Lenivý webmaster a AdSense

Dneska navážu na můj včerejší článek o velkých reklamních formátech. Při psaní závěru jsem se musel opravdu zamyslet jestli PPC reklama už tak trochu nepokulhává. Jak zmínil Duben v diskuzi pod článkem, chce to dnes už trochu víc, než jen bezhlavě nasadit AdSense a být hrdý na to, jak jsem pro monetizaci udělal to nejlepší co šlo.

Kdo používá AdSense, často říká že by neměnil za nic jiného, protože to je ta nejlepší reklama, mimo přímého prodeje. Přímý prodej je vlastně lukrativní privilegium, které udělíte inzerentovi. Nabídnete mu exkluzivní přednost před ostatními. Za to si většinou připlatí nějaký ten peníz. Řekněme že férová cena je navýšení o oněch 36%, které si bere pro sebe Google. To se dá poměrně snadno spočítat. Jako bonus pak dostane ty imprese z kterých ve většině případů nic nemáte. O efektivnost se nestaráte, to je problém inzerenta. Jenomže se objeví další problém a tím je technická stránka věci. Jednak se všechno musí nejdříve dojednat, pak je třeba vložit samotnou reklamu no a nakonec zbývá ještě pohlídat zaplacení faktury. Tedy tím to vlastně nekončí. Musíte ještě dohlédnout na konec reklamní kampaně, popřípadě zkusit přesvědčit inzerenta ať kampaň prodlouží. Práce navíc, kterou by spousta lidí označilo za náklady, ale faktem je, že času máme nazbyt a tyto věci se dají stihnout například místo procházení diskuzí k bulvárním článkům. Ale důvod proč využívat prostředníka se stejně najde. Například urychlení celého procesu díky technickému řešení třetí strany. Ostatně to je také důvod proč část zisků odvádím adExpert. Teď ani nevím kolik si účtují.

 

Zpět k tématu. Myslím, že nejen já jsem se příliš upnul k pravidlům AdSense. Minule jsem zmínil můj ručně dělaný banner, který naznačuje jen téma, ale už nic neříká o stránce,  na kterou vede odkaz. Využívá zvědavost návštěvníků. To u adSense neplatí. Tam musí být hned jasné o co jde. Další jsou atypické reklamní plochy. Proč se omezovat? Reklamní plocha může být například kalkulačka. Neškodný kus javascriptu anebo flashe, který spočte kolik ušetříte pokud využijete danou službu. To nám adSense také nenabídne. A to nemluvím o velkých reklamách na pozadí stránky, anebo celých template, který dodá inzerent. To by byla zajímavá brandová reklama.

 

Podle mě jsme se sami přesvědčili, že je AdSense to nejlepší možné řešení. Nezkoušíme nové formy a možnosti, které jdou ruku v ruce s trendy. Možná je lehčí to svést na bannerovou slepotu, než se pokusit zkusit něco vlastního.

 

Chtělo by to rozjet diskuze na toto téma. Životnost nových nadějných projektů, je často závislá na alespoň nějakém hmatatelném zisku. Nemám teď na mysli to čemu se říká „startup“, ale užitečné internetové magazíny, portály a tématické blogy. Však ono každého z nás zahřeje, když nám přijdou na účet peníze za reklamu.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

13 Replies to “Lenivý webmaster a AdSense”

  1. Nepřišlo Ti posledních x dní, že příjem z AdSense jednotek docela rapidně klesl, aniž by se nějak zasahovalo do jejich umístění – jako by opravdu byl nedostatek kvalitních reklam (jen stále Tesco, Alza a nějaké hry…).

  2. Podle mě má AdSense ještě jeden dobrý důvod používání a tou je ochrana proti podvodům, že prostě někdo nenakliká z nějaké zavirované farmy tisíc prokliků a nechce je zaplatit. Přeci jenom Google má mnoho prostředků a expertů na to, aby tomuhle zabránilo.

