Cena reklamy za tisíc zobrazení

Dnes mě zaujala na webtrhu debata ohledně ceny reklamních ploch v systému adexpert. Konkrétně příspěvek #42, kde se jeden z webtržníků podivuje nad cenou 0,13 CZK/zobrazení. Podle něj by se za to dal koupit klik. Tohle teď ponechme stranou. Debata pak směřuje k přepočtu na CPT (cost per thousand). CPT je cena za tisíc zobrazení (impresí).

O stanovení ceny tímto způsobem jsem nepřemýšlel. Většina z vlastníků menších a středních projeků vychází buď z přímé poptávky, anebo z PPC.

Poptávka je jasná. Prostě někdo napíše email, že má zájem o koupi reklamního prostoru. Někdy jen chce koupit reklamu a vy si musíte říct cenu, jindy už email obsahuje konkrétní nabídku. V tomto byl hodně dobrý webtrh. Stačilo mít web v podpisu a přes PMka mi chodily nabídky častěji než na email. Na druhou stranu neformální komunikace často srážela cenu i o desítky procent. Naproti tomu emailová formální nabídka je obvykle vyšší.  Ještě přidám takovou menší poznámku. Kdykoliv došlo na smlouvání ceny, místo snižování částky jsem nabídl třeba zmínku s odkazem v nějakém souhrnném článku. Vzhledem k tomu, že vybírám tématické reklamy to nikomu nevadilo. Přeci jen reklama tu není od toho, aby škodila, jak si stále mnoho lidí myslí.

Další možnost stanovení ceny je pomocí zisků z PPC. Přeci pokud vydělám na určité ploše 20 EUR/měsíc tak jí nebudu prodávat pod 500 CZK. Když si vezmete že adsense vám dává 68% z celkového zisku, tak hodnota podle PPC by měla být u našeho příkladu nějakých 728 CZK. Nevím jak vy ostatní, ale já radši prodávám reklamu přímo, než se spoléhat na výkyv google adsense. Sice dokáže občas hezky překvapit, zvláště když sledujete reklamní kampaně a cílíte na ně články, ale občas se podivujete nad 5 centovými kliky. Dále je tu rozdíl u velikosti. U adsense větší velikost znamená spíše více kliků (přitahuje více pozornosti). U přímého prodeje se zohledňuje kolik plochy na stránce zaujímá. Teď mě napadá, že jsem za ty roky nikdy nezkusil porovnávat ceny za proklik u velkých grafických ploch. Budu muset na to kouknout.

Ale zpět k tématu. Jaká je cena za CPT v různých odvětvích? Zkusíme si projít největší prodejce a nějak na to porovnat. Sice nemá cenu se s nimi měřit, jak jistě víte když se nakupuje v milionech může to být několikanásobně dražší.

Seznam.cz a jeho projekty

Kompletní ceník si můžete stáhnout zde. Základní cena za CPT se násobí od 0,7 (prázdniny) do 1,0 (předvánoční období).

