Papírové pondělí

Dnešní den pro mě začal někdy po jedenácté hodině, kdy se mi podařilo rozlepit oči. Dneska to do list obsahoval celkem dost položek z nichž některé potřebovaly ještě domyslet. Ale pěkně popořádku. Při snídani kouknu na robota, který dokáže otestovat velmi velké množství domén na alexa rank. V neděli přestal fungovat, protože alexa server začal dělat drahoty a odpovídal na snahu se sním spojit kódem 502. Už se mi to stalo několikrát, ale vždy to za pár hodin vyřešili. No pokud se to nerozchodí do večera, budu muset přejít na plán B. Zapínám robota na sledování daukce a ještě další dva. Přichází na řadu emailová korespondence…

Mám tu jeden email ohledně reklamy na mém blogu (odkládám na později, až se vrátím z města). Pár emailů o příchozích PM na různých fórech. Proletím sociální sítě. Mezitím stihnu zprávy na ČT1. Poschvaluju příspěvky na blozích. Proletím nějaké odkazy v RSS a spěchám do města oběhat úřady. Do uší sluchátka, na mobilu pouštím do smyčky Two Steps From Hell – Master Of Shadows. Musím vymyslet jak se poprat se skriptem na zjišťování alexa ranku. Tohle bude chtít rozebrat komunikaci mezi toolbarem a alexa serverem. Na takové úvahy potřebujete dobře přemýšlet. Nasedám na autobus a ponořím se do úvah. Nic nového lepšího jsem nevymyslel. Takže mě asi čeká hodně práce.

Vystupuji a zamířím směr finanční úřad. Na informacích poprosím paní o přiznání k dani z příjmu s přílohou jedna pro OSVČ. Přidává mi ještě pokyny. Poděkuji. Letos je snad nebudu potřebovat. Po zkušenosti s elektronickým podáváním DPH jsem si nechal vše vyplnit a spočítat elektronicky na Daňovém portálu MFČR (Daňový portál > Elektronická podání > Daň z příjmů fyzických osob). Výsledek pak stáhl v .pdf a nafotil z obrazovky pomocí mé N95tky (vím, že to je lamerské, ale pro mě dostačující). V 3 fotkách tak mám vše potřebné. Vytáhnu mobil, najdu fotky stránek, zvětším je do čitatelné podoby a přepíšu údaje. Pro kontrolu mám ještě nejdůležitější hodnoty (příjmy, výdaje, rozdíl) napsané na papírku. Vše za pár minutek vyplněno. Dojdu na podatelnu. Ještě poprosím paní aby mi koukla jestli je na poslední stránce všechno jak má být. Nějak je tam hodně položek na mě přišlo divné, že mám vyplněný jen počet příloh, podpis a datum (možná ještě něco nevzpomenu si). Koukne na to, řekne že to je v pohodě. Na informacích vrátím pokyny a poděkuji.

Zamířím na ČSSZ (Česká správa sociálního zabezpečení). Uvnitř takřka nikdo není. Asi jsem si vybral dobré datum. Sednu ke stolu a sahám pro formulář s pokyny OSVČ. Letos je černobílí. Dole je dokonce napsáno, že je možné si jej na CSSZ.cz vyplnit a vytisknout (zde – bouhžel .zfo, takže potřebujete 602XML Filler). No první jsem jako vždy pokazil, hned na začátku (po zkušenostech z minulého roku začínám vždy počítáním a iniciály nechávám až nakonec). No co poslouží alespoň jako testovací. Vyplnil jsem vše až na to kolik jsem si zaplatil na zálohách. To mi pak řekne úřednice. Začínám vyplňovat nový formulář a nějak nečitelně jsem napsal své příjmení. Bude to chtít větší letter-spacing. Takže nový formulář. Tentokrát se mi vše podařilo. Zajdu ke stroji na čekací lístečky. Vytáhl jsem si lístek a sednul na lavičku. Než na mě přišla řada sledoval jsem jednu ženu, která se rozčilovala proč mají tolik přepážek a jen 2 úřednice. Že nemá celý den na to, aby čekala až na ní dojde řada. Přišel tam pán z ochranky a uklidňoval jí. Přišlo mi zajímavé, že na ČSSZ mají ochranku. Na druhou stranu občas tam může být rušno. Ne každý tam chodí vyřizovat papíry a doplácet rozdíl jako já. Přemýšlel jsem jestli si mám pustit hudbu. Vypadalo to ještě na dlouho. Znenadání tam přišla tam paní s vodícím psem, doprovázel jí chlápek z ochranky, slíbil, že se postará o schůzku s úřednicí. Popravdě nikdy předtím jsem neměl možnost si prohlédnout člověka s vodícím psem. Pes poslouchal na slovo. Když mu řekla “lavička”, tak jí našel lavičku. Sice na ní seděli 2 lidí, ale bleskurychle uhnuli, aby si nevidomá paní mohla sednout. Zanedlouho úřednice pozvala nevidomou paní i se psem do kanceláře. Je fajn že úřady vychází zdravotně hendikepovým vstříc.

