Webfair rozdává peníze za nové diskutéry

Diskuzní fórum webfair rozdává peníze za každého přivedeného návštěvníka, který napíše alespoň 15 postů. Asi tak by se dala shrnout nová akce na tomto klonu webtrhu. Konkrétně dostanete 20 CZK, což není nijak moc, aby stálo za to reklamu nijak moc prosazovat na úkor PPC, ale zase ani tak málo, aby se nedal nahradit například volný slot na adExpert (já ten systém mám prostě rád :)). Co mě spíše napadá je jaký bude mít tato akce vliv na komunitu.

Komunita je na každém diskuzním fóru, anebo i blogu velice důležitá. Pravidelní přispěvatelé musí být hýčkáni a občas jim dovolit i něco navíc. Například reklamu přímo v textu, prostě menší propagaci. Velká migrace, anebo nárůst členů, kteří si chtějí povídat může přinést narušení už tak křehké rovnováhy. Například lehké pošťuchování zástupců opačných stran, může být zábavné či přínosné, ale po narušení sil se snadno promění ve flame war.

Na druhou stranu mezi novými členy mohou být potenciální kupci, anebo prostě nováčci, kteří se v budoucnu zapojí do online podnikání, ať už jako provozovatelé nových služeb, anebo jejich účastníci. Obojí je dobré.

Když se mě provozovatel webfair ptal na názor ohledně chystaného affilu, řekl jsem, že se mi to nelíbí. Já by jsem si spíše představoval jít cestou ztužování kolektivu. Například zavést nějakou webfair měnu, podobně jak to má namepros.com. Získáváte jí za psaní příspěvků. Slouží například jako poděkování za radu, kliknutí na +1, popřípadě sdílení přes linkovací služby jako linkuj.cz. Něco jako službička za službičku. I když to trochu přerostlo a dají se za ní kupovat i levné domény, reklama atd. Něco jako náhrada mikroplateb. V každém případě jsem rád, že provozovatel fóra se do toho pustil, má svou hlavu a to je důležité. Teď jsem koukal na počet registrací a je to 735. Uvidíme kolik jich bude za pár dnů.

Webfair je zatím jediným funkčním webtrh klonem. Dá se tam dobře popovídat, komunita je vstřícná a anonymové relativně slušní. Popravdě se tam ale zatím velké obchody nekonají. Právě teď prodávám takový balíček s daty hledanosti na seznamu. Viz. ta “nevlezlá” reklama vlevo nahoře. Čistě přes webfair jsem prodal jeden balíček, přes webtrh čtyři. Počítám jen objednávky PM. Zatím tedy dobrá diskuze a komunita, na nějaké obchodování si budeme muset počkat. I když něco se prodalo, takže pokud prodávat proč nevyužít i druhé fórum a nezvednout si šance na prodej.

Tento affil je prostě zvláštní. Dávat peníze lidem, co seženou diskutující do fóra. Už jsem se s tím setkal i dříve, ale tohle je prostě zvláštní. Můžete sledovat co to udělá s komunitou lidí.

PS: Vím, že na WebDeal se také diskutuje a prodává (většinou přes PM), ale to už není webtrh klon. Směřuje evolučně někam jinam. Ani by jsem se nedivil, kdyby za měsíc provozovatel řekl, že když už má kompletní pravidelné sledování ranků webů a jejich automatické nahazování do aukcí přes jedno kliknutí, tak rovnou rozjede systém jako mlink pro členy fóra. Nač klikat a řešit nějaké aukce?


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

13 Replies to “Webfair rozdává peníze za nové diskutéry”

  1. Díky za zmínku. Provize zatím nejsou nijak extra velké, to je pravda, ale s postupem času nejspíše budou zavedeny bonusy např. za dosažení XY příspěvků, určitou dobu aktivity apod. Uvidíme, jak se provizní systém rozjede.

  2. Nehnevajte sa chlapci ,ale tento prevratny affil uz na minimalne jednom “klone” bezi asi pol roka. Zase tu nekdo objavil Ameriku.

    Dakujem za schvalenie prispevku.

    1. Ramon: klidně napiš na kterém, já jsem nakonec skončil u sledování WF a WD. Takže nevím jak se daří ostatním.

  3. Taktiež si myslím, že lepším napadom by boli nejaké výhody na fóre ako 20 KČ..

    čo sa týka webdealu tak ten reklamný systém je len dohad alebo máš nejaké zákulisné info ?

    1. Marks: když jsem psal článek jen mi ujela fantazie :)

  4. Ta částka 20,- Kč je tak malá, že se do propagace WebFairu zapojí myslím jen hodně málo lidí a když, tak jen za účelem “výdělku” a to tak, že začnou vznikat fake účty. Rozeznat fake účty nebude problém, ale bude to jen starost navíc a co je horší, jen to sníží důvěryhodnost fóra.
    Já to řešil na TipFóru trochu jinak. Udělal jsem affil, který fungoval jako soutěž. Každý den jsem věnoval 100,- Kč tomu, kdo mi v ten den na fórum přivedl nejvíce lidí. Za tu stovku mi přivedli v jeden den všichni zapojení soutěžící i více než 2000 lidí dohromady a hodně z nich se i registrovalo a stali se z nich platní členové fóra. Jeden návštěvník mě tak vyšel na méně než 5 haléřů a jeden nový aktivní registrovaný člen na mnohem méně než oněch 20 Kč, které nabízí WebFair.
    Také do posloužilo jako super linkbuilding. Za stovku desítky “přirozených” odkazů.
    Tento systém vřele doporučuji.

  5. Lidi jsou nejen lačný po penězích, ale i soutěživý, proto motivujícím prvkem by mohlo být i něco co už nakousl Petr Jeník a to, zveřejnit žebříček těch nejaktivnějších.Jinak třeba werb má též partnerský program a kde je dnes? Jednou nohou v hrobě pomalu :-)

  6. Pouha honba za “ziskem” ze stran lidi kteri tam budou tahat svoje kamarady, znamy, neznamy, atd… jakou to bude mit finalni vyhodu ? Krom poctu zaregistrovanych, mlcicich nebo offtopicovych uctu ? :)

    Achjo, dneska jsem nejakej kritickej :D

  7. Zajímavý způsob propagace, ale nemyslím si, že se uchytne (malá odměna) a taky bych se bál více fake účtů

  8. Pro pořádné propagátory malá finanční motivace, pro problematické “vydělávající” bohužel dostatečná. Přínos pro komunitu asi nebude z takto přivedených a registrovaných moc velký. Osobně bych volil spíš nějakou formu odměn nebo bonusů pro stávající aktivní uživatele.

Comments are closed.