  • Seznam.cz  – pokud nejste přihlášení tak pod emailem je plocha 418 x 120. Cena této plochy je 125 CZK za CPT. Zaměření BFU.
  • Seznam email – když si otevřete emailovou zprávu vpravo je banner typu Skyscraper (160×600), cena za CPT 20 CZK.
  • Lide.cz – na jednotlivých podstránkách se v spodní části zobrazuje velmi velká reklama 900×400. cena za CPT 125 CZK.
  • Lide.cz – k dispozici je také Skyscraper (160×600) za 60 CZK. Vyskytuje se podobně jako v seznam email na pravé straně.
  • Super.cz – tady se už dostáváme ke klasickému magazinu. Nic odborného. Ceny se pohybují od 30 do 45 CZK.
  • ProZeny.cz – opět klasický magazín, ovšem s cílením. Ta velká reklama nahoře o rozměrech 970×210 stojí 150 CZK za CPT. Ten posuvný na pravé straně 300×600 stojí 175 CZK/CPT. Zajímavé že je dražší.
  • Sport.cz – opět magazín s cílením. Reklama nahoře 745×210 cena 100 CZK/CPT, Skyscraper (160×600) v pravo 250 CZK/CPT.
  • Novinky.cz – magazínově vypadající MFA pro BFU. Místo globálního cílení je reklama rozdělena na dvě skupiny a to Velká reklama nahoře v Bydlení, Kultura, Internet/PC, Auto moto, Cestování a Zpravodajství, Ekonomika, Finance, Koktejl, Žena. Cena v každém balíčku 250 CZK/CPT. Skyscraper (300×600), ten co se hýbe, 300 CZK/CPT.
  • Hry.cz – Skyscraper (160×600) 50 CZK/CPT
  • Sfinance.cz – reklama na vrchu (745 x výška lze upravit) 600 CZK/CPT, reklamní čtverec vpravo pod ohybem (300×250) 600 CZK/CPT
  • Sreality.cz – Reklama nahoře (970×100) 250 CZK/CPT. Čtverec 300×250 v pravo 250 CZK/CPT.
  • Sprace.cz – Reklama nahoře (745×100) 500 CZK/CPT a Skyscraper v pravo 500 CZK/CPT.
  • Sauto.cz – Reklama nahoře 100 CZK/CPT a Skyscraper (není na titulce) 80 CZK/CPT anebo 100 CZK/CPT pokud je cílená na značku.

Takže nic nového. Čím lukrativnější cílení tím větší cena. U financí dokonce 600 CZK za tisíc zobrazení.

iinfo.cz

Patří pod ně například Lupa.cz, Mesec.cz, Podnikatel.cz, Root.cz anebo Slunečnice.cz. Kompletní ceník je zde. Prodávají rovnou reklamní kampaně. Cena CPT by se tak musela počítat garantované impres / cena * 1000. Což většinou vychází poměrně draho cca 700+ CZK/CPT. Tedy pokud mi něco neuniká. V porovnání se seznamem se ale jedná o opravdu přesné cílení reklamní kampaně.

CET 21

Kompletní ceník internetové reklamy mají vyvěšený zde.Uvádím jen hlavní reklamy. Je možné připlatit si za různá cílení a mají i balíčky. Jednotlivé reklamní plochy jsou uvedené v ceníku.

  • TN.cz – reklama nahoře (Leaderboard) 120 CZK/CPT
  • nova-sport.cz a tn.cz/sport – Leaderboard 150 CZK/CPT
  • nova.cz – Leaderboard 100 CZK/CPT
  • doma.cz – Leaderboard 150 CZK/CPT

Závěr

Je jasné, že se malé blogy či portály nemohou měřit cenou s velkými servery. Ale ten rozdíl je opravdu obrovský. Popravdě o prodej masivního množství reklamy jsem se nikdy nezajímal, možná proto mě to tak překvapuje.

[poll id=”117″]


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

15 Replies to “Cena reklamy za tisíc zobrazení”

  1. Díky za článek.. Ty ceny u velký serverů jsou opravdu velké a zaměřené spíše na mezinárodní firmy, které si to mohou dovolit a stejně většina namítne, že reklamy u seznamu jedou spíše přes PPC, pač za takovou cenu to můžou tyhle servery prodat tak akorát audi, škoda, coca cola, ale né středním firmám. můj názor

    Co se týče klasických webů do 1000 UIP denně, magazínových apod. u mě je problém prodat reklamu i za 30CZK / 1000 zobrazení / 120×600 skycapper / cestování / viditelný bez scrollování, nevím kam až bych musel zajít s cenou, ale prostě ta poptávku tu není, nebo možná je, ale soustředí se na jiných místech než adexpert.cz, werb či webfair.

  2. 1) Výpočet z Adsense nezapočítává marži cca 40% (údajně, dle mého křížového testu je to víc, ale to už je jedno) pro google, to je reklama ze kterou ji dostanou inzerenti.

    2)K závěru. Malé blogy a servery zase mohou být velmi cílené, ale maří to zas více práce na malé formáty reklamy. Zkušenost mám takovou že recenze z naprostého noname úzce zaměřeného a osobního blogu udělá kolikrát větší byznys než banerová reklama někde na větším serveru. Nebo je minimálně v poslední fázi nák. rozhodnutí.

