Check my new tool baby

Asi tak by mohl začít představení vylepšení hračky od google s názvem Google webmaster tools (dále jen GWT), která spoustu webmástrům poměrně slušně ulehčí monitoring SERP na google. Ale projdeme si to pěkně od začátku.

Ať už děláte MFA anebo větší projekt tak GWT je naprostý základ pro všechnu SEO magii. Umožní vám nasměřovat google robota na správný indexovací soubor (u webů co exportují RSS jednoznačně doporučuju přidat místo sitemapy), odhalit případné chyby v indexování (nedostupná, nenalezeno, zakázaný přístup), udělat některá nastavení (konfigurace sitelink, cílení na návštěvníky, nastavit preferovanou verzi domény), pomůže s úpravou SEO nedostatků (duplicita) nebo dokonce pomůže při přestěhování obsahu na novou doménu.

Před nedávnem byla služba vylepšená o detailní monitoring zpětných odkazů, které google používá při svím SERP kung-fu. Máte detailní přehled na kterou stránku vede kolik odkazů. Pomocí tohoto nástroje se dá postupně vyladit metoda linkbaitingu. Brzo zjistíte, že ne vždy vášnivá diskuze pod článkem se rovná i virálnímu šíření odkazu. Dobře napsaný článek s dostatkem argumentů, podpořený odkazy na důvěryhodné zdroje či autority, kterému není co vytknout je daleko více linkován než článek který vzbuzuje potřebu diskutovat. Samozřejmě se najdou i výjimky, ale aby se vám lépe hledali tak právě od toho zde je tento nástroj.

Absolutní novinkou, kterou nám ale tentokrát google přinesl je možnost sledování pozic v průběhu historie a kolik nám která pozice přinesla lidí (prokliků) a to nejen na celou doménu, ale i na konkrétní články. Díky tomuto nástroji tak získají SERPologové naprosto nové údaje na jejichž základě bude možné například psát daleko efektivnější PR články (určité procento lidí bude chodit přes google na článek a pak na stránku zadavatele). Články pak nebudou už jen o rancích, návštěvnosti blogu, ale i tom, kolik na dané slovní spojení přijde lidí z vyhledávačů (google). Přes PR článek totiž mohou přicházet na stránky klienta polorozhodnutí lidé. Ti zadávají fráze jako Zkušenosti s jmeno_vyrobku, zkušenosti s jmeno_firmy nebo výhody jméno_vyrobku. Bylo by fajn pro blogera mít možnost vyhodnotit i psaní článku z tohoto pohledu. Přeci jen i on díky PR článkům získává na svůj blog z vyhledávačů nové návštěvníky.

Možnosti monitorování pozic a kolik z nich přišlo lidí je naprosto užasna. Upřimně uvažoval jsem o komerční službě, která by tohle poskytovala. Člověk by zadal svůj web a keywordy na monitorování. Každý den by robot otestoval aktuální pozici. Pak by se z toho udělali grafy a bylo by to. Určitě by se našlo za přijatelnou cenu dostatek klientů, kteří by to využili (šetřilo by to čas). Teď tuto službu v podstatě skoro celou nabízí google. Navíc má i měření počtu prokliků a nejen pro doménu, ale i pro všechny stránky.

Celkem se mi tento přístup google zamlouvá.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

6 Replies to “Check my new tool baby”

  1. no já nevím, ale v podstatě malokdy, opravdu málokdy se najdu na takovém místě (nebo jsem někdy byl) jak ukazuje GWT, když už to sedí přibližně, tak se to shoduje s vyhledáváním na .com a ne .cz, nebo česky na cz.., spíš ale vůbec

  2. ještě mě napadá už nějakou dobu ti to ukazuje sem tam o komentář víc než skutečně je

Comments are closed.