Pak přišla řada na mě. Pozdravil jsem slušně úřednici. Dal jí vyplněný papír. Pochválí mě, že vše platím s předstihem a oznámí, že už mají nový systém, který přeplatky a doplatky kumuluje. Na papír Vyúčtování záloh na pojistné na důchodové pojištění za rok 2010 mi dopíše kolik mám zaplatit při další platbě. Super, vše vyřízeno ani ne za 2 minutky, nemusím ani na pokladnu. Hurá domů.

Ze školy se vrací studenti, takže je autobus trochu přeplněný. Přemýšlím jestli z města nepůjdu pěšobusem. Nakonec zvolím kompromis a počkám si na neoblíbený spoj, kterým moc lidí nejezdí a zbytek si dojdu. Na procházku není čas. Musím ještě se pustit do toho skriptu na alexa rank. Pouštím Two Steps From Hell – United We Stand, Divided We Fall. Možná by jsem dneska zvládl ještě vyplnit a poslat zdravotní. Času je ještě dost. Kdyžtak budu makat do rána.

Doma kouknu na roboty. Robot na daukce ještě jede. Zkouším alexa rank. Odpověď 200 OK. Super, apokalyptický scénář se nekoná. Takže času na všechno dostatek. Pouštím internetové bankovnictví od KB a jdu doplatit sociální, zaplatit zdravotní a fakturu za internet. Kouknu na přijaté platby. Hmm takových zpožděných faktur, někdy si budu muset udělat upomínkovou hodinku a všem napsat. I když jedna dorazila. Přemýšlím co to je. 1152 CZK takovou fakturu si nepamatuju. Koukám do poznámek a tam je platba mlink. OMG co to má znamenat? Jsem jim vystavoval fakturu na 1K CZK s 200 CZK DPH (plátce DPH dostane výplatu na základě faktury) a oni pošlou takovýto paskvil. Super co s tím. Předělat fakturu co jsem jim poslal? Doplatit k tomu nějak DPH ze svého? Že je mlink nedodělaný problémový systém, který stojí lidi ranky vím. Mám jej na pár minisite, u kterých jsem lenivý cokoliv měnit. Asi budou mít i problém s účetnictvím s takovýmto přístupem. No co vyřeším to nějak jinak později.

Doladím reklamu pro webadresy.cz a vystavím fakturu. Na výsledek se můžete kouknout do pravého sloupce (je tam celkem 180 domén, které se při reloadu mění). Některé domény jsou celkem slušné za rozumné ceny (něco mezi spekulantskou a end user). Pokud nechcete stále mačkat F5 koukněte na jejich kompletní nabídku na webadresy.cz. Mimochodem doporučuji sledovat i jejich twitter, pravidelně se tak můžete dozvědět co se prodalo. Majitel si na tom dává celkem slušně záležet. Ověřuje z více zdrojů a neustále je v kontaktu s domainer komunitou.

