Správně nastavený AdSense ale žádné reklamy

Google Adsnes LogoNa jednom mém fun projektu se mi stala taková nemilá věc. Prostě se nezobrazovali vůbec žádné reklamy. Texty nejsou žádné MFA, všechno má informační hodnotu a rozsah často přesáhne i 1000 slov, ale ta reklama je buď totálně mimo, anebo není vůbec.

Penalizace na doméně?

Takto tvrdá rána je velice výjimečná, osobně jsem jí nikdy neřešil. Většinou dojde nějaké upozornění. Ale člověk nikdy neví. Na druhou stranu u některých článků reklama byla. Takže tento důvod jsem vyškrtl.

Penalizace konkrétní stránky?

Zní to zajímavě. Před pár lety jsem se setkal s případem, kdy se řešil na anglickém blogu post, kde se použilo několik sprostých slov (narážek na menšinu) v kombinaci s drogami. Prostě že dealují trávu. Ze začátku prý reklamy jeli, ale pak to projel robot a vše zmizelo. Tato stránka byla prostě zablokována. U nás v ČR jsem se s tím nikdy nesetkal. Na webtrhu jsme cca před dvěma roky probírali ukázky warez stránek kde byl AdSense. Někdo hodně naštvaný se rozhodl, že zablokuje majiteli účet. Sledovali jsme co se dělo. U warezu to nevadilo. Dokonce se naprášením pochlubilo hned několik lidí, ale nic. Možná je tam ta reklama dodnes nevím :)

Obsah nízké kvality?

Když letěli MFAčka tak se mě pár lidí ptalo, proč dostávají za klik tak málo, anebo se jim tam objevuje jen nekomerční reklama. Pravda je taková, že AdSense stránky s nízkou kvalitou moc nebere. Nesmyslný text protkaný slovem půjčka je občas tak nápadný, že si toho všimne i robot. V mém případě byl text zaměřený pouze na jednu cílovou skupinu takže jsem si moc jistý nebyl. Možná už nový AdSense prostě jen zvedl laťku. Jenomže to by jsem pak nebyl na prvních místech na Google.

Obsah, kde prostě nejsou ta správná klíčová slova

Jak je to správně mi došlo až po pár dnech. Texty jsou kvalitní a lidi na stránce stráví několik minut, někdy i desítky. Najdou přesně to co chtějí hledat a doporučují jí dál. Jenomže mix slengu, anglických slovíček prostě neposkytnou dostatek informací robotovi AdSense. On vlastně neví co tam dát. Tak moc jsem se soustředil na obsah až jsem vynechal slovní spojení na které má AdSense cílit.

Jak se tomu vyhnout?

Tak především mám vypnuté zobrazování nekomerčních reklam. 3 prázdné reklamní plochy jsou ukázkou, že se něco děje. Dále nevsázejte na nadpis a nějaký text okolo. Jelikož stránka jede na WP, AdSense moc dobře pozná co je text článku.

Možností tedy je přímo do článku napsat klíčová slova. Vždy to jde udělat nějak citlivě. Jenomže jsem hold psal tak spontánně a pro tu danou komunitu, že jsem vynechal zbytečnosti. AdSense tak netušil jestli píšu o mravencích, mimozemské rase, anebo počítačové hře. Čtenářům to připomínat nemusím ti to vědí.

Nabízí se tak možnost nějakého krátkého odstavečku na konci, který bude spíše informativní a čtenáři jej mohou snadno ignorovat. Vylepšilo by to i cílení na některé složené fráze.

Závěr

Můj problém tedy byl ve velmi specifickém cílení některých článků. Inzerenti cílí od obecných slov po konkrétní, jenomže tady to bylo tak konkrétní, že na to nikdo prostě necílil. U posledního článku, kde se mi to takto nepovedlo jsem se netrefil ze 304 slov ani jednou :)

Tohle je ale jen otázkou času. Časem někdo tato slovní spojení vyhmátne a bude mít pěkně levnou reklamu. Teď když jsem to zpětně kontroloval, tak reklama už funguje, skoro na všech.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Správně nastavený AdSense ale žádné reklamy”

  1. No ale právě o to jde ne? Mít reklamu na něco hodně specifického! To pak přijde jediný inzerent s budgetem a ten jediný klik na to co on potřebuje přijde z tvé stránky a to jsou ty správný prachy ne? Někde jsem to četl, že za celý rok někde přišel jediný klik za 150 dolarů. Nevím kdo to psal…jestli to dával Ahyde kdysi k dobru…už nevím…

  2. Dle me zablokovany pouze konkretni clanek. Taky se mne to na mem webu povedlo diky vulgarismum v textu.

  3. To, že môže byť konkrétna podstránka bez reklám nie je žiadna novinka. Stáva sa to blogom a malým webom, ktoré sú tematicky zamerané (napríklad IT), ale potom hodia článok o politike, warez, alebo niečo podobné (napríklad o Európskej únii a protipirátskom zákone). Reklamy sa jednoducho nezobrazia vôbec. Mne sa to občas tiež stáva. Robot je asi automaticky nastavený na určité slovné spojenia.

  4. Dobrý závěr. Zatím jsem se s tím nesetkal, vždy mi to nějaké reklamy vložilo, nekomerční mám také vypnuté.

  5. Mě se na mé stránce dělo, že se reklama při jednom novém článku nezobrazovala asi týden. Po týdnu najednou naskočila. Čert ví proč :-) Jindy se mi to neděje.

  6. Ahoj,
    taky jsme to už před časem pozorovali na některých našich webech (které obsahovaly přitom naprosto solidní text, šlo o zpravodajství). Zjistili jsme, že Google reaguje na konkrétní slova v článku, která zjevně vyhodnotil jako závadná.
    Tzn., že google asi ví, že web jako takový je v pořádku, ale nelíbí se mu konkrétní obsah na jedné nebo několika málo stránkách a tak na ty stránky prostě reklamu neposílá.
    Každopádně je to posun. Před lety jsme měli na jednom našem (také zpravodajském) webu sérii článků o nějakých sexuálních rekordech – žádné porno, žádná erotika apod. Čisté informace, které by se mohly objevit klidně v seriozním večerním zpravodajství. Pár týdnů po zveřejnění přišlo varování, ať to stáhneme, nebo nás zabanují. Žádnou diskuzi přitom nepřipustili a radši jsme to stáhnuli.
    Jarda

  7. Mě již několikrát zablokovali zobrazování reklam pro konkrétní stránky webu. Ale vždy mi o tom Google napsal.

Comments are closed.