Seznam dává šanci nováčkům, na udržení pozicí je třeba více

Po necelých 6ti měsících jsem dokončil jeden z dalších experimentů, který mi výjimečně také vydělal nějaké peníze. V krátkosti jsem měl v plánu udělat set 9 + 1 minisites. 9 bylo na subdoméně a 1 na hlavní stránce, která byla spíše rozcestník. Každá minisite měla 5 stránek, každá o rozsahu minimálně 1K znaků textu. Všechny byli striktně zaměřené na jedno slovo (doména) + 2 – 3 slova (subdoména), které se s ním vážou. Navzájem byli prolinkované follow linky. Na subdomény vedli jen odkazy z nofollow linků (s výjimkou 3 na které vedl odkaz z patičky jiného mého projektu na jiném hostingu). Na získání nofollow linků jsem si najal jednoho studenta, který je použil v podpisu.

Takže test měl otestovat následující věci

  • Lze získat srank z nofollow odkazů?
  • Budou mít minisite, na které odkazuje patička s takřka 1K indexovanými stránkami vyšší srank?
  • Preferuje seznam nové stránky?
  • Jsou kliky z reklamních ploch na vyšších místech v adsense vyšší?
  • Jsou ceny za klik z lišt opravdu nižší než z bannerů?
  • Sníží adsense cenu za klik u stránek s vysokým click rate? ( více jak 50%)
  • Vyplatí se dělat minisite na subdoménách?

O celém projektu jsem si ze začátku vedl deník, ale postupem času jsem to nějak začal flákat takže detailní zprávy bouhžel mám jen o prvních pěti. Ale výsledky mám poměrně přesné. Ještě dodám, že ve finále měli naprosto všechny index stránky srank 50 a gpr 0.

Lze získat srank z nofollow odkazů?

S klidným srdcem můžu říct, že ano. Otestoval jsem to pak ještě na jednom minisite, na který nebyl opravdu žádný follow odkaz a v pohodě jsem po nějakých 30 – 40 nofollow odkazech získal srank 40. Je pravda, že minisite mělo slušnou informační hodnotu a články na něm jsem psal sám, tedy žádné napůl překládané anebo napůl generované a každý přes 1NS textu. Stále je tu ještě možnost, že srank není složen čistě z odkazů. V každém případě si odvážím tvrdit že nofollow linky, přenáší srank.

Budou mít minisite, na které odkazuje patička s takřka 1K indexovanými stránkami vyšší srank?

Je pravda, že jsem nečekal, že všechny vyskáčou na srank 50. Mezi srank 50 a 60 je slušný rozdíl. V každém případě patička se nepodílela na vyšším (rychlejším) růstu sranku v porovnání s ostatními. Ani ve výsledku nemají minisite vyšší srank. Dokonce jsem v půli testu pozměnil těch 1K stránek, aby jsem otestoval vliv přeindexování seznamu (btw za měsíc bylo hotovo, čekal jsem že to seznamu potrvá delší dobu). Dá se předpokládat, že seznam ignoruje patičky na jednotlivých stránkách které mají srank menší jak 20. Pokud by jsem si dovolil ostřejší úvahu, tak seznam prostě při přenosu sranku ignoruje patičky úplně.

Preferuje seznam nové stránky?

Každé minisite si užilo zhruba měsíc až měsíc a půl slávy, pak se začalo propadat do hlubin. Dá se předpokládat, že buď seznam dává do začátku stránkám nějakou tu sílu navíc, podobně jako google, anebo od nových stránek vyžaduje nějaký koeficient růstu. Prostě, aby obsah na doméně/subdoméně postupně narůstal.

Jsou kliky z reklamních ploch na vyšších místech v adsense vyšší?

Tak tenhle test se mi nepovedl, protože jsem nezískal dostatečné množství návštěv. Některé dny se prostě více klikalo dopoledne jindy odpoledne. Obecně vzato jediné co jsem zjistil bylo, že se vyplatí dát na stránku grafickou reklamu a co nejméně ostatní reklamy. Spíše vhodně umístit menší bloky. Minisite byli velice úzce zaměřené, takže o reklamu nebyla nouze. Spíše méně reklamy je u minisite více.

Jsou ceny za klik z lišt opravdu nižší než z bannerů?

Na každém minisite byly umístěné lišty, ačkoliv tento druh reklamy nemám moc v oblibě. Často si jej na minisite BFU spletou s menu, což sice přinese klik, ale není to pro inzerenta to nejlepší. Zatímco průměrná cena u banneru se pohybovala kolem 15 centů, tak u lišty to bylo 8,8 centů. Obecně se tak naplnilo tvrzení, že cena za klik na lištu je poloviční oproti cenně kliku na banner. Pro účely testování byl průměr vypočítán z více jak 1K kliků na banner a více jak 500 kliků na lištu. za období posledních 3 – 4 měsíců.

