Proč PlaCla opravuje něco co funguje?

PlaClaPřed dvěma dny se na twittru @placla objevila zpráva, že mění pravidla. Na jejich serveru už nemají co dělat stránky bez sranku anebo alexa ranku. “Kvalitním” blogům to bude kompenzováno zvýšením ceny za napsání článku minimálně na 200 CZK. Okamžitě mě napadlo, že to bude asi následkem zvýšené poptávky inzerentů a provozovatelé už asi nebaví odmítat nové “nekvalitní” blogy, tak vytvořili paušální síto. Jenomže ono je to tak trochu jinak…

Je pravda, že na mém placla.cz účtu krom provize za získané lidi nesleduji nic nesleduju. Jak mi postupně ubývají lidi pode mnou tak už se ani nesnažím tento systém nějak aktivně podporovat. V systému mám celkem dva blogy, ani na jeden jsem ale nezískal vhodnou nabídku na PR článek. Prostě se mi tam hromadily nabídky od cca 130 do 230 CZK. Po zhruba půl roce jsem tak byl zvědaví jak se systém posunul dál, zvláště když se zvyšují nároky na “kvalitní” blog. No překvapení se nekonalo. Z celkem 68 poptávek na článek bylo jen 6 nad 200 CZK. Žádná z nich nad 300 CZK. Proč se tedy provozovatel systému rozhodl zvýšit nároky, když po nich vlastně ani není poptávka? Absolutně netuším.

Jak se pozná podle PlaCla “kvalitní” blog?

Musí mít srank minimálně 2 (20), alexa pod 15M a podle návrhu, který se zvažuje i page rank. Ten zbytek není “kvalitní”. Ok proti alexa ranku asi není co namítat. Pokud tedy nechcete ranky. Blog může mít v pohodě alexa rank nad 20M a přitom GPR 4. Anebo co blog, kde si přečtou váš článek stovky lidí, ale nemá srank anebo gpr? Na 404m.com jsem neměl gpr díky directoglobal rok a půl, než jsem si zažádal o znovu-posouzení stránky přes GWT. Přesto jsem neměl problém zde pár reklamních článků prodat za 2K CZK/kus. Nevím začínají se tu míchat jablka a hrušky. Buď chcete návštěvnost anebo ranky. Tedy potenciální zákazníky anebo zpětné odkazy. Popravdě po shlédnutí nabídky na placla chce 91% inzerentů levný zpětný odkaz.

Pokud chce provozovatel systému motivovat inzerenty a publishery ke kvalitě měl by k tomu přistupovat jinak. Vytřídit to nejlepší co tam má a ocenit je třeba zlatou hvězdičkou. U zlatých hvězdiček by se muselo připlatit, ale naopak by inzerent dostal kvalitu. Takhle si jen PlaCla zabije 91% poptávek.

Objeví se díra na trhu?

Poptávka po levných zpětných odkazech, které vydrží na stránkách až do jejich posledních dnů tu je. Efektivita unikátních PR článků rozhodně také není nejhorší. Zhruba měsíc a půl s jedním PR webem experimentuju a výsledky pečlivě zapisuji, aby jsem mohl na 404m napsat detailní článek. Některé výsledky jsou celkem zajímavé. U zaběhnutých blogů, které jsou udělané třeba jen za účelem publikování pro placla si umím představit proč jsou ochotni neustále dokola platit inzerenti těch 130 CZK/článek. Pokud pomineme nějaké link juice tak za 130 CZK se z vyhledávačů na PR článek přesune během 3 měsíců (záleží jak je článek cílen)  tak 90 – 120 lidí (postaveno na číslech z mého projektu vynásobeno 3x za 3 měsíce s tím, že můj PR pokus má stále nulové ranky, žádnou autoritu).  Dále bude pokračovat 40 – 50% lidí (na mém PR pokusném webu není žádná reklama), tedy 36 – 60 lidí z vyhledávačů. Inzerent tedy zaplatí 3,6 až 2,1 CZK za jednoho člověka. A to jsem vařil z minimálních čísel. Navíc je tu ještě ten tajemný SEO efekt.

