10 zajímavostí o Google Adsense

Google Adsnes LogoNedávno jsem strávil několik hodin procházením oficiálního diskuzního fóra Google Adsense a našel pár zajímavostí, které sice jednotlivě nevydají na článek, ale společně je to celkem zajímavý seznam.

Jak dlouho po změně stránky může trvat aktualizace cílení reklamních ploch?

Občas se to stane. Neaktualizovaná stránka si může ležet ladem i několik let a pasivně vydělávat pár desítek euro ročně. Najednou se ale slovní spojení domény stane zajímavé na jiné téma. Například ze slova se stane název filmu. Je potřeba pomalu a jistě začít upravovat obsah, protože jsou ve vzduchu cítit peníze. Jak dlouho může v nejhorším případě trvat než se na stránce objeví relevantní reklama? Podle nápovědy Google adsense až 2 týdny. Samozřejmě tato extrémní situace se spíše týká nějaké zapadlé jedné stránky z webu, kterou jste poupravily. U webu, který je kompletně překopaný zřejmě dojde i k úpravě struktury.

Nové stránky, které ještě nejsou indexované mohu na reklamu čekat až 48 hodin.

Co se stane pokud měla doména BAN za porušení podmínek AdSense?

Adsense je v současnosti do značné míry samostatný systém, který se o takto banální problémy dokáže postarat sám a to neinvazivní metodou. I přes mnoho mýtů ban nedostanete. Po umístění reklamy se na plochách adsense prostě nic nebude zobrazovat. Následně vám na email dorazí upozornění. V něm také najdete referenční číslo problému. Jestliže jste všechny problémy odstranily mělo by stačit vyplnit formulář na stránkách AdSense.

Existuje Google Premium Account?

Ano je to služba pro největší a zároveň potenciálně nejzajímavější publishery v síti AdSense. Nestačí tedy mít jen velkou návštěvnost a příjmy. Ve většině případů vám přijde pozvánka/nabídka přímo od Google Adsense. Na oficiální fóru se šušká, že pozvánka je většinou telefonická. Jeden z účastníků diskuze, kterému volali zmínil, že měl přes 5 milionů searchs a 20 milionů impresí. Následné výhody v podobě možnosti více si pohrát se vzhledem reklamy mu zvýšily CR, což se líbilo jak jemu tak určitě i inzerentům

Lze dostat ban za uživatelsky generovaný obsah?

Přímo v Centru Nápovědy Adsense je napsané, že za obsah odpovídáte a je jen na vás, aby jste se o něj starali. Diskuze, články anebo vložené multimediální dokumenty, za to vše odpovídáte. Je důležité si uvědomit, že zásady používání Adsense jdou nad rámec běžných podmínek diskuzních fór. Nestačí tak pouze mazat adult a warez materiál. Musíte dávat pozor například na propagaci zbraní, diskuze, kde někdo navrhuje někomu fyzicky ublížit a to i s nadsázkou. V EU navíc platí přísnější normy ohledně xenofobie. Jestliže chcete psát kontroverzní články, oštítkujte je a nahraďte adsense jinou formou reklamy. Když už jsme u těch štítků četl jsem někde doporučení přidávat k článkům štítky s hodnocením Pan European Game Information. Jednak se hodí k cílení reklam a pomocí něj není problém vyhodit AdSense reklamu.

Jaký je podíl z reklamy AdSense?

Sice jsem zde o tom už psal článek, ale tato otázka se opakuje poměrně často. AdSense zveřejnil, že vyplácí publisherům 68% z PPC a  51% z vyhledávání. Kolik jde z reklamy pro mobilní telefony, domény a PPI (Pay Per Impresion) jsem nenašel.

Může si někdo přímo vyžádat reklamu na mé stránce?

Ano toto cílení by mělo být možné. Inzerent si může udělat seznam webů, anebo jen stránek na které chce cílit. Jak to ale do detailů funguje jsem nezjišťoval. To bude spíše vědět nějaký odborník na AdWord. Jestliže vás toto téma zajímá zkuste hledat pod heslem Cílení na umístění.

Co jsou kliky za 0,00 EUR?

Občas si v záplavě kliků všimnete kliky za 0. Může se jednat o jednu ze tří variant.