Sníží adsense cenu za klik u stránek s vysokým click rate? ( více jak 50%)

Některé týdny jsem měl opravdu proklik přes 50%. V současné době (průměr po 5ti měsících) mají 3 minisites stále proklik větší jak 40% a žádné snížení ceny jsem nezaznamenal. Nutno dodat, že jsem se maximálně snažil aby trafik byl opravdu filtrovaný od BFU, kteří nevědí na co klikají. Takže si troufám říct, že 90% lidí co se na stránku dostalo opravdu hledalo přesně dané slovní spojení. Anebo museli projít vstupní bránou přes hlavní stránku (doménu), kde byl každý odkaz dobře popsán. Pro účely testování bylo toto nezbytné. Pochybuji, že si někdo na kvalitu trafiku mohl stěžovat :)

Vyplatí se dělat minisite na subdoménách?

Předně musím zklamat všechny, kterým jsem tvrdil, že dobré MFA/minisite vydělá 5 USD/měsíc, říkám to hlavně studentům aby jsem je motivoval :)

Tyhle minisite byli postavený na principu dodat návštěvníkovy všechny potřebné údaje k produktům, ale samotné produkty uvidí pouze v reklamách okolo. Nejlepší minisite zvládlo za měsíc (než jej seznam poslal dolů) dávat přes 40 EURO. Rekord byl od jednoho něco málo přes 5 EUR během jednoho dne. Nejdražší kliky se pohybovali kolem 0,5 EUR. Což od lidí, kteří mají podobné zaměření vím, že je spíše průměr než maximum, takže je otázkou jestli na ty nejlepší kliky nemůže být potřeba nějaká historie webu anebo jsem měl prostě smůlu.

Ještě jedna poznámka zkusil jsem to samé rozjet ještě na jedné doméně, která měla koncovku .info. Podmínky byly prakticky totožné, ale seznam se chová dost odmítavě. Podle mě až moc nápadně odmítavě. Jestli budete chtít rozjíždět nějakou minisite farmu na subdoméně, tak se ujistěte, že je nejlépe .cz. K .info doménám se chová až nápadně podezíravě a to mi nikdo nevymluví.

PS: Pokud víte o jakou se  jedná doménu na které jsem dělal experiment (pár lidí chtělo už koupit na ní zpětné odkazy, ale to by mi mé bádání narušilo), tak to prosím nepište do diskuze. Ještě tam pár věcí chci otestovat.



Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

15 Replies to “Seznam dává šanci nováčkům, na udržení pozicí je třeba více”

  1. Spíše dej kontakt na studenta :) V poslední době se na webtrhu neorientuji…jinak pěkné srovnání, teď si to přečtou lidi z fulltextu seznam a nofollow už nebude přenášet srank :D

  2. Drago, klobúk dolu za článok! Hoci čítam blog stále a rád, takúto kvalitnú a prínosnú sondu do problematiky som už dávno nevidel ani u Teba, o ďalších blogoch ani nehovoriac :-)

  3. Zajímavý článek, otázka je zda není účinnější affil místo klasických banneru. Neplánuješ nějaký podobný test s affilem?

  4. Hezký článek, idkyž se přiznám, že jsem na začátku čtení čekal trošku víc info o seznamu, ale věřim, že s něčim přijdeš na cn130. Ohledně sranku mám otestováno, že lze na postránkách získat 20 – 30 bez jedinného odkazu na doménu.
    Pak doplním, že tento rok oproti minulénu vůbec neplatí pravidlo vysoký srank = vysoká šance na dobré umístění – v případě minisites možná i naopak. imho seznam do svojeho algoritmu dost neobratně započítává taky negativní hodnocení jak za onpage tak offpage což se projevuje právě u starších webů. Bohužel jak znám seznam, tipuju že si zásadnější zásahy nechávají až na říjen ;)

  5. Taky si myslím, že sjíždějí info domeny. A negativně je hodnotí. Škoda, že se seznam globálně nemůže chovat profesionálněji

  6. Tak to se ti tedy povedlo. Gratulace. Jdu si číst zbytek LOL

  7. Díky za kvalitní články, ke kterým tento určitě patří. Rád tě podpořím RSS na svém blogu.

  8. Ano, srank není složen čistě z odkazů viz parkované domény na sworpu, které nemají odkazy, ale mají srank…

  9. To s tou .info doménou mě překvapuje. Všude se tvrdí, že na tom nesejde. Mohl bych dostat do mailu adresu té domény?

  10. Pěkný test, díky za něj. SRank lze skutečně zvyšovat i za pomocí kvalitního textu bez zpětných odkazů.

Comments are closed.