Dobrý způsob zpoplatnění reklamních ploch?

Jeden z důvodů proč jsem vždy sáhl po reklamním systému bylo zjednodušení procesu zobrazování reklam a administrativou s tím spojenou. Když máte několik stránek, na kterých chcete prodávat reklamu je to celkem dost starostí. Navíc ke každému prodeji je potřeba vystavit fakturu a sledovat zdali byla provedena platba. Reklamní systémy tohle vše řeší za vás. Navíc ještě seženou inzerenty na své náklady. Problémem je, že u nás v ČR většina systémů prodává zpětné odkazy místo reklamy, popřípadě vyžaduje specifická pravidla, která jsou omezující pro všechny strany.

Možná by se hodil systém, kde se jen uzavře dohoda mezi inzerentem a publisherem. Například publikuji PR článek a přihodím k tomu reklamu zdarma. V reálu žádný problém. Stačí vystavit fakturu, počkat až přijdou peníze a jdeme na to. Co kdyby ale existoval systém, který se postará o to, že nebude nutné vystavovat fakturu a čekat na peníze. Prostě ty by měl přednabité inzerent a jen se převedli k publisherovi. V systému by zároveň zůstala smlouva, pokud by o ní měli obě strany zájem. Co by odpadlo? Hlavně fakturování malých částek. Inzerent by poslal peníze na základě vystavené faktury do systému. Podal by si třeba hromadnou poptávku. Odklikal o co má zájem. Peníze by se přerozdělili a reklama rozjela. Publisheři, pak dostali vyplaceno až se jim částka v systému bude zdát dostatečná. Velká výhoda je právě v tom, že by si inzerent mohl koupit reklamu i na malých webech a nebyl by problém dát si vše do nákladu. Publisher by zase nemusel nemusel vystavovat fakturu na miničástky.

Pak by se hodilo nějaké to API. Co třeba propojení jejich platebního systému a zobrazování přednostních zápisů, anebo minireklama na blogu v podobě řádkové inzerce? Celkem často se mě lidi ptají jestli neudělám nějakou řádkovou inzerci na prodej domén/služeb. V pravém sloupci jsou čtverce, kde dřív bylo directoglobal. Určitě by je stálo za to využít. Dnes tam jsou jen pro mě zajímavé affiliate programy. Mít takové API tak za 99 CZK na měsíc by byly plochy k pronájmu ;)

Jestli teď čekáte, že vykouzlím popisovaný reklamní systém z rukávu tak vás musím zklamat nic takového bohužel neexistuje. Ale kdo ví třeba se někdo této myšlenky chytne. Ostatně proč dělat nový systém jako DirectoGlobal, PlaCla anebo adsense? Nebyl by jednoduší jen platební systém, který by fungoval jako notářská úschova čistě na reklamu? O zobrazení reklamních ploch, vkládání řádkové inzerce anebo PR článků už by se mohli postarat samotní vlastníci stránek a podle pravidel jaké si na začátku stanoví.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “Dobrý způsob zpoplatnění reklamních ploch?”

  1. Takto presne som to mal nastavene na jahl.sk kompletne automatizovany system s kreditom. Takze sa na nic necakalo. Cas som na to uz nemal a tak to upadlo bohuzial..

  2. Mal som aj placla.sk ale majitel sa durdil a domenu nekupil…

  3. Čekal bych, že s něčím unifikovaným přijde nějaký hráč s PPC – třeba Etarget nebo AdSense. rozšíření pevných formátů za libovolné textové (PR články), odkazové (katalogy) ale i zjednodušení cílení na bannerový plochy pomocí API. Jednoduše – přijdu na web, vidím v zajimavý oblasti link – Inzerovat na této ploše – kliknu – přihlásím se pomocí Google account, pomocí rozhraní na mém webu s API přidám inzerát/PR text/grafiku a odkaz a z mýho kreditu na AdWords/Paypal/Etarget mi to odečte prachy za akci. Sestaxy inzerátů mi zůstavají v centrálním uložišti API a pokud přijdu na jinej web zapojenej do tohodle systému, můžu jednoduše sestavu použít a nebo udělat novou. Něco podobnýho je u cílení v AdWords, ale jiným směrem a navíc omezeno na pevný formáty. Mě přijde víc user friendly ten postup co jsem popsal.

Comments are closed.