Je seznam nemocný?

Poslední dobou se na webtrhu rozlítilo trochu moc diskuze na téma seznam. Většinou tento druh debat moc nesleduju, protože se buď v něm lidé ptají na banální věci, na které stejně nikdo nezná přímou odpověď, anebo si naopak stěžují jak se jim nedaří. Jednou za pár týdnů si vše projdu jestli třeba někdo neobjevil něco zajímavého co by stálo za to nepřehlédnout.

Poslední dobou je ale těch stížností už nějak moc. A tak se člověk musí opravdu sám sebe zeptat jestli se něco neděje?

Pokud nějaká stránka skáče v SERP seznamu u konkurenčních slov tak mi je to celkem jedno. Alespoň se BFU co hledají stále to samé podívají i na jiné stránky a mají možnost si pak vybrat co jim bude sedět nejlépe. Jestli chce být někdo pořád nahoře tak si prostě u seznamu musí koupit reklamu a tak si svou pozici zajistí. Seznam není charita, která jede na pocit z dobře vykonané peníze ale komerční společnost za peníze. Takže kdo platí ten jede.

Horší už je to poslední dobou s až moc rozšířeným problémem vypadáváním stránky z indexu. Prostě zadáte jméno vaší společnosti a jeden den tam je, druhý ne, pátý zase ano. Ačkoliv jak jsem psal o odstavec více, že seznam není charita, tak je také internetem pro BFU a tady už nastává problém. Pokud nejsou pro BFU na seznamu tak jako by nebyly ani na internetu. Sice ty pokročilejší BFU možná přes výsledky najdou nějaký záznam v katalogu, kde bude odkaz na firemní stránky (že by konečně měla registrace do katalogů nějaký význam?), ale stejně se nemohu vyhnout pocitu, že tady nějaká firemní stránka může utrpět nějakou virtuální újmu.

Zajímavější je ale úvaha o důvodu proč vlastně stránky z vyhledávání náhodně vypadávají. Upřimně řečeno jestli tohle je ta vyhlášená výhoda nového indexovacího robota tak klobou dolů, vyhazovat náhodné weby z indexu by mě jen tak nenapadlo. To je pokrok na který rozhodně nebude mít ani google a jeho technologie sociálního inženýrství, či jak se jmenuje ta virtuální statistická analýza co se podobá psychohistorii z knížek od Asimova. Daleko pravděpodobnější asi bude, že seznam prostě nefunguje jak má. Celé vyhledávání na seznamu je velice složitý proces, který záleží na mnoha komponentech. Stačí, aby se jen nesladili a může to vést k maličkým chybám, které se ale v součtu začnou projevovat. Co by se stalo kdyby jen 1 promile všech indexovaných stránek vypadlo? Všechny odkazy na těchto stránkách by neměli třeba žádnou hodnotu. Pokud by tento výpadek byl rovnoměrný dalo by se uvažovat, že to pozicí nejsilnějších stránek neotřese, ale co když vypadne nějaká část, kde jsou třeba všechny stránky které se zaindexovali v lednu? Celé lednová SEO magie najednou nebude. Stovky získaných odkazů díky PR článkům nebo jiné formy propagace nebudou fungovat. To je samozřejmě jen začátek. Co pokud dojde k jejich nové indexaci. PR články v lednu už možné někdo znovu přetiskl přes RSS minisites nebo se objevili v nějakých veřejných čtečkách. Takže najednou originální články z ledna budou s těmi přetisknutými  únorovými jako duplicitní protože už je duben. Navíc v seznamu budou na okamžik velké černé díry s kterými už jiné komponenty počítají. Jaký to bude mít dopad můžou mít jen architekti, kteří navrhnuli celý algoritmus.

Takže co říkáte na konspirační teorii, že všechny ty zmatky, které se právě teď dějí mohou být jen důsledkem nepatrných chyb? Anebo vás ještě při vyhledávání nikdy nepotkala chyba komponent, které si navzájem nerozumí? ;)

[poll id=”26″]


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

11 Replies to “Je seznam nemocný?”

  1. Podle mého to opět směřuje jednoznačně od “seo magie” ala webtrh k rozumnému a trvalému seu ala M.Prokop :)

    Přirozeně vytvořené odkazy vám nikdo nesebere, nemusíte je platit po měsíci, … :)

  2. Kdo vlastne ten seznam pouziva pro vyhledavani? Jsou to predevsim netechnicky vzdelani lide na ktere pusobi jeho prevaha a reklama z minulosti. Staci se podivat (treba na toplistu), co lide seznamem hledaji.

  3. Přirozené linky jsou fajn, ale Yuhů vysvětluje, že mainpage vypadává kvůli chybě seznamu, takže v tomhle kontextu a situaci ti to nepomůže…

  4. BigLebowski: Myslím že ten text od Yuhů na webtrhu jsi pochopil špatně. Hlavní stránka sice možná vypadává z důvodu chyby seznamu, ale to neznamená že to není Seznam Sandbox(SS :]). Tou chybou je možná myšleno to, že vypadne hlavní stránka, místo toho aby se posunula o 50 pozic dozadu(nebo úplně z indexu). A jako důsledek toho že hlavní page dostala alg. penalizaci je to, že ti vyjede podstránka někde o 30 pozic dál. Každopádně ten SS ještě není vyladěný a vyhazuje i normální weby. Imho.

  5. ještě doplněk :

    Že ve vyhledávání vyskakují podstránky místo hlavních stránek, to víme. Je to vedlejší efekt jedné úpravy, robotovi bude chvíli trvat, než se to srovná. Osobně jsem se na to díval. Ten stav nepovažuju za ideální, ale je to na správné cestě. Jenom pozor, nemyslím si, že se vám bude výsledek líbit. Všichni, kdo hrajete SEO, byste měli vzít na vědomí, že to je hra s nulovým součtem.”

    jedné úpravy = SS

  6. Právě proto, že vyhazuje i normální weby, tak si nemyslím, že je to nějaká penalizace nebo sandbox. Ale na takové určení mám málo informací…

    Plus dost lidí píše, že když se na podpoře ptali na vypadnutí hlavní stránky, tak druhý den měli návštěvu z kalibrace.seznam.cz a stránka jim naskočila zpět.

  7. Zkus jít na podporu a zeptat se jich na vypadnutí hlavní stránky, oni tě hned odkážou na help a ani se tě nezeptají na url. Poví klasickou hlášku “musíte lépe optimalizovat”.

Comments are closed.