200K lidí napíše na seznamu slovo facebook

Je to až neuvěřitelné, ale průměrně denně zadá 200 tisíc lidí na seznamu slovo facebook, tedy odpovídá tomu alespoň přesná shoda ve statistikách. Na toto slovo se navíc nedá použít pravidlo o tříštění výsledků kvůli diakritice (Řecko a Recko mají stejnou průměrnou denní hledanost). Jestli se podivujete nad tímto číslem, je to kvůli tomu, že BFU mají zadaný seznam jako domovskou stránku (internet mají na seznamu) a místo, aby zadávali URL tam kam patří píšou název služby rovnou do vyhledávání. Podobně bizardní je i počet průměrného hledání na slovo google (31K). A proč to sem vůbec píšu?

Tak trochu začínám mít pochybnosti o tom jestli se pro BFU opravdu vyplatí mít super doménu, která je prostě nejlepší na trhu a neinvestovat raději do nezaměnitelného brandingu. Vezměme si například prace.cz. Je to jednoznačně nejlepší doména pro portál pro nezaměstnané. Pokud ale použijeme analogii s facebookem a lidé zadají prace do seznamu. Nejdříve na ně vybafne stránka ministerstva práce a sociálních věcí (jako důvěryhodná instituce není špatné a dá se to chápat) a pak přímá konkurence nabidky-prace.cz. Teprve na třetím místě je prace.cz. Jistě že bude mít prace.cz i nějaké to type in, které se jí určitě vyplatí, ale otázkou je o kolik přijde v důsledku nevzdělanosti BFU. Pokud by měl nějaký portál/eshop, jehož podstatná část budou BFU, do něčeho investovat možná by se mu vyplatilo místo do domény nacpat peníze do brandingu. Prostě prosadit se jako značka na kterou se bude konkurenci hůře optimalizovat.

Tohle je všechno jen úvaha. Možná za pár let se prostě naučí BFU používat i adresní řádek, který už i dnes dokáže dovyplňovat na základě historie zbytek URL. Do té doby je tu ale seznam nebo jiné vyhledávače (na google je sice na slovo prace prace.cz na prvním místě ale princip to nemění), které se musí brát v potaz. Jistě oni za to nemůžou, že BFU jsou prostě nevzdělaní a takto můžou stránky přijít o stále klienty (konkurence je může nalákat, tím že bude lepší, nebo hezčí). Polemizovat o tom stejně nemá cenu. Když člověk zadá do seznamu prace automaticky nemá nárok na všechny uživatele. To už by jsme mohli nadávat na seznam i kvůli reklamám, které může využít konkurence pro “ukradení” návštěvníka. Celá takhle úvaha je prostě o tom jestli vzhledem k BFU by nestálo za to místo do dobré domény zainvestovat do dobrého brandingu a vytvořit nové slovo na které nebude moct konkurence tak lehce optimalizovat.

[poll id=”11″]


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

6 Replies to “200K lidí napíše na seznamu slovo facebook”

  1. Toto me na seznamu fascinuje uz dlouhodobe a osobne se mi libi vice pristup brandovatelneho noveho jmena nez kupovani silene drahych kousku(asi je to dano mou setrivosti). Nicmene na facebooku se objevil velice zajimavy stripek, uz nevim kdo si ho vsiml ale zkuste do search.seznam.cz zadat klicove slovo: valentýnske darky, uvidíte zajímavé srovnání jak ženy prožívají valentýn oproti mužům:)

  2. Podle mě v těch úvahách chybí jedna důležitá věc. Ti lidé kteří hledají určitý web (facebook,prace.cz atd.) tam dojdou i kdyby ten web byl na desátém místě, ono vědí co hledají, jak ten web vypadá, kolikkrát prostě ti lidi nevědí jak se to správně píše ale vědí jak to vypadá ( a vidí sceenshot na seznamu), nebo jsou zvyklí, že mají kliknout na čtvrtý odkaz.. Tam je prostě v tomhle případě (psaní url do vyhledávacího políčka) jedno co je to za název. Ta debata je postavena na špatné otázce.

  3. Pokud někdo hledá na Seznamu FB nebo Google, tak je mi to jasné. Už jsem také viděl instalace prohlížeče, kde toolbar s URL chyběl. Ale že 1300 lidí hledná na Seznamu seznam, to mi přijde bizarní.

  4. seoman: To lze vysvětlit jinou vstupní stránkou, na které je form pro hledání od Seznamu.

  5. BFU zkusí napsat url adresu do adresního řádku 2x, 3x z toho jednou na něj vyskočí zaparkovaná doména nebo se mu neobjeví nic a už raději zadává adresu do pole pro vyhledávání. Ještě bych možná zmínil, že spoustu nainstalovaných toolbaru může uživatele odrazovat se tímto směrem (na adresní řadek) vůbec ohlížet – BFU uživatel, tak stráví spoustu času sledováním 1/3 obrazovky.

  6. Homepage Seznam hodi na vyhledavaci formular fokus pri nacitani stranky. A nez by BFU preklikl na adresni radek, tak radeji to napise do toho formulare, jelikoz tam blika kurzor (odpozorovano v rodinem kruhu na 6 osobach a na dotaz proc nepisou do adresniho radku, tak mi bylo receno, ze toto je jednodussi, rychlejsi a jsou na to zvykli a taky nevi jestli tam dat .cz,.com,.info,…).

Comments are closed.