i offline – pokud se někam snažim přitáhnou lidi, tak po tom co přijdou je musim “uspokojit” jinak se u mě nikdo neohřeje a navíc mi bude dělat na oplátku špatnou reklamu.

    1. Radši jsem těch 1000 z článku smazal, ať nešířím paniku. Když to zvládá Google i Seznam nemá cenu to nějak řešit.

  2. Drago s tou sitemapou jsi mě celkem překvapil, takže magazíny s tisíci články musí mít několik sitemap?

  3. Po posledných google pandách a podobných srandách to ovplyvnilo konečne aj moje prdíky rozumej webíky a musím sa priznať tiež som sa zľakol, ale počkal som, sledoval som pozície a to čo som potreboval, sa zas vrátilo tam kde bolo, a to bez mojich zásahov, ako keby google pred dvomi týždňami nahodil nejakú starú databázu do toho vyhľadávania alebo čo :) A ináč nemáš tie správy z GWT vo svojom rodnom jazyku? Nič Ti také neprišlo, že si to sem musel dať v angličtine? :)
    Na tie aktualizácie worpressu fakt nezabúdajte, ja som na to večne s..l a tento týždeň som si našiel sám škriatka na webe a oznámenie na webe o šírení škodlivého odpadu, celý deň som sa potom s(h)ral s webom, kým som to napravil…

  4. Google upozorní na podezřelé odkazy.
    Ty ty odkazy odstraníš.
    Googlu se potvrdí domněnka, že nakupoval / prodával odkazy.
    BAN.
    Čili moje teorie nic s tím nedělat :)

  5. Mně ten hunbuk kolem těch zpětných odkazů nedává úplně smysl. Podle mě jde pouze o to vystrašit webmastery, ale toto je přece pro rozumnýho člověka naprostej bullshit. Co by si google tímto pomohl, kdyby ten jejich penguin byl skutečně reálný, tak by si všichni kupovali odkazy místo pro sebe pro konkurenty, což stejně ničemu nepomůže.

    Podle mě je to nesmysl a snaha Googlu dělat bububu… Výsledky vyhledávání jsou ovlivněné dočasně.

  6. Nešířil bych paniku. Všeobecně je lepší budovat méně odkazů, ale kvalitnější. Nicméně když stránka začíná, taky nejdřív většinou dostává horší odkazy a jak roste, postupně dostává ty lepší. Takže alespoň na začátek by ty méně kvalitní odkazy neměly vadit (pokud jich nebude příliš).

  7. Geographic Panda?

    Tak jak jsi Drago nedávno psal o lokalizaci googlovského našeptávače, funguje nyní asi i klasické vyhledávání. I když zapnu anonymní prohlížení a kamarádka v Brně také, výsledky vyhledávání se na stejnou frázi přesto liší.
    Nejdivnější na tom je, že se lišily i v případě, kdy jsme obě v menu změnily místo na Prahu. Buď to načítalo různá datacentra nebo to přesto zohledňovalo místo připojení.
    Možná by si to zasloužilo podrobnější rozbor a širší studium zoologie.
    Klasické sledování pozic na Googlu je tím pádem úplně na…

  8. Vďaka za skvelý článok Drago :) Motyka: Keď píšem článok tak sa snažím aby to bolo prehľadné, aby čítateľ vedel rýchlo nájsť info ktorú hľadal cez vyhľadávač, takže úplný súhlas

    Takže je niekedy lepšie sa namiesto výmeny odkazov len s niekým dohodnúť o výmene sp. odkazu s článku na článok?

  9. A za všechno si lidé stejně můžou sami, chtějí dělat farmy na odkazy, tak ať si je dělají, ale ať poté za to nesou následky ;)

Comments are closed.