Google nám dá vědět o penalizaci

Google adsense pravidlaDobré zprávy ve spolek. Google včera oznámil na svém blogu, že vylepšuje svou službu na rozesílání zpráv o jednu celkem podstatnou novinku. Dá vám vědět, že je vaše stránka penalizovaná. A to dokonce ať se jedná jak o automatickou penalizaci anebo ruční.

Sice se Google na oficiálním blogu pochválil jak moc vychází majitelům stránek stále více vstříc, stále ale zůstává záhadou celý proces. V případě problému nám zřejmě dojde v Google Webmaster Tools zpráva o problému a možná i odkaz jak vše vyřešit. V samotném GWT jsem ale nezjistil jestli některá z mích stránek problém má anebo ne.

Také nikde nebyla definovaná samotná penalizace. Podle článku by jsem usoudil, že se jedná pouze o tu nejtvrdší variantu a to je vykopnutí stránky z indexu. A co ty ostatní penalizace? Posun o pár desítek míst zpět, anebo shození stránky do sandboxu? To jsou takové ty záludnosti, o kterých by stálo za to vědět. Osobně jsem procházel celé GWT snad půl hodiny, jestli tam někde přeci jen není nějaký protokol o penalizaci 404m. Celkem mě zajímal Google Page Rank. Domnívám se, že se mi někde v penalizačním procesu ztratily dva bodíky. Celkem by mě zajímalo, jestli to je za nevhodné odkazování, prodej odkazů z dob, kdy fungovalo ještě direkto, anebo nějakou jinou techniku o které ani netuším. Při odkazování si neberu už cca dva roky servítky a nějakým nofollow se nezatěžuju. Když k tomu přidám, že tento blog je z části o SEO tak půlka odkazů klidně může směřovat na problémové stránky a to včetně komentářů. Nějaký ten protokol, které odkazy jsou tedy špatné by se mi už jen ze studijních důvodů hodil.

V každém případě je nutné google za tuto novinku pochválit. Mnoho lidí může dostat velkou penalizaci a než na to přijdou tak bude po zimní prodejní sezóně. Takto mohou reagovat pružně a minimalizovat ztráty například v případě nějakého bezpečnostního problému.

Možná by se už mohli zamyslet i lidé ze seznamu a konečně přijít se službou “Seznam Webmaster Tools”, místo ztrácení času s nějakou supertajnou poslední volovinou, která je na dvě věci.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

9 Replies to “Google nám dá vědět o penalizaci”

  1. Obávám se, že informace o penalizaci bude ve smyslu ANO – NE, google by se zbytečně odkopával a dával zajímavý analytický nástroj pro “zpětný inženýring” SEO mágům a příležitost k soudním sporům s postiženými.

  2. S posledním odstavcem souhlas. Seznam webmaster tools by se hodil, když mám ze seznamu 80% návštěv, z google jen 10%.. tak to nemá moc cenu řešit.
    A podrobnější info o penalizaci ani nečekám, prostě block a konec bez odezvy.

  3. Konečně dobrá věc, kterou by měl nasadit i Seznam. Ale ten je asi rád, že žije.

  4. Naprosto souhlasím, Google je prostě celosvětová jednička a je vidět, že na potřeby webmasterů i běžných uživatelů reaguje opravdu dobře.

    Zpráva o penalizaci je určitě velmi přínosná pro každého. Já třeba na svých webových stránkách dávám pozor na to, kam se odkazuje, ale mnoho webových stránek to nedělá a tak se může stát opravdu jedna dvě, že dojde k penalizaci (často opravdu zbytečně). A přesně tak – než na to člověk přijde, může přijít o hodně…

    Na druhou stranu se divím, že už s tímhle nepřišel Google dávno :).

    Seznam každopádně pokulhává, přesto jej bohužel nelze odepsat vzhledem k tomu, že je to přední český vyhledávač a má velké množství uživatelů, které také potřebujeme dostat na své webové stránky :)

  5. Tak momentálně zavedl seznam “podobné odkazy” co má google již řadu let, takže za pár let se na Google Webmaster Tools řada dostane jde o to jestli bude pak seznam ještě důležitý… :-)

  6. Ono to stejně dopadne tak, že bude posílat jen tvrdé bany (vyřazený) a o soft posunutí dozadu bude mlčet.

  7. Taky bych potřeboval echo, aby mi penalizaci potvrdili, web pod odkazem ji podle mě má. Přes stovky unikátních textů, aspoň nějakou návštěvnost atd. má prostě PR0. Ze SERPu asi vyřazenej není, ale ten PR mi chybí.

Comments are closed.