Opravdu chceme chytřejší google?

Google je stále chytřejší. Když do něj zadáme určité slovo, zkusí nám nabídnout co jsme vlastně chtěli hledat. Některé zadané fráze jsou dokonce upravené tak, že se část klíčových slov ignoruje, ohne anebo úplně předělá, aby to co nalezneme bylo přesně na míru. Jenomže co s tím, když vím co hledám a umím si to nadefinovat jak chci?

Nedávno jsem hledal kus textu písničky, aby jsem zjistil název i jméno. Že to bude trvat delší dobu jsem věděl, nepoužívám přece tuto metodu poprvé. Jenomže od posledního pokusu, který byl starý zhruba rok se něco změnilo. Google se změnil. Atypická slovní spojení charakteristická pro tento song, byla nahrazena čímsi podivným. Moje oblíbené +lyric začalo ve výsledku nahrazovat lyrics. Ano je to správně. Nehledám text básně, ale text písničky. Ale proč mi nenabídl opravu v jeho oblíbené nehledali jste? větě? Rovnou to dal do výsledku vyhledávání. Kusy textu písničky se měnili také. Nacházel jsem rozhovory, recenze, nová alba, texty jiných kapel atd. Je fakt že po pěti minutách už jsem spíš zkoumal co mi nahrazuje za slovní spojení, než odpověď na moji otázku. Jen dodám, že písničku jsem pak našel přes tagy na youtube, to co jsem slyšel v rádiu bylo něco jiného než jsem si myslel. Chyba byla tedy na mé straně.

Z hledání písničky ale vzešla pro mě zajímavá otázka. Kolik toho vlastně Google je ochotný nenápadně změnit, aby uživatel dostal alespoň nějakou odpověď? Jak to že na otázku Ferda the ant is raider of the doom dostanu 781K odpovědí? Možná je to jen nová politika Google, mít odpověď na všechno. Mě by stačila odpověď: Nenalezeno. Tak jak to píše český seznam. Prostě tam zadávám blbosti a mám zkusit hledat jinak. Třeba zkusit stránku rádia a kouknout na jejich playlist. Jenomže místo toho jsem se brodil záplavou výsledku v naději, že postupuji správně.

Jinak je Google v hledání výsledků špička. Díky mému experimentálnímu pokusu – “PR” web na unikátní články dejecho.cz, jsem zjistil, že dokáže neuvěřitelně ohýbat češtinu. Právě u PR článků se dá skvěle testovat long tail. Na stránce ani nemusí být daná věta, ale google si jí v nouzi dokáže “domyslet”.

Dáme si jeden příklad. Autor magnet vložil 19.5.2011 PR článek Nádherné látky pro děti i maminky. V třetím odstavci najdete dlouhou větu s výčtem motivů látek. Na tento článek měsíčně přijde několik lidí na frázi látky s motivem sobů (bez uvozovek). Slovo sobů se na stránce nenachází. V zmíněném odstavci jsou však sobi. Dále tam není slovo motivem, ale opět v třetím odstavci je látky s motivy. Nevím jak hluboko je stránka na dané slovník spojení v SERP zahrabaná (GWT nic neukazuje), ale pár lidí za měsíc přijde. Může se jednat o nějaké upravené vyhledávání na základě specifického nastavení uživatele. Jenomže takovýchto ukázek můžu předvést desítky.

Vědní disciplína SEO se zabývá optimalizací pro vyhledávače, ale Google už ne naučil optimalizovat vyhledávací dotazy uživatelů. Vychází tak vstříc novým uživatelům internetu, kteří mají problém pochopit rozdíl mezi adresním řádkem prohlížeče a vyhledávacím polem prohlížeče. Google tak začíná předpokládat co hledají a upravovat to. Problém je pokud víte co hledáte a rádi by jste dostali odpověď jestli to na internetu je, anebo hledáte naprostou blbost.

Hmm anebo se mílím a na internetu je jen větší množství balastu :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

11 Replies to “Opravdu chceme chytřejší google?”

  1. Zajímavá úvaha. Ono to zacina vypadat, že SEO a přesné kw fráze v nadpisech budou taky za chvíli k ničemu. Stále ale platí, že pokud chci návštěvníky, tak musím mít obsah.

  2. “Jak to že na otázku Ferda the ant is raider of the doom dostanu 781K odpovědí?”

    Tak to je docela hustý, ale na stejnou otázku v uvozovkách vyjede pouze tento post.

  3. jop, na mé stránky chodí i na synonyma, což je větší level, než jen pouhé skloňování slova.

  4. No a je to dobře, že to takhle dělá nebo špatně? Ono asi jak kdy, ale je fakt, že google se mění. Někdy jsem překvapen, že našel přesně to, co jsem hledal a někdy výsledek naleznu na páté stránce, i když bych je čekal na první. Když něco hledám na webtrhu, už to nehledám přes hledání na webtrhu. Dám dotaz na google a nakonec dám webtrh a výsledek je do 5. místa…

  5. Je to trochu děsivé :) kam tímto způsobem můžeme až zajít?

    Na jednu stranu se mi inovativnost Googlu opravdu líbí, trochu mi někdy připomíná přístup Steva Jobse.

    Ale otázka se vztahuje přesně k tomu co jsi řekl: “Jenomže co s tím, když vím co hledám a umím si to nadefinovat jak chci?”. Neustálou snahou dát “hlupákům” to co chtějí, když si o to neumějí říct, podkopáváme ty chytřejší…

    Je to jako podporovat malé děti v tom, že si stačí ukázat… Naučit se mluvit už není potřeba…

  6. Takže uvozovky neskloňuje a bez uvozovek si skloní všechny možné kombinace, čím víc slov, tím víc i na úplnou blbost.

    Asi by to chtělo, aby uživatel mohl předem vybrat, jaký typ výsledku vlastně hledá. Sice může dát Obrázky / Firmy / Zboží / Fulltext, ale proč to neroztřídit víc.

  7. V poslednom odstavci je to pekne povedané:
    “Vědní disciplína SEO se zabývá optimalizací pro vyhledávače, ale Google už ne naučil optimalizovat vyhledávací dotazy uživatelů.”

    Larry Page sa o toto snaží od vzniku svojho vyhľadávača. Aby ľuďom ponúkal odpovede na ich dotazy a otázky.

    Konečne sa MFA-ckari naučia, že web majú robiť pre ľudí, aby mal informačnú hodnotu a pomohol, nie pre vyhľadávače.

  8. Obor SEO se ale mění a bude měnit, stejně jako se mění chování uživatelů na internetu (ať už je příčinou změn cokoliv). SEO už zkrátka není ani tak optimalizací pro vyhledávače, jako spíš optimalizací pro lidi a přizpůsobení (neustálé přizpůsobování)se jim. Kdo tohle nepochopí ten nejspíše z dlouhodobého hlediska neuspěje.

  9. Zaklad je, ze G. chce vydelat co nejvic penez.

    Uzivatele ho az tak moc nezajimaji.

Comments are closed.