Adexpert legální prodej reklamních ploch

Není tomu tak dávno co jsem psal článek o chybějícím reklamním systému založeném na prodeji reklamních ploch, které se vkládají pomocí javascriptu. Vypadá to že mé přání bylo vyslyšeno. Od tvůrce úspěšného ads.ranky.cz přichází nový systém adexpert.

Vše je založené na jednoduché myšlence. Neprodáváte ranky, ani link juice, ale reklamu. Inzerent si může koupit reklamní plochu buď kvůli návštěvnosti, anebo jako součást marketingové kampaně zaměřené na zvyšování povědomí o značce. K tomu je také systém uzpůsoben. Přidáte reklamní plochu, dáte si kód na stránku a můžete prodávat. Buď počkáte na inzerenty v systému, anebo si je najdete sami.

Adexpert využívá vkládání reklamy pomocí javascriptu. Z pohledu vyhledávačů se tak jedná o “legální” způsob reklamy. Nemůžete tedy přijít o ranky, nedostanete penalizaci v pohodě bad ranku, ani by nemělo dojít k jinému druhu penalizace. Samozřejmě vyhledávače si zkontrolují jestli náhodou neodkazujete na nějaký ten nevhodný obsah. Ten je ovšem v adexpert zakázaný.

Já vidím výhodu hlavně v prodeji většího množství reklamních ploch za menší cenu. Komu by se chtělo fakturovat například desetikorunové položky. Prostě si do sidebaru dám šest 125×125 a prodávám je za 50 CZK/kus. Jednou za čas pak jen vystavím fakturu systému adexpert a mám klid.

Pokud vás trápí otázka zdali bude dostatek inzerentů, tak adexpert má výhodu právě v systému ads.ranky.cz, odkud mohou inzerenti snadno přejít. Oba systémy mají totiž společný účet a to jak heslo tak i kredit. V systému ads.ranky.cz inzerují celkem aktivně někteří větší hráči na trhu. Majitel systému se je prý v blízké době bude snažit přetáhnou právě do adexpert. Stále se čeká na naplnění katalogu zajímavými reklamními plochami.

Co jsem vysondoval, tak ads.ranky.cz je pro majitele vysoce zisková služba, obrat už se přehoupl přes hranici, kdy je nutné stát se plátcem DPH, což není dobrá zpráva pro Slovenské neplátce DPH. V současné době nemá systém žádné dluhy ani závazky, takže srovnání s Directoglobal, které se nabízí také padá. Je tedy dost peněz na další propagaci systému. Podle interních statistik není nouze o inzerenty, ale o kvalitní stránky, které mohou nabídnout více než jen ranky. Ceny za reklamu v samotném systému ads.ranky.cz kopíruje PPC scénu. Největší zájem je o témata kolem půjček.

Jak systém ads.ranky.cz tak i adexpert mají poměrně volné smluvní podmínky užité. Právě u adxpert se nabízí možnost cenové arbitráže. Tedy nakupovat levnou reklamu a proměňovat jí na dražší. Například koupit za 100 CZK reklamu na online hrách a vydělat 200 CZK na affiliate. Další možnost je v propojení systémů, můžete prodávat odkazy z minisite na ads.ranky.cz a kupovat platící návštěvníky v adexpertu. Jakási forma spekulace s reklamou.

No uvidíme jak si adexpert povede. Pokud by jsem si dovolil trochu optimizmu, který se zrovna v podnikání moc nedoporučuje, tak tu máme systém, který by mohl zvednout cenu menších a středních projektů, jako jsou blogy a menší portály. Právě tyto by získaly nový zdroj příjmů, což by vedlo k zvýšené ochotě publikovat články, popřípadě je i kupovat. Následoval by růst. Nechme se překvapit. Adexpert jdu vyzkoušet a dám vědět.

PS: další soutěž o .eu domény bude v 18:00


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

11 Replies to “Adexpert legální prodej reklamních ploch”

  1. Penalizace nehrozí?

    K tomu DPH, pro Čechy je výhodnější být plátce, neplátce, nebo to nemá vliv?
    Díky

    1. Když jsem psal článek tak jsem na 30 min řešil něco jiného a nedomyslel myšlenku.

      Reklama se vkládá přes javascript čímž neporušuje podmínky ani google ani seznamu. Nemůže dojít k penalizace ranků. Legální = nepřijdete o ranky.

      Tak odstavec o javascriptu doplněn.

      Restin: tak záleží jak to budou řešit jestli v tom budou mít bordel jako mlink tak neplátce. Počítám že asi budou mít pořádek tak je to jedno.

  2. Jaký myslíš bordel? Situaci u mlinku neznám… Co se týká vlastníků webu tak pokud je plátce DPH tak vyplácíme samozřejmě s DPH navíc (které se odvádí státu takže to opravdu vyjde takřka nastejno).

    1. SH: přesně tak jak to píšeš to tak i má být a je to i běžná praxe.

      Mlink jsem vystavil podle návodu fakturu na 1200 CZK (1000 CZK jsem si nechal vyplatit) a dorazilo mi 1152 :) Nijak jsem to neřešil v daňové evidenci mám čísla z faktury a zbytek daně (48 CZK) doplatím ze svého.

  3. Vypadá to dobře, jen škoda, že lze přidávat pouze weby na vlastní doméně.

  4. prečo by to mala byť zlá správa pre slovenských neplatcov DPH? Oni sa musia tak či tak registrovať k DPH pokiaľ chcú obchodovať mimo tuzemsko a to je jedno či je odberateľ PLATCA alebo NEPLATCA…

    1. VladoPt: možná to máte na Slovensku jinak. U nás platí pokud jsi neplátce a obchoduješ s neplátcem z EU tak je to v pohodě, ale pokud jsi neplátce a obchoduješ s plátcem z EU tak musíš být taky plátce.

  5. VladoPt + admin: ide o únijnú smernicu, takže to platí rovnako v SR, ČR a ďalších 25 krajinách EÚ.

Comments are closed.