  3. Google adsense používám a jsem spokojen především kvůli vyšší míře prokliku než např etarget.

  4. Ten systém pro psrávu reklamy je a dokonce zdarma … OpenX, skvělý open source pro správu reklamních kampaní. Nastavíš počet impressí a nebo kliknutí. Problém s fakturami jde vyřešit snadno, platba předem. Platbu až po vyčerpání daného budgetu na kliknutí nebo impresse akceptuji pouze od velkých reklamních společností, kde mám jistotu, že platba není problém a že si inzerent neusmyslí, že kampaň dopadla jinak než si představoval a že zaplatí méně apod.

  5. Taky jsem nedávno uvažoval podobně – že musí existovat i jiné a výhodnější způsoby monetizace, které ovšem přináší dodatečné náklady jak píšeš – proto se na menší weby, kterých je asi drtivá většina, nevyplatí. Alespoň podle mých propočtů. Dotaz na admina: od jakýho měsíčního výdělku má u webu smysl se zabývat alternativama adsense?

  6. Když jsem plánoval webové stránky http://www.propagacenainternetu.cz, přemýšlel jsem o monetizaci. Sepsal jsem si na papír základní cíle těchto webových stránek/blogu.

    1. Pomoci co největšímu počtu čtenářů
    2. Budovat si autoritu
    3. Budovat si jméno na internetu

    Všimněte si, že ani jedním cílem není zisk. Přesto… Chcete-li opravdu pomáhat, stojí to spoustu času, úsilí, studia, testování, uvádění do praxe a zase testování.

    Kdybych strávil čas, který věnuji budování webu a pomáhání ostatním své práci, vydělal bych měsíčně mnohem více peněz.

    Zapřemýšlel jsem tedy nad AdSense… Doby, kdy stačilo nacpat web reklamou a divit se, jak roste bankovní konto, jsou nenávratně pryč…

    Moc se mi do toho nechce, nemám představu, kolik to může měsíčně vydělat peněz, ale nechci si web zapráskat reklamama. Nechci trávit spoustu času budováním návštěvnosti a potom návštěvníka přeposlat za pár haléřů někomu jinému.

    Možná je můj názor zcestný, pokud ano, je to tím, že jsem nedostatečně informovaný ohledně této problematiky.

    Přesto chci, aby se na mém webu lidé cítili pohodlně, nebyli rušeni reklamou…

    A monetizace? Myslím, že časem bude mnohem efektivnější využití partnerských programů – účelově zakomponovaných do článků, doporučování věcí, které ostatním pomohou…

    Přijde mi, že AdSense má své zlaté časy za sebou. Asi by to chtělo nějaké vylepšení ze strany Googlu, aby:

    a) lidé byli více motivování používat AdSense

    b) aby bylo mnohem více inzerentů, tedy kvalitnější segmentace a cílení, na webu by měly být umístěny opravdu relevantní reklamy, které mají největší pravděpodobnost oslovit návštěvníky daného webu

    c) aby s reklamou a produktem byl spokojený zákazník, dnes se vše točí kolem zákazníků a jejich spokojenosti a pohodlí. Tento bod je podle mě nejdůležitější.

    Pokud se kvalita inzerentů, typy bannerů, různé velikosti a podoby nezdokonalí tak, aby opravdu byly schopné zapadnout na danou webovou stránku, držím se od AdSense dál…

    Myslíte, že dělám chybu? zkuste můj názor vyvrátit, sám se přemlouvám k AdSense už dlouho, ale ne a ne najít dost pozitivních důvodů :)

  7. ahoj,
    už při čtení minulého článku jsem si říkal, jestli to mám brát jako nahrávku na smeč a nebo jsme prostě jen přišli s novým produktem ve správnou dobu? Nicméně tento problém jsme řešili už před časem a proto jsme vyvinuli nový systém http://www.adwave.cz.
    Z pohledu publisherů je to vhodné zejména pro ty, kteří jsou závisli na adsense, sklik apod. a přímý prodej nejsou schopni zrealizovat a nebo ho nedělají proto, že se jim to nevyplatí (hodně práce za málo muziky).
    Nechci tady dělat reklamu pro tento náš produkt, už jsem o tom psal jinde, každopádně je to řešení, které stojí webmastera časovou investici cca půl hodiny až hodinu a nic víc. I v případě, že mu nebudeme schopni sehnat placenou reklamu, získá nástroj, který mu umožní lépe optimalizovat reklamní plochy (nějaké povídání o tom je třeba zde: http://www.blabol.cz/stridani-reklam-vede-k-vyssi-vydelkum/).