  1. Klik je neplatný – Například když si omylem kliknete na svou vlastní reklamu. Jestliže jste přihlášení a podaří se vám nešikovně si kliknout, tak se samotný proklik započte, ale peníze za něj nikoliv. Automatický systém to vyhodnotí jako vaší blbost a dál se to neřeší. Dále jsou takto vyhodnoceny prokliky robotů (ať už k tomu určených, anebo jen procházející váš web), stránky kde je návštěvník vybízen k samotnému kliknutí anebo kliky, které mají nějaké schéma. AdSense bude vždy stranit inzerentům a raději klik nezapočte než by ošidil inzerenty.
  2. Do kliků se započítává i reklama z impresí (reklama z CPM). Inzerent může například zaplatit za 1000 impresí jeho reklamy částku menší než jedno EURo. Pak by jedna imprese vyšla pod 0,1 eurocentu tedy 0,001  EUR.
  3. Jednou z obran proti zneužití vašeho kódu je i seznam povolených stránek, na kterých se reklama bude započítat. Jestliže například zapomenete stránku do tohoto seznamu přidat a někdo tam klikne, započte se klik, ale nulový zisk.

Někoho jsem naštval a on mi teď vyhrožuje “vyklikáním” účtu.

Tento druh “vyhrožování” označuje AdSense jako sabotáž a umí si s ním poradit. Jestliže zaznamenáte neobvyklou aktivitu, která je podivná, například se nezvýší počet impresí reklamy, ale click rate je několikanásobný, tak vyplňte tento formulář. Dříve sloužil například k nahlášení vlastních prokliků, dnes už obsahuje jen položky související právě se sabotáží.

Blokování reklam

Tohle není ani tak otázka jako spíše informace. Nové rozhraní AdSense, totiž zvládá daleko lepší blokování reklam a správu reklam. V záložce Povolení a blokování reklam se dají zablokovat stránky, kategorie a celé reklamní sítě. Rozhodně doporučuji si to projít. Například zjistíte, že máte zablokované reklamy na hazard.

Samotný program AdSense nedoporučuje blokování reklam, na druhou stranu je to vhodný nástroj na omezení konkurence. Bouhžel platí pro celý účet a ne jen pro určité kanály/domény.

Kde najdu aktuality o AdSense

Je pravda, že se AdSense zas tak často nemění a neaktualizuje. Na druhou stranu se mění svět marketingu a reklamy. Ty nejdůležitější věci se určitě dozvíte tady na 404m.com. Pokud by jsem ale náhodou zaspal můžete zkusit další informační zdroje.

Odkaz na stránku Oficiální AdSense blog – anglicky

Odkaz na stránku Oficiální Google blog ČR

 @Adsense na Twitter.com

YouTube AdSense na YouTube.com

 

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

6 Replies to “10 zajímavostí o Google Adsense”

  1. S tou dvojkou – banem si nejsem úplně jistý jestli je jen jeden metr pro všechny, jestli nezáleží na ostatních webech nebo stáří učtu. Asi před půl rokem jsem uvažoval o koupi webu v angličtině. Docela nový web s docela zajímavou návštěvností, majitel neměl adsense účet. Články byly do písmene okopírovány, většinou s free zdrojů, větší strach jsem měl z fotek, tak jsem trochu váhal. Většina lidí tam chodila z googlu přes vyhledávání obrázků. No nakonec si majitel zřídil adsense účet a dal na web reklamy, měl je tam dva dny výdělky byly vysoké, pak mu zabanovali účet. Jediný důvod ke kterému se přes forum adsense dobral byl ten nepůvodní obsah. Takže nevím…

  2. Pay Per Impresion – za to dostáváme od AdSense taky prachy jo? oO

  3. Také jsem četl podobné informace na zahraničních fórech. Líbí se mi, jak Google ke všemu přistupuje velmi dynamicky a snaží se všem vyjít vstříc.

    Hlavně tedy v posledních letech.

    Pamatuji si například, jak před několika lety byl opravdu problém, když někdo sabotoval účet klikáním na reklamy. Jeden zahraniční blogger, kterého jsem kdysi hodně četl, s tím měl docela solidní problémy, které řešil několik měsíců.

  4. K tomu cílení na umístění: Pokud vím, tak cílit může inzerent jen na reklamní plochy, u nichž to majitel explicitně povolil.

    Nastavení je v Moje Reklamy > Vlastní kanály > “Zobrazit tento vlastní kanál inzerentům jako umístění reklamy, na které lze cílit”.

    Jako inzerent toho občas využívám – spousta větších serverů používá Adsense jako výplňovku pro neprodanou reklamní plochu. S trochou šikovnosti a štěstí se takhle člověku podaří získat reklamu na daném serveru za zlomek jejich běžné ceníkové ceny.

    Škoda, že toto spousta publisherů neví – když vezmete, jakým způsobem Google reklamní síť funguje, tak se mnohdy zbytečně připravují o peníze.

  5. Lze dostat ban za uživatelsky generovaný obsah?
    Ban na účet ne, ale pro ten jeden konkrétní web ano.

  6. Jak to tedy je s tím BANem? Dávají ho teda na celý účet nebo na domenu?

Comments are closed.