Ještě je čas poslat přehled pro pojišťovnu. Poprosím přítelkyni jestli by mi nevyplnila papíry. Má o dost přehlednější písmo. Na rozdíl ode mě nepoužívá text-transform:uppercase a má neměnný letter-spacing. Mezitím ještě odpovím na pár dotazů odledně google page rank, adsense a WP. Pak vyrážíme na poštu odeslat přehled. Cena za doporučený dopis 26 CZK. Štěstí, že už jen minimum lidí vyžaduje posílání faktury poštou. Pamatuju si přes 5ti lety to byla většina. Dnes by se to prodražilo :/

Vrátím se domů a rozhodnu se napsat tento článek. Mezitím si dávám pauzu na Simpsnovi, odpovím na email ohledně prodeje domény. Telefonát o domluvení jedné akce a komečně to tady můžu dopsat. Večer si asi sednu k wow. Zítra mě čeká teoretický návrh struktury nového robota + vymyslet jak analyzovat data z něj. Vyhodnotit a připravit výstup dat z jednoho projektu + přibalení faktury. Také by jsem se měl kouknout na to přenášení dat mezi toolbary a servery. Jo a ještě ten mlink. Co s tou podivnou platbu, kterou nemůžu spárovat s účetnictvím :/

Poznámka: Někdo po mě chtěl aby jsem napsal jak vypadá jeden můj den. Tak tady jej máte + informace jak na rychlé vyplnění přiznání k dani z příjmu a přehled sociálního za 2010.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

15 Replies to “Papírové pondělí”

  1. Niekedy by si mohol dat stats, ake domeny si regol co ta roboty informovali, kolko zarobia pripadne traffic a pod.

  2. No sice je na to ještě čas, ale taky se k tomu budu muset dokopat.

  3. Takhle brzo na daňový přiznání? Blázne. To já tam půjdu klasicky poslední den, jak moc tohle to papírování nesnáším, tak prostě nemám nervy na to se s tím stresovat dřív než je skutečně nezbytně nutný :)

  4. pěkný článek ;
    Když jsem byl na ČSSZ já, tak tam byli 2 klienti včetně mne (docela mě to prázdno zarazilo). Než jsem prošel k přepážkám, už mi svítilo moje číslo. odevzdal jsem doma vyplněný formulář a za minutu jsem odcházel… tolik k rychlému vyplnění :P Za půl hoďky jsem stihl FÚ, ČSSZ i ZP, kde mimojiné taky nikdo nebyl.

  5. nikdy bych neřekl, že číst někoho průběh dne může být tak zábavné :) což mě přivedlo na jednu myšlenku…

  6. mLink: myslím že než to koupili noví majitelé, tak byl OK, podpora. Teď komunikace nulová, výmluvy a zapírání. No a s těmi ranky jsem to zjistil také, ačkoliv to samozřejmě popírali. Za kolik se tehdy mLink prodal – 300.000,-? Je dobrý na nákup, ale chudáci ti co plochy nabízejí.
    No a den pěknej, akorát bych papírování hodil na někoho jinýho a věnoval se tomu co ti jde nejlépe = leverage.
    Mimochodem, tlačítko tady dole pod textovým polem obsahuje chybu : “příspěvk”.

  7. Loni jsem všechno kromě zdravotní pojišťovny posílal datovou schránkou, ale mám málo pohybu, možná by taky nebylo od věci se projít a navštívit úřednice a úředníky osobně… ale asi se radši projdu někde po přírodě a distribuci dokumentů opět nechám moderním technologiím. A samozřejmě to začnu řešit až tak za měsíc touto dobou :-)

  8. Pokud rád posloucháš Two Steps From Hell, tak určitě zkus: Audio Machine, Immediate Music, X-Ray Dog a West One Music.

    1. Karel Benáček: jj Audio Machine a Immediate Music je úžasný zážitek. Od X-Ray Dog jsem pár kousků také slyšel. Na West One Music musím kouknout. Úžasně se při tomto druhu hudby přemýšlí a píšou články.

      Unreal][: psal jsi si ty skripty sám?

  9. U Mlink musíte vystavovat fakturu rovnou s DPH, sice jsou plátci, ale na tohle dlabou. Prostě částka, kterou si vyděláte je už s DPH, sice je to šulení, ale co už. Jinak ta společnost je docela fajn, dlužili mi prachy asi tak půl roku, furt jsem je otravoval a nakonec se mi omluvila sama jednatelka společnosti. Prachy jsem dostal. Měli tam nějakej bordel.

  10. Docela fajn? Mě dlužit někdo takovou dobu peníze, tak i kdybych je pak dostal, tak o nich nenapíši, že jsou fajn ;).

Comments are closed.