Náhledy stránek v google

Dnes jsem si všiml, že google u každého výsledku vyhledávání přidal malou ikonku lupy. Po kliknutí na ní se aktivuje režim náhledů. Ten umožňuje po najetí myši na výsledek vyhledávání zobrazit poměrně velký náhled stránky.

To ale není jediná věc co stojí za zmínku.

  • U některých výsledku se v náhledu zobrazí část textu, která obsahuje hledaný výraz, pomocí oranžového podbarvení. Podle mě je to velice dobrý pomůcka pro optimalizaci textů nejen pro MFA, ale i PR články.
  • Do náhledu se vleze i velmi velká stránka. Seznam.cz  zvládá náhledy 700x550px.  U google se šířka mění dynamicky. Co jsem zkoušel řezat náhledy tak, šířku 1000px zvládne určitě. Na výšku usekává stránky přes 2000px. U wikipedie jsem si všiml, že stránku uprostřed přeřízl a spojil spodek a vršek.
  • U mého blogu kompletně ignoroval hlavičku (celý modrý pruh nahoře), což je důvod k zamyšlení.
  • V náhledech je i google adsense, což může svědčit buď o selfpromo, anebo spíše o neignorování javascriptu při vytváření náhledu.
  • Flash se při náhledech ignoruje.

Pokud máte nějaké další zajímavé postřehy tak se nebojte napsat do diskuze.

Edit: Prý to všem zatím nejde, takže pro nedočkavé jeden screenshot http://404m.com/soubory/google_nahled_stranky.png


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

17 Replies to “Náhledy stránek v google”

  1. Mě se nic nového neukazuje – jsi přihlášený nebo ne?

  2. Všimol si si teda toho viac, ako ja. Inak je to super vec, hlavne to zvýraznenie textu – dosť to napomáha pri výbere tej správnej stránky, keď niečo hľadám.

    To, že ignoruje hlavičku môže nasvedčovať tomu, že Google je schopný zistiť, kde na stránke je obsah, a kde hlavička a footer…

    Inak to adsense vidím skôr ako self-promo, lebo taký SunSpider sa automaticky pri náhľadne nespustí.

    Inak by ma ale zaujímalo, čisa tie náhľady tvoria dynamicky pri nájazde myšou na vyhľadávací odkaz, alebo sa používa najnovší, ktorý prišiel od crawlera…

  3. Kurna ziadna lupa, ziadne nove adsense, oni ma chcu asi nasrat

  4. Honza a PcDr. Marty: Ja ju tam mám aj keď nie som prihlásený (a na inom prehliadači). Nebude to tým, že Google vždy nasadzuje nové funkcie pomaly zvlášť po každej IP adrese? Ja som to tiež istú dobu nemal na jednej a na druhej mi to už šlo…

  5. Taky ji tam mám, ale nijak extra mě tahle funkce nezaujala… asi nejsem zvyklý přejíždět kurzorem přes odkazy.

  6. ja ji tam taky nemám, jediné nové veci kterou jsi si u Google povšimnul je že už funguje hlasové vyhledávání v češtině :)

  7. zkusil jsem to ze 3 IP. Moje doma, server, a telefon a nic. Ani pres DE proxy nic.. Treba mam jen smulu :)

  8. Jsem přihlášený a lupu vidím. A víte co? Zbytečný klik pro zobrazení náhledu. Klikat na lupu budou jenom BFT, protože náhled je rychlejší než načtení kompletní stránky a dávat zpět.
    Každopádně, mě se zobrazují náhledu podobně jako u seznam.cz vlevo je na to firefox plugin.

  9. JS je v náhledu nepoužitý (alespoň vše co má něco s JS společného na náhledech nemám :)) – to že se zobrazují JS reklamy (nejen google) je podle mě nějaká haluz.
    Jinak reklamní bloky na většině webů chybí a někde to působí dost divně.

    Nemusí se ani klikat na lupu, stačí na uryvek. Vidím tady jednu důležitou věc – na rozlišení 1024xněco se náhledem překrývají delší titulky, takže se podle mě uživatelé ztratí a raději kliknou na kratší titulek (jen tuším, uvidíme)

    Také kvalita náhledů zatím není nic moc.

  10. Hm, proč něco nemůže zůstat jak je…
    Čím víc obsahu na stránce tím je náhled delší. No nic já jdu hledat šablonu na wordpress co vypadá jako wikipedie, ať z toho taky něco mám…

  11. Při prvním pohledu se mi to líbilo, ale teď už mě to začíná připadat zbytečně obtěžující. Věřím, že to ještě trochu potuní.

Comments are closed.