DPH problém s PPC

Dneska vyšel článek, s pěkným rozborem problematiky ohledně DPH a PPC, na serveru finance.cz s názvem Našli jsme chybu v zákoně: podle EU u Etargetu DPH mít nemusíte, podle ČR ano. Pro plátce DPH kvůli adsense žádný problém. Neplátci DPH používající eTarget porušují český zákon, ale neporušují zákony EU. Takže pokud ještě nejste plátci DPH a používáte eTarget zřejmě vás čeká soudní spor, který by podle článku měl vyznít ve váš prospěch. Na druhou stranu čeká vás ten soudní spor. Protože porušujete zákon ČR.

Článek vyšel celkem ve vhodnou chvíli, protože tento měsíc musí plátci DPH odvést státu co mu náleží. I když pokud vyděláváte jen na adsense, tak zřejmě stát bude spíše platit vám, protože o DPH se postaral už Google Ireland a všechny náklady v podobě DPH si můžete nechat vrátit od státu.

Když tak nad tím přemýšlím tak plátcovství DPH mi přineslo jen další papírování. Nutnost odevzdávat místo jednoho papíru za rok v podstatě 9 (4x přiznání k DPH, 4x souhrné hlášení a 1x klasické přiznání k dani z příjmu). Z toho souhrnné hlášení se dá podávat jenom elektronicky, což mě dost naštvalo. Protože stejně skončí na FÚ u nás v Táboře. Mohl jsem jej tam přinést společně s přiznáním k DPH. Zbytečně se to všechno komplikuje. Ačkoliv o celé nutnosti registrace k DPH mám pochybnosti, faktem je, že si stát díky tomu přijde na celkem slušné peníze. Popravdě není problém držet daň s příjmu na minimu díky paušálnímu zdanění, ale u DPH to už jde těžko, když máte minimální náklady. Státu pěkně odvádím cca 70 – 80% z DPH (nějaké náklady jsou vždy). Nějak se nemůžu zbavit dojmu, že celá ta legislativa EU je tu jen od toho, aby se do rozpočtu nalilo více peněz. Ale budiž, stát není freeware a podnikání není výsada, kterou máme zdarma a pokud nechceme skončit jako Řecko, tak je nutné nakrmit státní pokladnu.

Takže teď jdu makat, ať stát má z čeho žít ;)

http://www.finance.cz/zpravy/finance/270803-nasli-jsme-chybu-v-zakone-podle-eu-u-etargetu-dph-mit-nemusite-podle-cr-ano/Našli jsme chybu v zákoně: podle EU u Etargetu DPH mít nemusíte, podle ČR ano

Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

6 Replies to “DPH problém s PPC”

  1. Kdyz uz musis posilat souhrnne hlaseni, tak muzes poslat i to priznani k DPH elektronicky a nemusis nikam chodit :)

    1. Jj to vím. Posledně jsem si jej dokonce nechal spočítat online a přemýšlel jestli to pošlu nebo vytisknu a odevzdám ručně. Nakonec jsem odevzdal (potřeboval jsem i číslo účtu kam mám poslat peníze, dali mi na podatelně leták). Teď přemýšlím jestli to všechno poslat online. ne že by jsem tomu online podávání nevěřil, ale nevěřím :)

  2. No záleží na tom jak k tomu přistupuješ. Mě taky přibylo spousta papírování a otravování navíc.

    Na druhou stranu, z Google, tzn. z příjemu Adsense DPH neplatím, zato nákladová položka se snižíla. Protože stát mi vrací DPH za domény (jasně 40kč za doménu není nic extra, ale u 100 domén dobré 4000), vrací mi DPH z provozu serveru a to už není zanedbatelná částka a protože mě stát nutí k většímu papírování, tak mě holt na DPH peníze zatím vracel a pokud jsem to dobře spočítal tak v druhém kvartálu by měl vracet taky.

    Takže asi jako všechno na světě, záleží jen na úhlu pohledu s jakým k dané věci přistoupíš, buď v ní uvidíš něco pozitivního a motivačního nebo ne.

  3. Soutěže: souhlasím, pro někoho to může být výhodné, pro někoho nevýhodné, ale tak to prostě chodí … co je doopravdy spravedlivé?

    Admin: je okurková sezóna a tak se rojí různé zajímavé a senzační články … S tím DPH na Gibraltaru to je ošemetné. Gibraltar je sice součástí Velké Británie, ale má v rámci EU určitou výjimku z DPH, která říká že firmy tam usazené neplatí DPH a tím pádem se ani k DPH neregistrují (nemají EU DIČ). V tomto smyslu má citovaný článek pravdu, že EU vyjímá Gibraltar z DPH teritoria. Ale je to vytržené z kontextu jedné webové FAQ stránky o daních v EU a ta vyjímka je pro Gibraltar lokální, tj. jen v rámci Gibraltaru.

    Ve skutečnosti Směrnice č. 2006/112/EC o DPH v EU vůbec Gibraltar nevyjímá z území Evropského společenství pro účely stanovení místa plnění. Seznam zemí vyjmutých z EU v českém zákoně o DPH je přesnou kopii seznamu uvedeného v evropské směrnici. Citovaný článek je tedy dost nebezpečně zavádějící, alespoň co se týká eTargetu a Gibraltaru.

    Tak se obávám, že by to byl finanční úřad, kdo by v případném soudním sporu vyhrál …

    1. Jar-da: ok díky za názor. Já jsem upřimně rád že dokážu sesmolit přiznání k DPH a mít pořádek v papírech. Tyto právní věci jsou na mě trochu moc a MFČR rozhodně nadšeně nerozesílá manuály s tím co je pravda. V podstatě co si člověk nezjistí to neví :/

Comments are closed.