  8. Souhlasím s Jakubem, že zlaté časy s Adsense jsou již dávno pryč. Pokud, ale máte denní návštěvnost 1000 návštěvníků, tak asi z toho něco kápne. Pokud bych ale měl 1000 návštěvníků denně já, tak bych je určitě neodehnal reklamou Adsense. Příjde mi to jako kdybyste své návštěvníky házeli do koše. Když už, tak využít affiliate programy a nabídnout jim kvalitní produkty. Naučit se aspoň prodávat a s lidmi komunikovat a ne spekulovat s doménami a tvořit nesmyslný MFA obsah…

  9. Netore, dovolím si v rámci korektní a konstruktivní diskuze (nic osobního) nesouhlasit.
    Nemám pocit, že by reklama z adsense návštěvníky odháněla víc než jiné reklamy. Ano – některé weby jsou dělané jen pro reklamu a tudíž se co nejvíc maskuje za “normální” obsah, ale takové podobných návštěvností nedosahují. Adsense ti dává možnost reklamu nastylovat a upravit tak, aby nerušila, ale ani se nemaskovala. Naopak flashové reklamy z nejrůznějších systémů apod jsou často agresivní a rušivé.
    Dále je třeba si uvědomit, že reklama už ze svého principu musí někoho rušit či řečeno jinak – musí upoutat pozornost. Dokud se nebude na internetu platit za obsah, tak reklama bude muset rušit. A je to v tuto chvíli to nejmenší zlo. Tuším, že Petr Jeník celkem trefně poznamenal, že spousta webmasterů řeší, jak co nejvíc vydělat na reklamě, ale přitom ji umisťuje tak, aby co nejméně rušila, tzn. byla co nejméně vidět. To si trochu protiřečí.

    VIKI: pokles příjmů z adsense rozhodně neregistruju, naopak. Uplynulý měsíc byl vůbec nejsilnějším v naší historii a meziročně máme nárůst cca 50%. Není to samozřejmě jen rostoucím počtem inzerentů, ale také důslednou optimalizací reklamních ploch.

  10. JardaF: Dal jsem si práci a prošel jsem si adwave.cz, bohužel jsem ani na jednom webu z partnerských webů nenašel nasazenou reklamu. Vybrané weby pečlivě vybíráte, tak opravdu nevím, co tam dělá warez forum (mp3hits.cz). Upřímně jsem čekal něco propracovaného (vzhledem k tomu jako to je propagováno), ale po shlédnutí webu jsem se ujistil v jednom, je to jeden z dalších reklamních systémů, který NEMÁ co nabídnout. Minimum 2000,- CZK na nákup pro inzerenta, trošku vysoká daň za zkoušku jak to vůbec funguje a vypadá, zřejmě to ještě nikdo nerisknul.

  11. Jarda F.: Díky za reakci. Provozuji web 10-15k+ UIP den a minulý týden byl prostě špatný, AdSense mám nasazené od jeho počátků v ČR (tuším přelom roku 2007/08), takže nějaké dlouhodobé srovnání mám – nejlepší dobou byly časy hned v počátcích, asi první 3-5 měsíců (tehdy v USD s dobrý kurzem), pak to šlo trochu dolů, ale každý rok se to zvedalo, ale čas od času se objeví docela výkyvy (viz minulý týden u mě), tak si lámu hlavu, proč tomu tak je. Jinak samozřejmě AdSense mám jen jako doplněk a umísťuji je na volné, zrovna neprodané reklamní pozice, kterých je teď ale docela dost. A určitě záleží na tematickém obsahu daného webu, to je jasné, pravděpodobně proto jste vy měli poslední měsíc/týden perfektní a já nikoliv. Tak snad mi zase RPM stránky půjde nahoru, jen jsem se chtěl ujistit, že to není nějaká globální změna:-)