    3) uvedené ceny jsou ceníkové, ve skutečnosti jsou vždy nižší.

  3. Konečne moja téma :)
    Pre všetkých diskutujúcich, ale aj čitateľov by som sem dal jedno vysvetlenie v skratke.

    Cena za zobrazenia je samozrejme vyššia ako cena za preklik, je to logické a to z jedného dôvodu. Takýto typ reklamy sa nachádza najmä na veľkých weboch ako je práve seznam, webnoviny.sk, sme.sk, idens.cz a na ďalších.

    Reklama na zákazníka pôsobí aj podvedome, nie len, že vníma značku a banner, teda ak si ho aspoň trocha pozrie, ale ide najmä o to, že vďaka tomu, že danému webu verí, bude veriť aj danému obchodu, ktorý si inzerciu kúpil. Preto môže byť cena za 1000 zobrazení bez problémov viac ako 1000kc (50€), záleži od veľkosti webu.

    Je to niečo ako odporúčanie od známeho a podľa našej redakčnej štúdie je to naozaj pravda.
    Avšak musíme ju zopakovať, aby sme potvrdili, alebo vyvrátili údaje, predsa len, keď dvaja robia to isté, nemusí to byť to isté.

  4. K prodeji reklamy ve velkém jsem se měl možnost v minulosti připlést. Ceníková cena je hezká věc, ale v reálu nikdy a nikdo nenakupuje reklamu za ceníkové ceny. Velká většina reklamy na velkých serverech proteče přes reklamní/mediální agentury, pak tady jsou kampaně, množstevní slevy atd.

    U posledního projektu byly ceníkové ceny postaveny tak, aby obchoďáci mohli standardně poskytovat slevy 25 – 50% a pro velké klienty a víc a přesto byl pořád ceník kalkulovaný tak aby se to vyplácelo. Takže vycházet z oficiálních ceníkových cen je nesmysl. Je to stejné jako porovnávat ceny za volání z mobilu, které platí běžní občané a to co platí firmy…

  5. Prodeje podobné reklamy se vyhýbám, protože s tím je práce (oproti adsense). Jen vložím kód a o nic se nestarám. Navíc u různorodého blogu to nemůže moc dobře fungovat pro inzerenta. Google ti dá ke článku A reklamu 1 a ke článku B reklamu 2. Lépe ti cílí.
    Kdežto stejná reklama na různorodém webu a zaměření…

  6. Díky za článek, jen pro upřesnění:ceníkové ceny se v praxi sráží až o 50%

  7. Každopádně díky za článek, zajímavé byly hlavně ty ceníky Lupy a tak, to je úplně někde jinde oproti našincově webu.

    I když je zaměření toho webu třeba méně lukrativní stejně je ten rozdíl propastný, oni si účtují za 60.000 zobrazení měsíčně nějakejch 55.000 já ty zobrazení mám taky a byl bych rád za 600…, já vím volná ruka trhu… .

  8. Ony všechny automatické systémy mají jednu velkou výhodu – jednou vložíte kód a pak už se o reklamu nestaráte a můžete se věnovat skutečnému rozvoji webu.

  9. Celý ten článek je postaven na neznalosti tvorbě cen a práce s velkými mdeiálkami. Funguje to jinak.

    Jak už psal KareIN koncové ceny jsou nastavené u velkých serverů tak, aby mohli prodávat mediálky, protože přímý nákup se u takovýhle serverů nedělá. A pak je reálná cena právě o těch 25-50 procent nižší (z hlediska provozovatele, mediálka sníží cenu o 10-20 procent proti ceníkové a všichni jsou spokojení)

