Problém s feedy jako sitemap u google

Extensible Markup LanguagePokud vám v posledních týdnech kleslo počet zaindexovaných stránek v google můžete mít stejný problém jako jsem měl já u několika větších minisie postavených na WordPress. Ze začátku jsem si myslel, že se jedná o penalizaci za obsah na těchto řekněme pochybných projektech. Po pár testech mi ale došlo kde je chyba.

Všechny projekty měli přes Google Webmaster Tools nahraný RSS feed místo klasického sitemap.xml. Google však v posledních týdnech jakoby neuměl tyto feedy správně používat (počet použitých stránek klesal). Zastavilo se to u všech na 11. Současně s tím klesal i počet zaindexovaných stránek.

U jednoho projektu jsem si pomocí pluginu Google XML Sitemaps vytvořil sitemap.xml a nahrál jej do GWT. Zhruba do týdne se vše vrátilo do normálu. Pokud jste tedy nahrály do GWT místo sitemap.xml RSS feed z WP zkuste na to kouknout jestli funguje jak má.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

8 Replies to “Problém s feedy jako sitemap u google”

  1. Mno používám vlastní redakční systém, takže toto mám pod kontrolou a imho je blbost místo sitemap (všechny stránky) používat RSS, kde je pouze posledních x stránek.

  2. Vzhledem k tomu, že RSS feed ve WordPressu je standardně nastaven na max. 10 nejnovějších článků, tak není asi ideální náhradou za sitemap. Musím se pak spolehnout, že si google povede poctivě historii feedu. A těžko zohlední případy jako smazání článku nebo hromadné vložení více jak 10 článků (např při úvodním naplnění stránek).

  3. Drago: Aspoň máš zajímavé poznatky. Mě teda nenapadlo narvat tam feed, ale aspoň víme co to udělá ;).

    1. Tak ono šlo o dva rozdílné experimenty, které k tomuto problému vedly.
      – Feed komentářů: komentáře jsou občas textově celkem obsáhlé a ty kvalitnější je škoda nepoužít na propagaci ;)
      – Feed článků je ideální. Google dostane jen nadpis, datum vydání a obsah. Nemusí řešit nic kolem toho.

      Rozhodně u 404m.com i cn130.com mám RSS feedy stále v GWT. Chci zabojovat hlavně o dobré pozice na http://blogsearch.google.cz/

  4. Taky do GWT standartně zadávám feed jako sitemap :-)
    A kdyžtak na to koukám, tak mám taky nějak málo indexovaných stránek. Jaký plugin používáš ? projevilo se to nějak na návštěvnosti z google ?

  5. Dávat do GWT RSS feed místo sitemapy je pitomost, takže pokud si to tam někdo takhle nastaví tak se nemůže divit.

Comments are closed.