Aby jsem to zkrátil. Poptávka tu je. Ostatně proč by jinak inzerenti hromadně nabízeli takové částky za PR články na naprosto netématických webech. Pokud se PlaCla vydá cestou “kvalitních” blogů, které musí mít srank, gpr a alexa rank, zřejmě přijde o tyto blogy. Možná to na okamžik zvedne cenu článků, ale pochybuji, že dostatečně. Místo toho by stačilo přidat jen funkční vyhledávání s filtrem.

Závěr

No co dodat na konec. PlaCla by potřebovala konkurenci jako sůl. Alespoň by je přešli choutky hrabat se v něčem co funguje a místo toho by hledali způsob jak stávající formu posunout na vyšší úroveň bez toho, aby zlikvidovali 91% poptávky.

Update 18.6.2011 12:20

Oficiální vyjádření provozovatele

“Hele Ivane, díky za snahu analyzovat situaci, ale je to trochu jinak. Základním principem je spirála neustálého růstu. Business je tvrdý, buď jdeš dopředu nebo končíš.

 

Aktuální stav musíš neustále měnit a hledat 10% nejlepších a 10% nejhorších. Prostředních 80% směřuješ podle podle 10% nejlepších a zbylých 10% nejhorších eliminuješ.

 

Udělal jsem analýzu dat úspěšných a neúspěšných blogů dle posledních 10 000 obchodech (článcích), abych měl dostatečný statistický vzorek. Vzal jsem 10% nejméně úspěšných blogů a koukal jaké mají jiné znaky oproti ostatním 90% blogů. Podle jejich znaků jsem udělal pomyslnou čáru. Google rank tam neměl žádnou roli. Srank byl vyšší dvěma, Alexa byla pod 10 milionů a na doméně druhého řádu.

 

Takto jsem analyzoval a určil nová pravidla pro blogy (srank>=2, alexa<20 milionů, druhý řád domény). 39 blogům z 370 byla ukončena činnost. Do budoucna budou tato pravidla přitvrzena, minimálně v Alexe. Toť vše. pěkný víkend přeji :-)”

 

[poll id=”128″]


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

16 Replies to “Proč PlaCla opravuje něco co funguje?”

  1. Hele Ivane, díky za snahu analyzovat situaci, ale je to trochu jinak. Základním principem je spirála neustálého růstu. Business je tvrdý, buď jdeš dopředu nebo končíš.

    Aktuální stav musíš neustále měnit a hledat 10% nejlepších a 10% nejhorších. Prostředních 80% směřuješ podle podle 10% nejlepších a zbylých 10% nejhorších eliminuješ.

    Udělal jsem analýzu dat úspěšných a neúspěšných blogů dle posledních 10 000 obchodech (článcích), abych měl dostatečný statistický vzorek. Vzal jsem 10% nejméně úspěšných blogů a koukal jaké mají jiné znaky oproti ostatním 90% blogů. Podle jejich znaků jsem udělal pomyslnou čáru. Google rank tam neměl žádnou roli. Srank byl vyšší dvěma, Alexa byla pod 10 milionů a na doméně druhého řádu.

    Takto jsem analyzoval a určil nová pravidla pro blogy (srank>=2, alexa<20 milionů, druhý řád domény). 39 blogům z 370 byla ukončena činnost. Do budoucna budou tato pravidla přitvrzena, minimálně v Alexe. Toť vše. pěkný víkend přeji :-)

  2. Přesně, drbat se s článkem, u kterých si zadavatele mnohdy navymýšlí šílenosti kvůli 140,- Kč je konečná :-). Nevím kolik si bere placla.

  3. Přidělování hvězdiček webům nějakým kontrolorem je subjektivní. Takto (Alexa, SR) je jasně předem dané, které weby tam mohou být.

