Časopisový anebo nudlovitý design?

Změna designu na webtrhu rozpoutala celkem zajímavou diskuzi na téma budoucnost designu. Velké weby jako super.cz anebo sport.cz jdou cestou “minimalisace”. Když jsem na to koukal tak mi to přišlo jako podivný design z budoucnosti, kde je všechno jinak a přitom pořád stejné. Pár lidí tento formát označilo jako nudlovitý. Popravdě musím souhlasit. Zvláště pokud si můj prohlížeč (Flock) nějak nerozuměl s webem a automaticky mu byla přiřazena nudle o šířce 460px.

Za mě osobně je to humus. Nelíbí se mi tyto trendy. Podle mého osobního názoru je tento design výmluvou pro weby, které nemají dostatek informační hodnoty. Prostě tam nemají co napsat a maskují to designovou nudlovostí.

Budoucnost by měla být o rychlosti, pohodlnosti. Přísun informací musí být optimalizovaný pro co nejvíce lidí. Někteří chtějí vědět to podstatné, jiní zase všechno. Osobně budu radši směřovat k časopisovému designu. Informace strukturované podobně jako wikipedie. Jen by jsem nahradil proklikávací slova za informační boxy po stranách. Budoucnost musí šetřit čas nikoliv pro plné pochopení odbornějších termínu mít otevřené 3 panely. Samozřejmě pod každým boxem, který je shrnutím informací k pochopení by byl odkaz na detail. Dále přidat boxy se zajímavostmi. Jenomže tohle vše předpokládá dostatek už existujících informací a práci navíc.

Popravdě by jsem v roce 201X už čekal větší interaktivitu. Ubývá anket, komentáře jsou tu jen pro uživatele, provozovatel je ve většině případů ignoruje, přitom se dají použít jako velmi hodnotné doplnění aktuálního článku (oddělení komentářů od rozšíření článku). Nudlovitý design tohle ještě více umocní. Není místa pro další informace.

[poll id=”153″]


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

16 Replies to “Časopisový anebo nudlovitý design?”

  1. Domnívám se, že to s maskováním nedostatku informační hodnoty, jak píšete, nemá nic společného. Srovnám dva nesouvisející dva blogy – tento váš a Cuketka.cz. Oba pravidelně čtu, u obou mě zajímá obsah článků, oba pokládám za informačně přínosné.

    Přesto můžu namítat že právě u vás informace ve sloupcích okolo zbytečně odvádí při čtení textu pozornost jinam. To se mi právě u Cuketky nestává, pokládám jeho design, přestože je typicky “nudlovitý”, za funkční a spojitost s informační hodnotou (a u Cuketky je podle mě vysoká) mi přijde naprosto nesouvisející.

  2. Konkrétně u super.cz se mi design líbí a také to byl první typ tohoto webu, co jsem viděl. Ano líbil se mi. Sport.cz už je humáč a jestli se ty nudle začnou množit, začne mi to opravdu lézt krkem.

  3. Pooh psal o sport.cz, ze to vypada jak nastylovany RSS feed a ja s nim v tomto souhlasim.

  4. Hrôza, na tú stránku super.cz som už narazil a k tej sport.cz: už niekoho twitter účet vyzerá lepšie. Som za weby či už s rozsiahlými informáciami, alebo niečo stručné (súhrn). Určite sa dá minimalizovať aj krajšie..

  5. Design super.cz a sport.cz se mi nelíbí ani trošku. Nicméně pro tuto zrůdnost bude důvodem nejspíš to, že lidi příliš nečtou. A také lépe zapadnou okolní grafické reklamy.
    Nemít s tím následující zkušenost, jen bych to opovržlivě odsoudila, jak se mi to nelíbí. A taky že se mi to nelíbí!
    Na svém webu (viz spam odkaz) mám na všech stránkách (až na pár výjimek) napsáno nejméně jednou, že cena je za jeden pár snubních prstenů. Jaký byste asi tipovali nejčastější dotaz na telefonickou i mailovou podporu webu? Ano, lidi (BFU?) nečtou.

  6. Připravuju novej web o slevách a měl jsem ho navrženej tak, že by okolo bylo dost dalších věcí… nicméně po uvědomění si tohodle novýho minimalistickýho trendu jsem se rozhodl, že to udělám taky takhle jednoduše. Jeden sloupec, v pravo jen vyhledávání a filtr, zbytek prostor pro inzerci.

