AdSense zakazuje iFrame

Google AdSense je program, který umožňuje internetovým vydavatelům vydělávat zobrazováním relevantních reklam v mnoha typech obsahu onlineV pátek vyšel na adsense blogu článek o změnách podmínek používání AdSense. V podstatě se jedná o naprostý zákaz používání reklam AdSense v iFrame. Nově přidaný odstavec do TOS (terms of use) zní následovně:

“AdSense code may not be altered, nor may the standard behavior, targeting or delivery of ads be manipulated in any way that is not explicitly permitted by Google. This includes but is not limited to the following: clicking Google ads may not result in a new browser window being launched, nor may Google ads be placed in an IFRAME.”

Proč to google do teď toleroval?

Ačkoliv se to zdá být podivné, iFrame se používal na snižování zátěže serverů. Cokoliv co se nahrává v rámu, totiž nezpomaluje nahrávání samotné stránky. Což bude zřejmě i hlavní důvod proč google přimhouřil oko s celoplošným zákazem.

Jak se to zneužívalo?

Mezi nejčastější metody zneužívání bylo pomocí iframe upravit vzhled reklamy a to například tím, že se část zamaskovala. Popřípadě změnit vzhled rámu, tak aby samotná reklama byla více nápadnější. Na rozdíl od ostatních metod zvýrazňování reklamy přímo na stránce, se chování iFrame špatně automaticky dalo poznat. Bylo nutné aby stránku navštívil někdo živý, a jak je známo to u google služeb je většinou problém, protože vsází na automatické systémy.

Další forma zneužívání iFrame bylo omezování limitu počtu reklam na stránce. AdSense vám nedovolí umístit na stránku více jak 3 reklamy. Ty další se prostě nebudou objevovat. Pomocí iFrame, ale šlo docílit toho, že se na stránce zobrazovalo i více jednotek než zmíněný tři.

Metoda iFrame se zneužívala i k nekalým praktikám do kterých mohl, ale i nemusel být majitel adsense reklamy zapleten. Prostě si někdo udělal stránku, která byla proti TOS adsense a umístil zde reklamu přes iFrame. Majitel adsense tomuto nemohl zabránit. Stal se tak obětí někoho jiného, anebo taky to mohla být jeho práce. Dokazování viny, zde byl celkem problém.

Závěr

Co dodat na konec. Nevím jak proti tomuto bude chtít technicky google bojovat. Interakce mezi různými stránkami (doménami) přes iFrame/Frame je už v prohlížeči implicitně zakázaná, takže by mě celkem zajímalo technické řešení.

Pro ostatní provozovatelé reklamních systémů je to zpráva, že by si na své publishery měli také posvítit.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “AdSense zakazuje iFrame”

  1. Tohle je věc která mě potěšila ještě méně, než urpavení podmínek pro reklamy okolo flash her. iFrame používám skoro všude a to hlavně z těchto důvodů:

    1. Výkonová optimalizace, reklamní systém inzerenta neobtěžuje čekání návštěvníka
    2. Vzhledová optimalizace, stačí aby inzerent něco udělal u reklamy špatně, nebo přidal měřící tečku a pokud máte reklamní plochu na pixely tak vám někde uteče menu, nebo něco odskočí. iFrame byl jediný způsob jak to všechno udržet pod kontrolou.

    Takže všechno měnit mě rozhodně nepotěší, skoro zvažuju jestli se mi chce kvůli Googlu ty změny dělat.

Comments are closed.