Adsense zveřejnil kolik dává publisherům!

V zájmu větší transparentnosti zveřejnila společnost google kolik vlastně vyplácí, prostřednictvím reklamní sítě adsense, svým partnerům peněz. Snaží se tím vyvrátit hlavně stále se rozšiřující tvrzení, že velkým partnerům vyplácí větší provize, než tím menším. Hlavně v době krize kolovali internetem zvěsti o tom, že si google nechává větší podíl, aby tak minimalizovalo úbytek inzerentů.

Všechny asi zajímá kolik se vyplácí z AdSense for content, tedy ze služby kterou používá drtivá většina webmástrů zaregistrovaných v adsense. Jedná se o reklamní lišty, textovou a grafickou reklamu. Z této služby vyplácí google partnerům 68%. Zbytek peněz nejde jen do dalšího vývoje (google stále zlepšuje cílení reklam), ale také do reklamních kampaní, díky kterým roste počet uživatelů reklamní sítě. Google si moc dobře uvědomuje, že nesmí usnout na vavřínech a spokojit se s tím co má. Ostatně určitě si pamatujete na akci, kdy google rozesílalo poukázky na kredit zdarma. Mimochodem od roku 2003 se tato částka nezměnila.

Další oblíbenou službou je AdSense for search. Z té vyplácí google 51%. Tady jde velká část prostředku do zlepšování služby a technologického řešení. S tímto poměrem se nehýbalo od roku 2005.

V poslední době se také hodně mluví o Adsense pro mobilní telefony, Adsense for feeds a Adsense for games. Tady společnost google procenta nezveřejnila. Jako důvod uvádí, že se daný průmysl stále vyvíjí a je nutné reagovat podle situace. Zatím tedy nejsou určena nějaká globální a stálá pravidla ohledně poměru výplat.

Google neplánuje jakkoliv v následujících měsících měnit poměry pro content a search reklamu. V nejbližších měsících se navíc v administrativním rozhraní objeví i konkrétní čísla, aby každý mohl být ujištěn kolik vlastně dostává.

Zdroje:

[poll id=”34″]


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “Adsense zveřejnil kolik dává publisherům!”

  1. som velmi, velmi prekvapeny … cakal som nieco okolo 30-40%

  2. Btw. trochu mimo téma, ale Google Adsence připravuje nové rozhraní pro sledování reklam, pokud používáte anglické rozhraní, tak tam možná budete mít odkaz na “Try the new AdSense interface beta” – je to kompletně překopané, ale mnohem přehlednější. Je tam mnoho nových reportů takže se dá sledovat i to kolik příjmů máte z jednotlivých typů reklamy obrázky / flash / textová reklama, případě jaký podíl z výnosů je z cílení na kontext a kolik je z cílení na umístění atd …

  3. to master:
    Nechci zneverohodnovat zpravy Googlu, ale tohle cislo jsem si overoval, inzeroval jsem na svem Adsense a to cislo bylo v obracenem gardu nez google uvadi. Odpovida skutecne to cislo co pises, tedy 40%.

  4. radsi bych uvital, aby google mel fakturacni pobocku i v čr…

Comments are closed.