  4. jesli to opravdu změní, určitě se toho někdo chytne a založí konkurenční superplacla :-)

  5. Vůbec :-)
    Používáme placlu jako inzerenti tak i jako blogeři. Točí se tam hodně peněz, hlavně přes různé agentury, které až tak detailně nezkoumají blogy a prostě dají 200 za článek. Ale je úplně jedno jaká je v poptávce cena, rozhodující je to, za kolik to je bloger ochoten napsat a publikovat a ten si cenu určí a inzerent mu tu cenu buď dá, nebo jí zase o něco sníží a buď na to bloger přistoupí nebo to stornuje. Za tu dobu co placlu používáme sme napsali články od 133,- až po 1200,- Za 200 je to rychlovka na všeobecný web, až po 1200,- za tématický portál. Je pravda, že drtivě převažuje kvantita nad kvalitou, bohužel.

  6. tak me vyloucili a musim rict, ze to smerujie od deveti k nule.

  7. Pokud to bude znamenat posun k vyšší kvalitě, tak jsem pro.

    Z pozice inzerenta, i když člověk nabídl slušnou sumu, tak 90% nabídek byly “Made for placla” blogy s nekvalitními bullshity místo obsahu.

    To pak vyjde levněji nechat si napsat článek a publikovat ho na nějakém PR webu … efekt stejný, náklady čtvrtinové.

    Jestli se tohle profiltruje, tak pro inzerenty to bude jedině posun vpřed.

  8. Placla jde imho naprosto špatným směrem. Mě jako inzerenta docela štve fakt, že poptávám článek, předpokládám nabídku blogerů a dostávám nabídky MFA, kterým pšenka reklamy už díky vyhledávačům nekvete, tak se rozhodli přidat sekci články. Takový weby jsou pořád stejnej odpad jako byly za dob, kdy stačilo udělat há jedničky, napsat naprosto nesmyslnej text s dobrou hustotou slov, do toho nasázet adsense bannery a bylo hotovo, peníze se hrnuly.

    Podle mě pokud někdo přijdete se službou, kde budou POUZE reálný blogy, magazíny a jiné komunitní weby S NÁVŠTĚVNOSTÍ (!), převálcujete Placla na plný čáře. Každý inzerent chce, aby reklamní článek nevypadal jako reklama, ale jako názor majitele webu. Stejně tak chce, aby si ho přečetli reální lidí.

    Proč bych si měl nechat napsat článek o kytičkovaných holinkách do města od člověka, který mi to nabízí na webech typu “půjčky ihned”, “akční letáky”, atp. a následně ten článek umístí někam “hluboko pryč”. Takovej článek si přečte možná tak jeden naprosto zoufalej zbloudilec, kterej bude ve finále tak vykolejenej co to našel na webu s půjčkama, že to zase zavře. Přínos takového článku je -200Kč, které za ně inzerent dal.
    O magickém “seo efektu” nemluvě. HP má rank 2, podstránka se článkem asi tak 0,001 a vede na něj jeden jedinej odkaz. Ani v době kdy danej článek, resp. odkaz ukázal na HP danýho webu se nedá mluvit o nějakým seo, protože na danej web zpravidla vede tak 100 odkazů v součku a jsou z 10 dalších MFA který jsou vzájemně prolinkovaný. V lepším případě se do toho přidá pár katalogů a to je asi tak vše.

    btw john: cos tam měl za web, že soudíš, že tvé vyloučení je na škodu? Reálný blog?

  9. Osobně placlu využívám jako bloger, jako inzerent jsem neměl zatím dostatek financí na větší propagaci nějakého webu. Přijde mi že zvednutí minimální částky je krok špatnou cestou, podle mě ubude inzerentů, hlavně tich, kteří to dělali jen pro zpětné odkazy a většinou v článku požadovali až 5 odkazů kolikrát až na 3 různé weby… a těchto inzerentů tam bylo vážně dost.

