Podíl seznamu nám nějak klesá

Dneska jsem se zase jednou dostal na blog fulltextu seznamu. Je tam žádost o hlas v anketě křišťálová lupa. Krom super příspěvku na prvním místě, který mě opravdu hodně pobavil, tam byl i odkaz na aktuální souboj vyhledávačů. Graf vychází ze statistik služby toplist.cz. V posledních týdnech je vidět slušný propad ve prospěch google.

Sice to vypadá jako kdyby nový fulltext a zastavení indexace přinesl zkázu, ale spíše to poukazuje na fakt, že drahá reklama v TV zabrala. Postupně nabírá google na síle. Jestli bude stále cpát peníze do reklamy a nejen té v televizi, mohl by se poměr sil brzo vyrovnat. Máme se bát?

Úvaha na téma co by se stalo a jaký by to mělo následek není nutné moc rozebírat. Seznam by musel více přitlačit na to v čem vydělává a google by byl stále stejný. Jaký dopad to bude mít na vaše stránky se dá zjistit ze statistik návštěvnosti. Na fráze které přichází lidé ze seznamu by začali chodit z google, tedy pokud se na ně dobře umísťujete. Spíše by mě zajímalo jestli by více lidé začalo používat news.google.cz a blogsearch.google.cz. Mohl by to být celkem slušný zdroj návštěvnosti pro portály, magazíny a blogy. Aktuálnost by nabrala pěkně na síle. Každý eshop by se už bez blogu zřejmě neobešel. PR články na vzestupu?

Vše zřejmě bude záležet na vyhodnocení reklamní kampaně v marketingovém oddělení google. Když to bude stát za to, tak do reklamy nalejí další peníze. Google jich prý má dost. Důvodem nemusí být jen snaha o to, aby se mu to vyplatilo. Možná někde v centrále google je velká mapa Evropy a marketingoví odborníci si odškrtávají země, kde mají dominantní převahu a k celkové nadvládě už jim stojí jen pár neposlušných zemí, včetně ČR.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

17 Replies to “Podíl seznamu nám nějak klesá”

  1. Zřejmě také nemůžeš spát…
    Tvůj post ve mě vyvolal obraz místnosti v podzemí Googlu v Silicon Valley, kde nad interaktivní mapou stojí Brin a Page v unifikované zelené přilbě a maskáčích a upřeně zírají na českou republiku, která je stále červená a chystají se do ní zabodnout vlaječku Google.

  2. Myslim, ze vetsi konkurence seznamu jen prospeje. Nejen na tehle strankach se nekolikrat objevilo, ze na seznam staci “par odkazu z katalogu”, takze z tohohle pohledu to jen prospeje.

    Osobne verim google hledani vic nez seznamu.

  3. Ja uz davno ratam s tym, ze raz si aj cesko podmani google, je to len otazka casu. Ak tam nacpe tie prachy, co raz urcite nacpe, tak seznam sa zaradi niekde dole. Sice necakam to nejak skoro, a seznam urcite este zamiesa karty, ale raz urcite.

  4. pokud sečteš G.cz + G.sk + G.com tak je Google na 45% jako Seznam. Možná trochu mu přidává zbozi.cz…

  5. Určitě nasadil již Google své tajné lidi do Seznamu aby ho zevniř začani rozkládat a dělali služby horší, později jak Google bude kupovat Seznam tak aby ho koupil trošku levněji.

  6. At´se děje v Seznamu co se děje jistě své nynější chyby co se týče fulltextu a indexování napraví a raději budu vlastenec a upřednostním domácí vyhledávač než google který se snaží ovládnout všechno a všechny aby si pak s námi mohl dělat co se mu zachce.

  7. Seznam by mel ted na podzim nabirat novy lidi do fulltext tymu, jen tak lehce se neda. A pocitam, ze si z letosnich zisku taky nechaji vytvorit TV reklamu.

    Ze Seznamu mi leze cim dal tim vic lidi. Abych rekl pravdu, tak bych byl radsi za Google uzivatele nez BFU ze Seznamu :)

  8. a pak ze ta TV reklama nezabira, psal jsem to uz na webtrhu, ze zacina konec seznamu, a to se taky splni, jelikoz lide jsou hloupy ale ne tak jak si myslime, kazdy clovek ktery po vyhledvavani na seznamu prejde na google tak uz na seznamu nikdy nic hledat nebude, staci aby takhle google pokracoval a seznam pujde do haje, jelikoz je CR maly trh tak to pujde velice rychle pocitam cca 1 az max 2roky, a to jeste google udelal malou masaz, klidne muze udelat i vetsi kampane a udelat poradnou masirnu…

    seznam ma jenom stesti ze cesky narod nerad opusti stare sluzby a veci, proto ji to trva trosku dele nez si zvyknou na nove veci

  9. O tom, že TV reklama zabírá, není pochyb. Jak vidíme na příkladu Google versus Seznam, dokonce zabírá lépe než roky osobních zkušeností a doporučení od x lidí.

    Google musí Seznam zákonitě dřív nebo později na poli vyhledávání přejet. Protože je prostě lepší.

    Jakmile v českém Googlu místo řešení p…ovin zařídí Adsense přímo přes sebe, začne Seznam ronit krvavé slzy i na poli reklamy.

    1. Dneska jsem koukal na SG:A na nově a po sadě reklam, byl před “trailerem” na talent show (nevím jak se ta na nově jmenuje) uveden jako sponzor seznam.cz. Vypadá to že cílí na mladé lidi. Možná je to odveta marketingového oddělení seznamu na reklamu google. Že by se válka vyhledávačů přesunula na úroveň televize, aneb Seznam strike back?

  10. Jedna věc je, aby se BFU naucili používat google, ale v případě news.google.cz a blogsearch.google.cz po nich Drago chces už hodně.

  11. Sezmam a Vondrackova. V celem svete uz budou o 100 let dal, ale tady budou lidi porad poslouchat to same a hledat na Seznamu…

    …a bydlet v bytech s regulovanym najmem.

  12. Taky radsi podporim cesky vyhledavac nez Google, ktery bude mit vse pod sebou a nebude mit zadnou konkurenci. Jenom by mel Seznam vylepsit ty vysledky vyhledavani, ale fandim Seznamu!

  13. Na seznamáckej fulltext bysme měli být všichni hrdí, vždyt kolik zemí na světě odolalo googlu? Asi 6 ti na světě tuším. Seznamu fakt držim palce. Nejlepší by bylo kdyby to dlouhodobě se udrželo na 50/50 google vs seznam

    Tot můj nazor

  14. Hlavně aby se nestal z googlu monopol jako v jinejch zemích, přesně jak řikáš. Všechno by mělo bejt vyvážený. Google je zdroj informací a když je to v rukou jen jednoho hráče a není alternativa kde jinde informace hledat, je to špatně.

Comments are closed.