  12. Viki: Mám to podobně, pokles příjmů z Adsense byl, teď to vypadá že se to začíná zase zvyšovat, ale prokládám to i jinou reklamou, takže srovnání není úplně objektivní. Občas je ten výkyv daný počasím (pak je to vliv k návštěvnosti) a občas možná dojedou větší kampaně a než se nastaví nové tak je tam pár dní prodleva. Přeci jen větší kampaně se i na AdWords řeší přes nějaké mediálky nebo přes někoho kdo kampaně spravuje. Teď to tipuju, že bylo ještě moc brzo na vánoční kampaně, ale dojeli poprázdninové a předvánoční, takže nastalo takové krátké plonkové období. I podle poptávky od mediálek bylo trošku mrtvo. Ale už se blýská na lepší časy ;).

  13. to Jiří Šubr:
    díky za zpětnou vazbu, nicméně asi se díváte špatně. Pokud jste se koukal z Lázní Bělohrad, tak byste měl momentálně vidět dvě kampaně. (naše kampaně jsou regionálního rázu, ale Lázně Bělohrad zahrnují). Momentálně tento týden běží dvě placené kampaně s cílením na dva a tři regiony, což je pravda trochu málo na tolik webů, kteér jsou do systému zapojeny. Na druhou stranu systém je v ostrém provozu teprve měsíc.
    Co se týká mp3hits, tak jeho zapojení jsme samozřejmě zvažovali. Ale protože jsme měli možnost na tomto webu realizovat již některé kampaně a CTR bylo 0,3 – 1%, tak nebylo co řešit. Je to trochu experiment a kované ploty, palivové dřevo, zájezdy pro důchodce ani nová auta na tomto webu nabízet nebudeme, ale inzerenti, co mají obchod s hiphop oblečením, obchod s inline bruslemi a obchod se sluchátky (tyto kampaně zde už dříve běžely) si příliš nestěžovali, že mají kampaň na warezu. A zrovna pro ně není vhodný web marketingovenoviny.cz, trestni-rizeni.com, ojeteauto.cz, pejskar.cz nebo stavebninet.cz. Předpokládám, že toto Vám jako DJovi vysvětlovat nemusím :-). Nekoukejte na web z pohledu mentora, který opovrhuje warezem, ale z pohledu inzerenta, která nejvhodnější cílovou skupinu. Mimochodem, jaký web byste si Vy jako DJ vybral pro reklamu na Vaši akci vy? (neřešte cenu, řešte tématičnost). Jen dodávám, že pokud si ten web dlouhodobě nebude chtít koupit, tak ho samozřejmě stáhneme. Vše je otázkou nabídky a poptávky.
    Co se částky 2000 Kč jako spodní hranice pro objednávku týká, tak tady si dovolím hodně polemizovat. Adwave.cz není oneman show, aktivně se na jeho chodu podílí 5 lidí. A vžijte se do role obchodního zástupce. Budete se vy jako obchoďák placený provizí z prodaných zakázek zabývat inzerentem, se kterým budete 1 hodinu jednat, minimálně 2x telefonovat, sestavovat nabídku na míru, psát e-mail apod a on si pak dá slavnostně kampaň za 500 Kč a vy z toho budete mít přibližně 100 Kč? Já bych to za ty peníze nedělal. Problém je v tom, že jsme v začátcích a online objednávky zatím nechodí. Musíme mít obchoďáky a ti budou i v budoucnu, protože na nich musí být obchodní model postaven. Předpokládám, že online objednávky, kdy se nebude řešit kontrakt přes OZ, budou dělat v lepším případě jednu čtvrtinu. (možná hodně optimistický odhad).
    Na závěr jedna poznámka. Nerad bych, abyste si myslel, že na Vás útočím nebo se snažím Váš názor nějak zpochybnit. Zčásti máte pravdu, kampaní zatím není mnoho a síť partnerských webů roste pomaleji než jsem čekal. Mrzí mě ale, že jste dělal tak unáhlené závěry bez detailnějšího ověření faktů. Nemyslím, že byste to myslel zle, nicméně tyto rychlé soudy nás zbytečně poškozují. Zkuste nad tím prosím trochu zauvažovat. díky moc…
    Jarda F.

Comments are closed.