    Co se odstranění blogů týče tak na to mám také názor…jeden z blogů mi byl majitelem také vypnut, bylo to z důvodu dlouhé neaktivity, ono je těžké přijmout článek na specificky zaměřený blog – šlo o erotický blog, jenže poptávka inzerentů byla malá cca 5x-10x za rok když jsem se nabídl cca 5 jsem jich napsal…Pokud jsem tedy pochopil konání majitele tak znemožnil inzerentům menšinových témat najít adekvátní blog pokud tyto “neaktivní” smazal… pochopil bych pokud jsou mazány blogy made for Placla tedy blogy které nemají zaměření ani návštěvnost.

    Osobně čekám na český systém jinde ve světě fungující. Kdy blogerům je nabídnuto zboží k testování na určitou dobu, a oni poté píši objektivní články případně tweetují a sdílejí na FB. Setkal jsem se s tím jednou kdy mě oslovila reklamní agentura a zaslala mi telefon, který jsem využíval a napsal několik recenzí, poznatků případně tweetu – tomuto způsobu reklamy bych byl silně nakloněn. Př zapůjčit blogerovi na měsíc herní konzoli ten o ní rad napíše “zdarma”…

  10. Zdravim
    Myslím, že tentokrát se mýlíš. Systém placla je až nezdravě závislý na jednom inzerentovi, kterým je Pixolo. Tento inzerent poptává právě ty “nekvalitní” weby za účelem levných zpětných odkazů. Poptávky od Pixola tvoří (tvořily – už jsem na to dlouho nekoukal) cca 80% všech poptávek.
    Aby se systém mohl rozvíjet, je proto třeba těchto 80% poptávek nebrat do úvahy.

    Ty jsi spočítal, že 91% poptávek jsou ty “linkbuylderské” – z toho pramení, že cca polovina ostatních inzerentů chce linkbuylding a druhá polovina kvalitu.

    K poměru by se tedy mělo dle mého přistupovat v poměru 50/50 a né 90/10 jako jsi to udělal ty, protože nově vzniklý web, který by měl placle konkurovat, bude takovýto poměr kvalitních/nekvalitních poptávek mít. (tedy pokud se k němu nepřesune Pixolo)

  11. A čo my Slováci a naše blogy? My nedosiahneme na slovenských blogoch s-rank 2(20), lebo to nie je teoreticky možné, prakticky sa to dá, ale nie dlhodobo a stabilne.

  12. MirecekP: mnimální cena je stanovována jednou za čas podle posledních přidaných poptávek, tak aby 90% posledních poptávek mělo cenu stejnou nebo vyšší. Poslední změna byla loni v listopadu (ze 160 na 190). Z toho je krásně vidět, že růst se spomalil a nastává rovnováha na trhu.

    Petr: dotčený inzerent významněji inzeroval na konci zimy a maximálně tvořil 1/3 provozu. Nyní využívá systém jako běžný inzerent.

    VladoPt: prakticky se dá a nevidím v tom žádný problém.

  13. Placla dle meho soudu nefunguje – je to druhy Linktrh. Poptavky uplne mimo misu, ten, kdo se psanim zivi za prachy to sice sesmoli behem chvile a nebo se na to vykasle, ale inzerent na tom opravdu nema sanci vydelat…..Pro nej jsou to vyhozene penize.

  14. Využívám Placlu jako inzerent a jsem velmi spokojen. Nekvalitní weby můžete v administraci postupně povypínat.

    Pouze bych uvítal, kdyby ten systém nebyl až tak jednoduchý, tj. abych třeba mohl zobrazit seznam mnou zakázaných blogů nebo oslovit jen blogy s nějakým tématem.

    Také kdyby šlo nějak rozlišit, zda zrovna dávám poptávku na článek jen kvůli odkazům a očekávám nabídku od webů “made for placla” nebo zda zrovna tohle nechci a očekávám nabídku od webů vyšší kvality. Možná by se to dalo rozlišit návštěvností webů nebo jinak jednoduše.

Comments are closed.