Nastal čas návratu katalogů?

Balastu na internetu přibývá. Konkrétní informace jsou často schované pod hromadou suti, která je zajímavější pro vyhledávače, ale nikoliv uživatele. Do toho všeho přichází ještě sociální sítě. Obsah je často hodnocen podle jeho bulvárnosti, než přidané hodnoty. Google si toho moc dobře uvědomuje. Objevují se snahy identifikovat autory obsahu. Možná se do budoucnosti dočkáme, že se to co napíše někdo autoritativní bude automaticky hodnotit ve vyhledávačích lépe. Což je ovšem spíše moje domněnka.

Vystává tak otázka zdali už vyhledávače čehokoliv situaci zvládají. Jestlipak by nebylo lepší v některých případech neudělat krok zpět ke katalogům a soustředit se na specifické parametry. Díky standardům CMS by například katalog mohl daleko lépe vyhodnocovat obsah článků a přizpůsobovat jej čtenářům. Vezměme si takové RSS agregátory. Získávají a kumulují tématické data. Pokud bychom je obohatili o některé funkce katalogů a vyhledávačů mohly by v pohodě pokrýt nějaké tématické odvětví. Nejen že by návštěvníci měli pravidelný přísun informací, ale mohli by také využít pokročilých funkcí jako je propojení témat. Mohli by sledovat chronologicky události či podobné články. Přiznejme si to. Třeba WordPress má vyhledávání celkem k ničemu. Pokud hledám nějaký starší článek bez Google to jde těžko. I tady by se mohly katalogy nové generace hodit.

Vyhledávače toho mají na bedrech už trochu moc. Blogposty, články, recenze, eshopy, prezentace a mnoho dalších se jim plete do cesty na jeden a ten samí výraz. Do toho se každý snaží prosadit různými metodami. Někdo spamuje, jiný využívá SEO. Jenomže to všechno má za následek, že lidé, kteří toto nepoužívají jsou dole. Kvalitní obsah vás nahoru jen tak sám nedostane. To jsou stejné mýty jako, že kvalitní výrobek si najde svého spotřebitele. Bez pořádné reklamy a marketingu to prostě nejde. To už se na to spíše vykašlete. Na svůj obsah a novinky musíte upozorňovat sami, alespoň ze začátku. Prosazovat se a tlačit nahoru. Je pravda, že s tímto hodně pomohly sociální sítě. Twitter dokáže kvalitní článek prohnat celým internetem během několika hodin. Jenomže pokud nemáte followery tak nikdo nic neuvidí.

Právě katalogy článků by s tímto mohly pomoct. Jistě nějaké řazení by bylo vždy potřeba, ale je značně jednodušší řadit tématické články než předvídat jestli chce návštěvník hledat lednice anebo Lednice. Naše závislost na vyhledávačích (u nás máme alespoň dva) je podle mě vcelku nešťastná a do budoucna nás může mrzet. Když se Google nebude něco líbit, tak nemusíme vše předělávat, protože máme Seznam. Bylo by ale ideální říct, když se vyhledávačům nebude něco líbit, tak tu mám stále 40% návštěvnosti s katalogů článků. Ty totiž nehodnotí klíčová slova, ale kolik mám odběratelů, pozitivních komentářů anebo stupně očekávanosti či jakoukoliv metriku. Pak si teprve bude moct autor říct. Píšu pro lidi nikoliv pro vyhledávače ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Nastal čas návratu katalogů?”

  1. Už x-let zpátky někdo naznačoval, že je možný že do budoucna část vyhledávání převezmou oborové portály/vyhledávače/katalogy.

    Pokud se tématu věnuju opravdu důkladně – mám přehled o aktuálních trendech, není problém uživatelům v daném oboru přinést oproti G/S kvalitnější/komplexnější vyhledávání, respektivě přehled o aktuálních informacích na internetu. Na oplátku získám přehled co a proč ty uživatelé hledají, což mi pomůže dál rozvíjet kvality a informačí hodnotu daného webu. Samozřejmě to nelze aplikovat universálně, ale v nějakých oborech je myslím dost snadné přinést mnohem lepší informace než přináší vyhledávače (chtěl jsem uvést heuréku, ale ta vzhledem k rozsahu není moc dobrý příklad).

    Princip je získat uživatele na svůj web a tam je maximálně informačně uspokojit a ne přehltit(informacema, odkazam dál apod.) Pokud na web přijde uživatel z vyhledávání, je můj hlavní cíl ukázat mu další cestu/informace a ne ho donutit vrátit se zpět do Googlu/Seznamu aby pokračoval ve vyhledávání – pokud se vrátil do vyhledávače pak má můj web nedostatečnou informační hodnotu, budu mnohem spokojenější když ho přes odkaz pošlu ke konkurenci než když se vrátí do serpu…

  2. Přesně tak! SEO bylo dobré v době, kdy ho umělo a dělalo jen pár lidí. Teď ho umí +- všichni a jsme zpět na startovní čáře (+-všichni). Je potřeba zase o kousek poskočit (a někdo už to určitě dělá.) A to je právě ten pokrok, který žene lidi (přírodu obecně) kupředu už od počátku světa.

  3. Otázkou je, jakým způsobem lidi takovýto katalog nebo katalogy najdou. Přes vyhledávače? Nebo vznikne jakýsi katalog katalogů? Něco podobného, jako oborová asociace SEO? Správný katalog je ten, který zaplatí? Kdo bude hodnotit významnost a přínos webů? Češi přece vydrbou úplně se vším, ne?

    Vyhledávače by v něčem takovém čuchaly nebezpečnou konkurenci a posílaly ji hrát si na písek. Takže cesta na výsluní SUPERkatalogu by byla podobná té, jakou se ve známost dávají klasické vyhledávače. Tedy jako momentálně v případě Googlu a Seznamu např. masivní draze placenou reklamou.

    Seznam jakési katalogy má a u mě už si několikrát z Firmy cz ověřovali, zda existuju. Přesto jsou tam i několik let staré firemní mrtvolky.
    Ale v případě seznamáckého katalogu odkazů očividně nestíhají vůbec nebo tomu nepřikládají význam. A další z rodiny Seznamu nepoužívám.

    Ve spoustě případů vyhledávám rovnou na Wikipedii. Když potřebuji znát nějaké biologické vazby, jdu na BioLib atd. Chci tím říct, že v podstatě téměř všechny weby jsou jakési katalogy něčeho a doba katalogů se tak nevrací, ale je tady pořád. Jen zatím nikdo nevymyslel, jak je smysluplně uspořádat.

  4. Spam mimo diskuzi:
    Ivánku, kdyby se ti podařilo tak hezky sepsat 50 způsobů, jak dostat lidi na web, jako odkazy onehdá, bylo by to prima. Někdy mě už to moje spamování kvůli vyhledávačům prostě unavuje :-)
    1) vyhledávače
    2) katalogy
    3) ???
    4) ???

  5. Nemusí to být právě oborové katalogy – nazvěme to rovnou oborové vyhledávače. I google si oborové vyhledávače sám staví (hotels finder, nově shopping atd)..

  6. Přesně na stejné téma jsme vedli nedávno diskuzi s několika markeťáky a došli jsme ke vzácné shodě – také jsme si říkaly, že lidé budou asi nejspíš používat vyhledávače méně, pokud bude stejným tempem růst zaplevelení internetu

  7. Seznamácký katalog mi přijde šílený – dostat do něj více firem je skoro nemožné.

Comments are closed.