Spekulace ohledně Caffeine neberou konce

Asi největší zprávou současnosti, kterou se všichni SEOlogové zabývají je nová technologie Coffeine od společnosti google. Mění totiž radikálně pohled na to, co vyhledávač chce po hledaných stránkách. Doposud to byla relevance. Coffeine ale toho chce o troch více a to hlavně aktuální relevanci.

Problémem současnosti je kromě nedostatku IPv4 i stáří relevantních výsledků. Existuje velké množství článků či tutoriálů, které jsou velice kvalitně odborně napsané a zároveň na ně vedou autoritativní odkazy, ale mají jeden velmi velký problém. Jsou totiž staré a informace v nich jsou zastaralé. Od jejich zveřejnění uběhlo často i několik let a informace v nich obsažené mohou být na dnešní dobu zavádějící.

Samozřejmě teď nemám na mysli technologii výroby dětí, která se za posledních pár let nějak zvláště nezměnila. Spíše mám na mysli témata, která potřebují aktualizovat. Jako příklad můžu uvést návod Jak správně vyplnit daňové přiznání. Základní informace jsou stejné, ale některé položky se prostě mění (něco se tento rok nevyplňuje, některé hodnoty se mění – paušální náklady). Jsou tu ale i další témata, která se postupně mění – optimalizace internetových stránek pro IE6, výklad zákonů, level cap ve World of Warcraft, co je potřeba k prodeji na Aukro (dříve nebyla zmínka o ŽL a nedávno padali pokuty). Samozřejmě že oficiální stránky budou vždy mít aktuální informace, ale některé detailnější nebo neoficiální návody vznikali dříve a od té doby se o ně nikdo nemusel starat.

Obsah internetu stárne a google se s tím rozhodl bojovat po svém. Což bohužel rozhodilo v poslední době některé lidi.

Problém statických prezentací

Objevili se zprávy o tom, že statické prezentace ztratili na pozicích. Podle neoficiální vyjádření (všude jsou jen citace, nikde URL) tohle je dočasný problém, který nastal v kombinaci často aktualizované weby vs ty méně aktualizované (statické).  Mělo by se to dát dohromady během několika týdnů.

Neoficiálně se ale šíří spekulace, že statické weby se postupně přesunou za ty aktualizované, které ale vždy po vypršení jejich “aktuálnosti” spadnou za ty statické. Prostě na nějaké termíny se budou střídat v předních pozicích aktuality a za nimi dobře zaběhnuté stránky. Těžko říct co je na tom pravdy.

Proč není coffein dobrovolný?

Google už dříve zavedl vyhledávání ve zprávách a blozích, což jsou moc super funkce aby člověk neztratil přehled. Proč tedy i coffein není dobrovolný? Co když google vidí opravdu problém stárnutí internetových informací jako velký a celý ten koncept je vlastně nevyhnutelný. Určitě nikdo nechce nacházet na internetu stará a neaktuální data. Vyhledávače teď určitě děkují registrátorům domén, že neprodávají domény doživotně. Když se to nakombinuje s bezplatným hostingem k doméně, který nabízí stále více registrátorů, asi by měli vyhledávače problém. Zatím je vše na snesitelné úrovni. Množství nerelevantních výsledků z důvodu stáří ještě není dostatek, aby zmátl BFU.

Znamená Coffein konec minisite a MFA?

Pokud bude fungovat tak jak je navržen tak na často hledané fráze zřejmě ovlivní výsledky SERP. U keywordů o kterých se zas tak často nepíše se toho zatím moc měnit nebude. Navíc jsme v ČR tady zas tolik nových zpráv nevzniká, aby nějak úplně překryli svou aktuálnosti dobře optimalizované stránky. Možná to naruší biz lidem, kteří se připravují celý rok na sezónu (například letenkové minisites), před kterými se budou vyskytovat PR články různých společnosti.

Právě PR články by se mohli stát novým morem pro google. Spousta firem už i tak utrácela dost peněz za různé formy reklamy a linkbuildungu, tak proč neutrácet za PR články na portálech, které mají nějakou tu SEO autoritu. Pro google naštěstí musí nejen u nás být PR články označené, takže to bude mít o trochu lehčí. V každém případě by google coffeine mohl přinést kromě aktuálnějších informací pro BFU i novou formu, či spíše odvětví SEM.

Další možností je přesunout své úsilí z minisites/mfa do aktualizovaných blogů. V zahraničí je teď spíše oblíbený trend místo dělání MFA/minisites soustředit se spíše na blogy s občasnou aktualizací. Prý mají celkem slušné výsledky a navíc se dá vsázet i na jiné zdroje návštěvnosti než jen vyhledávače. No uvidíme co z toho všeho ještě bude :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “Spekulace ohledně Caffeine neberou konce”

  1. Snaze google rozumím, sám jsem často narazil na obsoletní informace z minulého tisíciletí, které na webu prostě jsou proto, že se nikdo neobtěžoval je smazat – obvykle na nekomerčních (typicky univerzitních) serverech. Na druhou stranu jsou na webu informace, které jsou řadu let aktuální. Tenhle problém se bude muset nějak vyřešit.

    Sledování aktálnosti informací bude asi procházet dalším vývojem. Předpokládám, že další krokem by mohlo být sledování časové známky nejen samotných informací, ale také odkazů. Přesnějším kiritériem zastaralosti by tak mohlo být nejen stáří stránky, ale také to, že stránka nezískává nové odkazy – a naopak, stránka, na kterou vznikají nové odkazy, asi nebude tak úplně neaktuální, i když vznikla před delší dobou.

  2. Podla mna si ten coffeine uplne nepochopil. Podla toho, co napisali na svojom blogu budu udaje aktualnejsie, teda zrychlili proces indexovania. Aj ked je pravda, ze staticke weby mozu padat, je to skor sposobene tym, ze nemusia mat aktualne info. Ked je na wikipedii nieco napisane pred mesiacom, bude to mat väcsiu prioritu ako MFA stare 5 rokov, teda MFA bude treba aktualizovat.

    No ale primarne sa google zameriava na aktualne informacie a temy ako napriklad futbalove majstrovstva a podobne, chce ponuknut skratka aktualne info o vitazoch a nie vysledky z minuleho roku.

  3. Všechno je to o dotazech, stejně jako dneska umí G víceméně dobře rozpoznat lokální dotazy, tak do budoucna by měl umět rozpoznat i dotazy, který potřebujou aktuální (up-to-date) výsledky (typicky každoroční akce, volby, zákony apod.). To znamená, že MFA o bazénech se to nijak nedotkne. Ale samozřejmě i teď platí, že čím více aktualizovaný obsah, tím lépe se na to G dívá.

  4. Presne tak ako pise kusi, caffeine bol testovany uz dlho a rovnako dlho bol nasadeny, pisal som o tom tusim aj na blogu, ale az teraz sa index rozdelil na niekolko vrstiev podla rychlo aktualizacie. To vsak neznamena, ze sa cely index bude hybat podla aktualnosti, co je samo o sebe hlupost. Google len oznamil, ze sa implementovali spravy z twitteru a inych socialnych sieti kde casto pribuda obsah. Velmi silno pochybujem, ze nastane to, co si pisal, teda nejake generalne uprednostnovanie aktualnych sprav, pred tymi starsimi, ja mam prave naopak presne opacne skusenosti. Tie novsie a hlavne menej konkurencne su v top len kratsie, konkurencne frazy to neovplyvni vobec.
    Prave takato uprava by bola rajom MFA, ved by stacilo denne napisat jednu spravicku o pozicke a je to v kapse :)

Comments are closed.