Debata & Investice

Procházení vláken diskuzních fór není jen zdrojem informací, které velice rád používám k psaní článků, ale občas i motivací do budoucna. Moje oblíbené vlákna většinou začínají větou co kdyby… a točí se kolem investování nějaké větší částky peněz do nějakého projektu. Na rozdíl od diskuzí v ČR, které často zavání závistí, jsou ta zahraniční uvolněnější. Někdy se dokonce diskutující nechají strhnout a doslova uvažují nahlas.

Mám 50K USD a chtěl by jsem si založit společnost na vývoj her

V půlce prosince minulého roku se objevilo na digitalpointu vlákno, kde programátor má dostat v roce 2011 od svého dědečka 50K USD. Jeho snem je založit si firmu na vývoj her.

Všem je jasné, že tato částka peněz je příliš nízká na splnění jeho snu. Proto se začnou probírat možnosti investování peněz. Jako argument padají hlavně náklady na vývojářský tým, který by byl drahý i v zemích třetího světa. I tak by investice musela být alespoň 200K USD. Dalším argumentem je velká konkurence v herním průmyslu. Bez zkušeností a špičkového nápadu by to byly vyhozené peníze.

Vzhledem k tomu, že digitalpoint je zaměřením podobný jako starý starý webtrh objevují se návrhy na investování do internetových projektů. S částkou 50K USD už se dají dělat slušné věci. Odkoupit od někoho fungující, zaběhnuté projekty a investovat do jejich rozvoje, ovšem bude mít mladý programátor dostatek zkušeností?

Rozumným řešením by bylo dát se dohromady s někým kdo v daném odvětví už má zkušenosti, ví co a jak, ale nemá dostatek peněz. Spolufinancování přinese jednak nové zkušenosti a také sníží riziko spojené s neznalostí. Libí se mi i hláška:

“If you do lose your money, make sure you have lost it in the hardest way possible because then you’ll learn more mistakes.”

Diskuze samozřejmě jede dál a budu jí i nadále sledovat. A nejlepší rady, které se mi líbili?

  • Nech peníze na účtu a relaxuj. Nemusíš je hned okamžitě investovat. Prostě počkej na správnou chvíli.
  • Jedna z nejlepších investicí je do sebevzdělávání.
  • Pokud nemáš žádný plán, žádné zkušenosti a vůbec nevíš do čeho jdeš, možná bude lepší peníze utratit. Anebo uložit do banky, dokud nebudeš mít plán, zkušenosti a budeš vědět do čeho jdeš.

– – –

Mám v sledování další podobná vlákna, která ale nejsou tak aktuální. Pokud budete mít zájem můžu připravit další přehled. Poslední dobou píšu jen o doménách a internetové podnikání jsem nějak odsunul do pozadí :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

13 Replies to “Debata & Investice”

  1. Klidně piš :)
    Jinak sem dneska někde na FB dělal nějaký mini propočet, tak ho hodím i tady.

    Rychlý propočet: Kurz akcií se pohybuje teď 331$ za 1 akcii, při koupí za 100 000$ nakoupíte 302 akcii firmy Apple. Pokud bude trend a cena stále stoupat stejným tempem, tak za rok bude cena akcií 446$. Tedy za rok byste vydělali cca 34 730$ což je zisk 1/3 původního vkladu. Otázkou je jestli akcii Apple udrží tuto tendenci. :) Pro investora beru si 10% za tento výpočet a radu :P

  2. Petře: Podle mě je lepší trochu rozložit riziko. Pokud podnikáš v IT, tak neinvestuj do technologického segmentu ale jinam. Pokud praskne nějaká bublina, je tak větší šance, že peníze investované do odlišného odvětví to neodnesou.

    Nicméně z těch rad co tu Drago zmínil a vzhledem k cílu daného člověka (vlastní společnost na tvorbu her), je ideální koupit nějaký fungující a vydělávající projekt s jeho know-how. Z něj se něco naučit, rozvíjet to a časem získat zkušenosti, znalosti a kontakty pro vybudování svého snu.

  3. mno, teoretické rady zná každý. Rozlož rizika. Investuj dobře, větší riziko = větší zisky, levně nakupuj, draze prodávej… Ale v zásadě stačí mít selský rozum, správný pud sebezáchovy a taky nějaké volné peníze na investování a ty poslední dobou nezbývají…

  4. Admine pič více článků o seo a investování. Poslední dobou tu toho vidim málo a jen samý daukce apod..

  5. Urcite vice podobnych clanku, resp. investice/podnikani atd. domeny jsou nuda:)

  6. Clanky z oblasti investovania su urcite prinosom, ale co sa spomenie verejne, uz take lukrativne potom samozrejme nebude..Ale cita sa to samozrejme dobre.

  7. K investicím do herního biznisu, nedávno byl na radiožurnálu ve 20 minutách rozhovor s jedním s manažerů Illusion Softworks a jedne z otázek tam byla, má dnes šanci proniknout do toho biznisu malé studio a tázaný vyřkl nemusí hned chtít udělat hru pro PC či konzole, ale máme tu mobilní hry, jejíž vývoj tolik nestojí, distribuce k zákazniku taky není tak těžká. A když udělá opravdu dobrou hru, tak se dají zarobit a pak zkusit něco většího. Tak možná tu by si mohl splnit svůj sen.

  8. Za 25K USD bych si koupil auto a za zbytek whiskey a chlastal. :D

  9. Také bych mladému investorovi radil počkat. Bude asi “hodně” mladý. Vzpomeňte si na sebe, kdo z vás nechtěl psát PC hry? A kdo z vás by je chtěl psát i nyní? Tenhle sen ho přejde.. Stejně si myslím, že nejlepší investicí není ani zlato ani diamanty, ale “kvalitní” obrazy..

  10. 50K USD jsou penize vhodne k investici do akcii. Nejdrive je pochopitelne nutne vse nastudovat a sledovat trh.

Comments are closed.