Doména exbf prodána za 12K USD

Doména exbf byla prodána přes aukční portál sedo.com za 12K dolarů. Pokud přemýšlíte co vlastně tato čtyř písmenná doména znamená tak to bude nejspíše ExBoyFriend. A co mě přimělo k tomu, aby jsem se zmínil o tomto pro většinu z nás bezvýznamném prodeji?

Tak především mě dneska na webtrhu překvapilo vlákno Proč každý chce krátká doménová jména. Tazatel očividně netuší v čem tkví výhoda krátkých domén. Podle něj je jedno jakou má eshop doménu, protože většina lidí přichází přes vyhledávače nebo srovnávače cen zboží. Teď přemýšlím jestli za to může lobing SEO agentur, anebo fakt že seznam.cz je u nás středem internetu? Spíš to druhé. Pokud má eshop převážnou část trafiku z vyhledávačů a nespoléhá na jiné formy propagace, tak při nejbližším seznam Faux pas, asi skončí. Zákazníka je třeba si udržet. Nedat mu možnost aby utekl ke konkurenci a pokud se bude zákazník na eshop dostávat přes vyhledávač tak na něj bude konkurence vždy koukat nejen z výsledků, ale také ze zvýrazněné reklamy. Zákazník se musí hýčkat. Musí vědět že na stránkách jeho oblíbeného eshopu dostane při každém třetím nákupu dárek zdarma. Musí se u něj pěstovat branding. Když mu přijde propagační email s logem jemu známého eshopu určitě jej hned nesmaže. Je toho prostě hodně:

  • kratší doména je snáze zapamatovatelná
  • kratší doména se lépe diktuje do telefonu, kde ne vždy je dobře rozumět
  • kratší doména se lépe píše na mobilním telefonu
  • pokud má logo obsahovat název domény tak u dlouhých to může být problém (pokud má podklad obsahovat například kruh)
  • kratší domény s dobrou konstrukcí nemusí být prohnány přes zkracovač URL, než jsou vložené do diskuze, kde není tolik místa
  • krátká doména je méně náchylná na překlepy (pozor ale na některé zdvojení, třeba google je ukázkou jak nemá vypadat krátká dobrá doména)
  • pokud v metru zahlédnete inzerát, ale nemáte tužku a papír je lehčí si zapamatovat 3 – 5 písmen než 15ti písmennou doménu.
  • někteří lidé dodnes neumí používat záložky a vše si píšou na papír
  • někteří lidé jsou při používání záložek tak aktivní, že mají i přes stovku záložek, nakonec používají paměť
  • pokud je krátká doména (4 písmena) složením třeba dvou slov je její zapamatovatelnost velmi vysoká, protože nám poučky vsugerovávali už ve školce (určitě znáte Hanu bal Na Kolínko Robusný Cestář Franz).
  • zkracování je přirozené a BFU jsou na zkratky zvyklí (na cd.cz najdou české dráhy, na mfcr.cz ministerstvo financí české republiky)

Do diskuze může připsat další výhody krátkých domén, nebo i nevýhody.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “Doména exbf prodána za 12K USD”

  1. Je to trošku OT, ale strašně mi to připomnělo plakát v brněnské MHD. Reklama na nějaký e-shop, který nabízí skvělou slevu, stačí vyplnit cca 15ti místný slevový kód z náhodných čísel a písmen. To mě dokonale odradilo se o ten shop dál zajímat.

  2. Hanu Líbal Na Kolínko Robusný Cestář Franz?

    Pamatuju si to, ale už absolutně nevím, k čemu to přiřadit…

    PS: Zrovna v pátek jsem viděl venku zaparkované auto s velmi zamapatovatelnou adresou na něm – ctyrkolky-ostrava-shop.cz

Comments are closed.