Leaderboard

Už je to několik měsíců co jsem přemýšlel jak naložit s jedním mým starším projektem. Konkrétně se jedná o cn130. Původně byl konstruován jako komplexnější verze 404m, zaměřený na detailní popis a měl mít formu spíše návodů. Postupem času jsem jej však opustil. Jednak nebylo zas tolik témat a také, bylo daleko náročnější psát články pro cn130. Navíc se oba projekty hodně prolínaly.

Nedávno jsem ale dostal nápad jak by se dal projekt cn130 využít. 404m má jednu velkou nevýhodu a to je striktní zaměření na domény a internetové podnikání. Například se sem tématicky nehodí napsat co si myslím o nové službě na seznamu, anebo že prohlížeč chrome už má 3 roky. Ačkoliv jsou tyto témata pro mě zajímavá, tedy rád by jsem k nim něco málo napsal, na 404m se podle mě nehodí. Takže proč nevyužít zaběhnutý i když zapomenutý projekt. Místo dlouhých článků jsem se rozhodl psát krátké rychlé zprávičky okořeněné o trochu satiry. Včera tak vznikl blog o novinkách ve světe internetu a IT. Prozatím jsem ještě nechal funkční původní rozcestník.

Dříve byl cn130 celkem slušným zdrojem příjmů díky PPC. Dokonce jsem tam měl kliky za více jak 1 USD. To se mi například na 404m nikdy nepovedlo. Pravidelně se objevovaly kliky nad 0.7 USD. Staré dobré časy, když jsme ještě jeli na USD, aby jsme se vyhnuli placení DPH. Vždy jsem si myslel, že za to mohli obsáhlejší články. Přeci jen témata byla dost podobná. Nově jsem uvažoval kam dát reklamu, aby byla efektivní a seděla k novému stylu. Místo klasického 468×60 nad článkem a velkého boxu pod ním jsem zvolil svěšenou reklamu na straně a plánuji ještě jednu velkou nahoru. Další monetizací budou placené reklamní články. Přeci jen stále píšu o budoucnosti pay per post a sám jsem jí pořádně ani nevyzkoušel.

Vraťme se ale k té reklamě, kterou jsem chtěl dát nahoru. Zalíbil se mi formát Leaderboard. Rozměry 970×100 to už je pořádný kus plochy. Podle mě je to zajímavá volba, hlavně co se týká umístění. Dost atraktivní pro inzerenta, ale i pro návštěvníky. Navíc pokud se nebude líbit, není nic jednoduššího než odscrollovat stránku trochu níže a je po rušivém elementu. U minisite jsem se snažil vždy reklamu spíše schovávat, ale u projektu kam chodíte pravidelně je tématická reklama prostě doplněním obsahu. Zvláště vracející se návštěvníci, když nenajdou nový obsah často hledají kam dál.

Myšlenka je tedy jednoduchý msto většího množství menších reklam nasadit 1 až 2 velké. Jenomže jak je získat? Leaderboard není v repertoáru AdSense. Pokud pomineme affiliate projety zůstávají reklamní systémy. Například adexpert je zvládá. Jenomže bude dost inzerentů? Nemyslím teď inzerentů co by měli o reklamu zájem. Přeci jen není nic jednoduššího než nasadit do začátku nízké ceny. Pokud budou na reklamě profitovat tak si jí jistě koupí znovu a klidně si i připlatí. Zase si musíte trochu věřit. Problém je spíše v samotném formátu reklamy. Většina inzerentů reklamu 468×60 anebo 125×125 prostě má. Ale macka jako je Leaderboard? S tím může být problém. Jistě velké portály Leaderbordy běžně prodávají, ale tam je cena za banner zlomkem ceny za reklamní prostor. Nechci teď střílet od boku kolik tak může reklama 970×100 stát. Ale pod 500 CZK to ani od studenta určitě nebude. Chce to trochu kreativity, aby se potenciál takhle velké plochy dal využít.

Takže opět zajímavé dilema. Lákavý reklamní formát na lákavém místě, ale potenciální inzerenti jsou redukování svým bannerovým repertoárem.

[poll id=”140″]


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

9 Replies to “Leaderboard”

  1. S podobnou myšlenkou publikovat jen krátké články do 1000 znaků jsem si zahrával u jiného tématu. Pokud Drago můžeš a vzpomeneš si, hodiš sem nebo na cn130.com někdy zprávu o tom, jak lidé chodí z vyhledávačů, jak Google a Seznam bere podobné méně obsáhlé posty? Byl bych ti za to vděčný.

    PS: Případně pokud si vzpomenu já :-D zkusím ti napsat na email. Sorry za OT

    1. LukasP: pokud to půjde dobře tak určitě napíšu. Už jen kvůli potenciálním inzerentům :)

  2. Leaderboard úplně nahoře nad obsahem není ani zdaleka tak výhodný formát reklamy, jak si myslíš. Míru prokliku bude mít minimální.
    Takovéto velké bannery jsou dobré pro brand, ale o tom ti, které budeš chtít nejspíš oslovit (webtržníky) s nabídkou reklamního prostoru, nechtějí ani slyšet.

    1. Petr Jeník: na tom něco bude. Nikdy jsem na tom místě neměl reklamu tohoto formátu. Zkusím vybrat nějaký tématický affil a link prohnat přes zkracovač co počítá prokliky.

  3. Za sebe můžu říct, že jsem přišel s myšlenkou ještě kratších článků a to kolem 100 slov. Google to bere docela dobře, indexuje úplně stejně jako každý jiný článek. S Google news už je to horší – tam to chce obsáhlejší články, ale stačí tak 200 slov.

  4. Cn130.com jsem dříve pravidelně četl, potom to chcíplo, jsem rád, že jsi to konečně zase zozjel.

  5. ja som uz prisiel na to, ze dlhe posty sa mi poprve pisat nechce a po druhe ich ani nikto necita … viz moj blog :D

    PS: ten format je suce dobry napad, ale ako pisal Peter, je to pre portaly ako lide.cz, pokec.sk a pod. kde sa vela pageviews. Na tvojom mieste by som sa zameral na PR clanky a napr. henten horny banner 468×60 by somn dal urcite tak, aby reklamy rotovali. Lebo jedna reklama omrzi. Vsetci vieme, ze tam je reklama na webfair, ale ak by sa to striedalo, bolo by to efektivnejsie a mal by si moznost tam dat viac inzerentov

  6. stefan: nojo, ale ty si taky valis clanky o tovarnach a jsi slovak, kdo by to cetl?

Comments are closed.