Nové TLD nebudou mít žádný bonus v Google

Včera se objevila zpráva, že nové TLD budou mít bonus v Google po jejich zavedení. Prohlásil to Adrian Kinderis, šéf registry services provider společnosti ARI Registry Services v článku New top-level domains to trump .com in Google search results, který vyšel na marketingmag.com.au.

Článek jsem bral hodně s rezervou. I když je pravda, že v minulosti některé TLD google diskriminoval (.info) a jiné stále preferuje (.edu, .gov) a tak silně pochybuji, že by nové TLD dokázaly porazit v SERP autoritativní stránky s dlouholetou historii a silným sociálním rankem, jen na základě nějaké byť i hypotetického zvýhodnění. Samozřejmě leda by si to přáli vlastníci značek, ale to je záležitost jen jednoho prvního místa, které se už teď přiděluje ručně. Prostě prohlášení hodné prvního apríla.

Reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Matt Cutts dnes reagoval slovy:

“S prominutím tohle proste není pravda a jako důstojník* v týmu kvality vyhledávání Google, cítím potřebu vyvrátit toto nedorozumění. Google má spoustu praxe, v zobrazování relevantních internetových stránek, bez ohledu na doménu prvního řádu (TLD). Google se pokusí ohodnotit nové TLD adekvátně, ale neočekávám, že nové TLD získají jakýkoliv druh přednosti před .com, a rozhodně by jsem nevsázel, že se to v dlouhodobém měřítku nějak změní. Pokud si chcete registrovat zcela novou TLD z jakéhokoliv důvod, je to vaše volba, ale neměli by jste si registrovat TLD v mylném domnění, že získáte nějaký druh náskoku v hodnocení vyhledávačů”

V orginále:

“Sorry, but that’s just not true, and as an engineer* in the search quality team at Google, I feel the need to debunk this misconception. Google has a lot of experience in returning relevant web pages, regardless of the top-level domain (TLD). Google will attempt to rank new TLDs appropriately, but I don’t expect a new TLD to get any kind of initial preference over .com, and I wouldn’t bet on that happening in the long-term either. If you want to register an entirely new TLD for other reasons, that’s your choice, but you shouldn’t register a TLD in the mistaken belief that you’ll get some sort of boost in search engine rankings.”

* Přiznám se, že jsem hledal vhodný překlad, ale slovo důstojník anebo oficír mi přišlo nejvhodnější :)

Zdroje – dnes bez ISO formátu

 

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

8 Replies to “Nové TLD nebudou mít žádný bonus v Google”

  1. A jak jsou na tom v současnosti info domény? Vybudoval si nabídku právě na info doméně a rád bych aby se ve vyhledávačích dobře umisťovala.

    Je .info nějak méně cenná ve vyhledávačích, seznamu a googlu?

  2. Super, dík, hned jsem klidnější… info jsem kupoval, protože to byla poslední volná doména prijmeni.tld… ale stejně jsem měl raději koupit jmenoprijmeni.cz nebo jprijmeni.cz a hned bych byl klidnější :)

  3. Hmmm…relevantní by měl být vždy obsah…bez ohledu na koncovku…content is king…ne?

  4. Ten překlad anglického textu je příšerný.

    Proč slovo inženýr (neboli jednoduše odborník) překládáte jako důstojník nechápu už vůbec.

    „Google has a lot of experience in returning relevant web pages, regardless of the top-level domain (TLD).“

    Google má mnoho zkušeností s tím jak vrátit rrelevantní webové stránky bez ohledu na top level doménu.

    „Google will attempt to rank new TLDs appropriately, but I don’t expect a new TLD to get any kind of initial preference over .com, and I wouldn’t bet on that happening in the long-term either.“

    Google se bude pokoušet klasifikovat nové TLD správně (moje poznámka: ve smyslu že teprve budou hledat a teprve v budoucnu rozhodnou o tom jak vůbec budou zacházet s novými TLD), ale neočekávám, že nové TLD dostanou nějakou počáteční výhodu v klasifikaci nad .com doménami a nesázel bych ani na to, že se tak stane v nějaké dohledné době.

    „If you want to register an entirely new TLD for other reasons, that’s your choice, but you shouldn’t register a TLD in the mistaken belief that you’ll get some sort of boost in search engine rankings.“

    Pokud si chcete registrovat TLD z nějakého JINÉHO důvodu, je to na vás, ale neměli byste si registrovat TLD v mylné víře, že získáte jakoukoli výhodu vyššího hodnocení při hledání.

    Jinak řečeno, přesný překlad říká, že Ggogle klidně bude nové TLD zvýhodňovat, na to si zase vsadím já – protože mezi řádky v tom překladu (kdybyste ho přeložil anglicky správně se všemi nuancemi) píše. Ale pouze Cutts nechce, aby si to lidi mysleli veřejně, a aby jim jasně řekl, že by si Google hrozně moc přál, aby si nové TLD nezakládali z důvodu lepšího hodnocení v Google.

  5. Off topic k inženýrovi – jeden z překladů slova engineer na google translate je “zákopník” :-D Také by se v článku vyjímalo.

  6. Olda > na TLD info mi jede pár webů a v SERP jsem nezaznamenal žádnou diskriminaci oproti jiným TLD.

  7. Já na tom nevidím nic špatného v širším kontextu.

    Např. dotaz restaurace v new yorku
    restaurant.com nebo dát přednost restaurant.ny???
    To je to co se tu řeší.

Comments are closed.