    Pro nákup reklamy na nějakém blogu Drago zapomíná na podstatnou část a tou je čast a garance. Pokud jako inzerent chci udělat 1 milion impressí, nebo 50.000 kliknutí za týden, nemůžu řešit malé blogýsky. Není tam garance výkonu dané plochy, ani být nemůže. Ano můžu si zadat reklamu ne na 1 ale na 50 blozích, ale to domlouvání a technické řešení mě sebere víc času v přepočtu na peníze než dražší reklama. Navíc u 70 procent blogů se spálím, protože většina prodejců reklamy prezentuje data z nejvýkonějšího týdne v roce (ačkoliv je zrovna období útlumu), mají plochy na místech kde to neobtěžuje návštěvníky (takže minimální CRT), nebo mají nepoužitelnou návštěvnost. Část bude mít autosurfy (kdo to má hlídat, zase náklady navíc). Ve výsledku od velkého serveru dostanu garanci výkonu, sociodemografické průzkumy, data a návštěvnost půjde ověřit přes netmonitor … tohle jsou věci, které jedním malým webem nemáte šanci udělat a z hlediska vícenákladů jste pro reklamku naprosto nezajímavý. To už to může inzerent udělal před AdWords nebo Sklik a vyjde ho to levněji.

  10. Problém je v tom, že reklama se prodává přes velké mediální agentury, které pro klienty nakupují ve velkém. Takže i když třeba někdo má skvělý web s 20 tisíci lidmi denně je prodej reklamy problematický, protože velké mediálky raději koupí balík reklamy od seznamu, idnes nebo impression media než aby se “zahazovaly” s jedním – byť skvělým webem. Google Adsense je dobrý pro malé weby a blogy. Pro větší blogy je lepší prodávat svůj vlastní produkt (e-book nebo nějakou službu, pokud to lze) nebo využívat affiliate programy anebo prodávat reklamu jednomu klientovi v balíku za nějaký roční paušál. Pokud člověk píše blog s návštěvností přes 200 lidí denně dá se prodat reklama za 5 tisíc na rok bez větších problémů. Sice to nic moc není, ale pokud Adsense přihodí další 2 – 3 tisíce za rok, dá se z takového webu vymáčknout osmička ročně. Vynásobte stovkou a máte slušnou sumu měsíčně :).

  11. Kusi, KarelN, Duben: díky že jste nás nezasvěcené nechali nahlédnout trochu pod pokličku

  12. kazdopadne pokud ma nekdo navstevnost vyssi nez dejme tomu 3000 lidi denne (pokud je ovsem zajimava cilovka, tudis online hry, warez, porno, apod. NE), tak se da snadno nabidnout medialce a rozhodne vydelate vice nez pred adsense apod.

    sice to zabere celkove treba dva dny casu, nicmene pak podobne jako u adsense uz muzete resit jen obsah a vyvoj a medialni agentura se postara

  13. No ony ty reálné ceny bývají kolikrát ještě mnohem menší, než 50% z ceníkových cen. I já s tím mám osobní zkušenost jako prodejce. Také jeden z mých webů byl v jednom z podobně směšných ceníků a cena tam byla fakt pěkná 300,- Kč / 1000 impresí. Jaké pak přišlo zklamání, když skutečná cena přes mediálku, která tento cení vytvořila, byla 70,- Kč a z toho jsem já měl 45,- Kč a to ještě vyprodanost byla kolem 20% – zbytek byl placený za proklik, přičemž cena za proklik byla mezi 3 až 5 korunami a míra prokliku se u takto profláklých bannerů pohybuje na úrovni 0,05%.
    Tyhle ceníky jsou prostě jen o blbnutí hlav malým provozovatelům webů a na Werbu jsem z toho nešťasnej – webmasteři nasazují ceny stejné jako velké portály v cenících a hrozně se diví, že to od nich nikdo nekupuje.

  14. Ohledně nastavení ceny za počet impresí rozhoduje to, jestli jsem schopen reklamní prostor prodat za požadovanou cenu. Samozřejmě, že nikdo zřejmě nestojí o to, aby jednou prodal reklamu za X a podruhé za Y, přičemž mezi oběma hodnotami bude rozdíl v řádech. Problémem internetové reklamy obecně je, že je jí hodně. Internet například oproti printu nemá tak vysokou penetraci uživatelů.

Comments are closed.