    Protože jde o slevy, budou jeho návštěvníci BFU a těm to prostě vyhovuje, ukazuje jim to přehlednost na první pohled, to oni potřebujou.

    Nudle FTW!

  7. Záleží asi na tematice webu. K super.cz mi přijde design ideální a už jsem si na něj celkem zvykl, je to rychlý, přehledný, samozřejmě trochu kontraproduktivní pokud odjedete na týden na dovolenou tak se žádného archívu nedočkáte a budete muset proklikávat jednu stranu za druhou (což jistě pro provozovatele ale tak špatný není). U sport.cz je to ale vyloženě průser. Sport je více informační záležitost, která musí být přehledně řazena, takže to se jim podle mě moc nepovedlo. U super.cz můžete házet všechno na jednu hromadu, u sportu to ale nejde!!

  8. Nudle patří do polívky ne na internet!

    Nemam co dodat je to humus… tenkrát to obhajovali tím, že tento dsign je trendem na Facebooku jako co se týče zdi… to sem moc nepochopil… i na facebooku je aspoň nějaké menu viz super.cz.. vůbec zkuste si změřit průměrný počet znaků u článku na super.cz cca okolo 1000 kde se opakují věčné klíčová slova typu sexy ukázala prasa zadeček atd… starý super mělo i diskuzi.. o hodně se připravili…

  9. Mě ten nudle dyzajn přijde zajímavý, ale když teď kouknu na Sport.cz tak ta hlavní zpráva je dost velká (tedy hlavně nadpis) a to je docela nepohodlné pro oči, alespoň pro moje :-).

    Jinak je to zajímavá změna, hlavně pro inzerenty. Každý si navykl, že ve sloupcích jsou především reklamy a to vedlo ke slepotě. Teď je tam ten banner nepřehlédnutelný a to nejen kvůli jeho velikosti.

  10. Lydie: Protože se na mě nezlobte, ale máte ceny psány nepřehledně. Navíc veškerý text mi připomíná plain text editor typu Notepad.

    Navíc formulace o cenách jsou úředně a právně šroubované.

    1) Proč neztučníte celou větu a ne jen sousloví „1 pár“?

    2) Proč nenapíšete poštovné a balné činí tolik a tolik? Dělá to na mě dojem cestovek, co chtějí palivový příplatek, příplatek na pojištění, příplatek za a, příplatek za b a ještě za c a pak za d.

    3) Z hlediska logiky je Váš popis ceny neúplný. Například „Pokud je velikost jednoho z vašich prstenů 62 a větší,“ mně první napadne a co když jsou oba prsteny 62 a větší? A tak čtu a čtu, jiné téma, jiné téma, a najednou se vracíte zpět: „při větší velikosti obou snubních prstenů je nutno velikostní navýšení ceny připočíst pro oba prsteny”

    Nezlobte se, ale zmatky jsou plně Vaše a jen Vaše vina. Snubní prsteny většinou kupují muži a když jim nabídnete žensky popsanou cenu – tedy jak to ženy umějí rozehrát 30 témat, všechny načnout, žádné z nich nedokončit, se všemi 30 tématy žonglovat, občas se k nějakému vrátit a s 10 mezitématy ho dokončit – muž se v tom ztratí.

    S prominutím vůbec ten web o snubních prstenech je omyl. U snubních prstenů člověk očekává estetiku a ne web, který se podobá “Poznámkovému bloku“ z Windows.

    A pak esteticky ladé formulace v textu, ne jak by to vypadlo z první suché účetní.

    A u webu, kde budou kupovat muži bych také čekal nějakou strukturovanost a ne přeskakování témat v ceně i jinde. Ačkoli Vašemu ceníku rozumím (a asi bych Váš web opustil při větší velikosti ruky, protože muž se nikdy neptá na cestu ani na „cenu na požádání“). Ale rozumím, že většina lidí při pohledu na Váš ceník raději zvedne telefon.

  11. Podle mého tyto trendy mají smysl. Pro jeden náš portál jsme na podobný design předělali také a zvýšila se cca dvojnásobně doba, co trávili na stránkách. Procházeli až 4X více stránek. Samo záleží web od webu, někde to třeba tak markantní nebude

Comments are closed.