Prokletí velkých reklamních ploch

Už je to nějaký ten pátek, co mi velké reklamní plochy vrtají hlavou. Začal jsem experimentovat s plochami 728×90 a 160×600, což jsou také největší plochy, které povoluje AdSense. Samozřejmě pouze grafické, které mi pokud nechci mást návštěvníka, vychází lépe než textová forma.

A jak mi to zatím jde? Popravdě jsem narazil na další úskalí, které se vlastně tak trochu dalo očekávat. Nejsou ti správní inzerenti. Prostě je problém s cílením.

V současné době probíhá testování na mém znovuvzkříšením blogu cn130.com. Tam jsem začal psát hlavně kvůli praktickému otestování některých věcí. Už delší dobu totiž píšu stále méně a méně článků postavených na osobní zkušenosti a tak jsem si z cn130 vlastně udělal takovou laboratoř. Za poslední měsíc mám námětů víc než dost :)

Teď ale zpět k velkým reklamním plochám. Na blog jsem umístil 728×90 – Leaderboard a 160×600 – Wide Skyscraper.

Popravdě mám celkem malý vzorek na nějaké konkrétnější závěry. Chtělo by to tak desetkrát více impresí, aby se daly odvodit čísla. Na druhou stranu obecné závěry by neměli být problém.

Základní úmysl

  • bannery nesmí rušit uživatele a to i za cenu, že bude daleko nižší proklik.
  • nejdříve bude nasazen Wide Skyscaper, později Leaderboard
  • 10 lidí, kteří chodí na mou stránku a znám je mi ohodnotí “rušivost”
  • po nasazení Leaderboardu otestovat o kolik klesne efekt Wide Skyscaperu
  • ohodnocení reklamy

Průběh

Takže první co mi nevyšlo bylo cílení reklamy. Začaly se objevovat poměrně nevhodné reklamní plochy. Například na google, itesco a nějakou online hru. Což byl fail, který jsem chtěl vyřešit zakázáním. Brzo mi ale došlo, že tam jiné vhodné plochy prostě nejsou. Aby jsem se ujistil nasadil jsem banner 468×60. Ten si o moc lépe nevedl. Satiricky laděné příspěvky měli větší váhu, než tematičnost celého webu.

  • Na velkých plochách se daleko častěji zobrazuje reklama na investování, 468×60 zase reklama na hry – závěr: zřejmě málo tématické texty.
  • Na zjištění jestli Leaderboard krade Wide Skyscaperu kliky, není dostatek impresí. Sice u něj poklesl počet kliků, ale při takovémto počtu by to klidně mohla být jen zajímavá reklama.
  • Leaderboard byl vyhodnocen jako příjemný a nerušivý. Černé ohraničení prý působí nenásilně. Naopak Wide Skyscaper v menu působí velice rušivě. Chybí ohraničení a jasně stanovená hranice. Také vadí při čtení.
  • Průměrná cena za klik Wide Skyscaperu byla 17 eurocentů, Leaderboardu 13,4 eurocentu.

Závěr tedy je, že pokud nemají inzerenti tento druh banneru ve výzbroji a nekonkurují si, nemá cenu tuto plochu provozovat.

A co vlastní plocha?

Zabalit by to bylo moc jednoduché. Takže co zkusit banner na míru, který by přes adWords zřejmě ani neprošel? Rozhodl jsem se udělat si vlastní Wide Skyscaper, který bude propagovat vydělávání na blogování. Tedy reklama pro na PlaCla. Vzhledem k tomu, že vlastní grafické reklamní plochy nemají, sáhl jsem po windowsáckém kreslení a udělal si 3 větší smajlíky. Ty pak prohnal Gimpem a obohatil o text. Výsledný banner si můžete prohlédnout zde. Pro test měření jsem využil zkracovač  goo.gl (statistiky). Reklama byla nasazena tuším večer 13.10. Takže dnes je tam čtvrtým dnem. Celkem 38 kliků přímo z adresy cn130. V porovnání s adsense rozhodně úspěch, na druhou stranu žádná konverze. Opět se nabízí otázka jestli to není tím, že je banner matoucí, anebo tím, že není vhodný cíl.

Závěr

Tak nevím jestli nemám náhodou ještě více důvodu k zamyšlení, než na začátku. Zatím to vypadá, že ideální je kombinace affiliate programu a na míru udělaného banneru, který díky svým rozměrům je nepřehlédnutelný, ale zároveň nebude rušit. Takový banner by mohl například aktivně reagovat na aktuální dění, jež se dotýká komunity. Vlastně to není nic nového. To už tu bylo mnohokrát, jen jsem asi moc zlenivěl a AdSense se stal synonymem nejlepší možné reklamy. Co když ty plochy tady okolo ve skutečnosti s vhodným bannerem a affil programem dokážou vydělat několikanásobně tolik, než za kolik je běžně kupují inzerenti anebo adsense? Kdy jsem vlastně naposledy zkusil otestovat co vlastně prodávám?

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

8 Replies to “Prokletí velkých reklamních ploch”

  1. Já docela vážně uvažuju o tom napsat si nějaký systém co by vyhodnocoval různé reklamní systémy AdSense, Potenzu, přímé inzerenty, affiliate reklamy a hodnotil nejvýhodnější a ty dával do systému. Zatím to řeším ručně, bohužel udělat něco co by s těmi všemi systémy pro affily a reklamky fungovalo moc nejde. Navíc reklamky většinou objednávají určitý objem co se musí vyčerpat. Nicméně jako provozovatele mě zajímá nikoliv cena za PPC nebo za Lead, ale přepočítaná cena na PPV (samozřejmě jsou třeba větší objemy kvůli statistických chybám a nepřesnostem). Protože PPC může být jak chce vysoké, ale pokud na to nikdo nekliká, tak jiná reklama s malým PPC může vydělávat celkově mnohem víc. A podle průměrného eCPM je pak ideální odvíjet ceník reklamy.

  2. To Duben: Otazkou je, co je pro tebe coby provozovatele webu nejdulezitejsi. Jesli affil, PPC anebo prodej display reklamy. Posledni jmenovana moznost je z hlediska moznych prijmu nejlepsi, ale ne kazdy provozovatel serveru se k ni propracuje.

  3. Pro mě jako provozovatele reklamy je maximalizace měsíčního zisku. Jestli toho dosáhnu maximalizací eCPM nebo paušální měsíční platbou není podstatné. V současné době display reklamu občas děláme, ale někdy je PPC výhodnější, proto je ideální vždy přepočítávat kampaně na průmerný výnos z 1000 impressí.

  4. Mna skor rusi ten modry windovs text. naco to tam je? Zbytocne velky header ktory len metie a skodi viac ako baner…

    1. fakam: ten je tam provizorně místo klasického WP templatu.

  5. Dolphi: Díky za tip, vypadá to jako něco podobného OpenX, akorát to běží na serverech Google. Sice se mi nelíbí mít reklamní systém u někoho třetího, ale na druhou stranu úspora výkonu serveru a možnost lepšího vyvažování reklam nezní špatně. Navíc se mi tam líbí prognózy vytížení, které jsem pod OpenX zatím nebyl schopný zprovoznit. Nevypadá to vůbec zle.

  6. Hmm, tak na tom DFP se mi nějak nedaří zaregistrovat, pořád to hází chybu a neakceptuje můj AdSense kód pro neplatný formát. Tak to vyzkouším asi až později.

Comments are closed.