Uřád pro ochranu osobních údajů tu není pro srandu

Většinou nevhodné reklamní emaily moc neřeším a prostě mažu. Někdy přijde i něco užitečného (upozornění na nový affil, speciální slevy atd.) a dá se z toho udělat i podklad pro článek. Prostě jednou jsem podnikatel a obchodní nabídky všeho druhu k tomu patří. Nějak zvláště to neřeším, zmáčknout delete je otázkou pár vteřin.

Minulý rok se mi ale stalo něco nepříjemného. Začal mi chodit stále opakující se email od jakési společnosti banan. Nějak se toho nedalo zbavit a tak jsem si řekl, že to budou zřejmě nějací spameři, jež jsou na tom asi opravdu špatně. Navíc neustále jsem byl oslovován jako uživatel jakési služby textbanner (kde jsem se asi registroval), která ale v podmínkách nic o zasílání komerčních zdělení nemá. Asi jsem tomu věnoval víc času než je zdrávo a celé to prostě nahlásil u UOOU (úřad pro ochranu osobních údajů). Delší dobu se nic nedělo. Za pár měsíců mi ještě napsal člověk z UOOU o pár doplňujících informací. Pak byl klid až do dnes kde mi došlo vyrozumění:

K Vaší stížnosti SP-2009-005697 ze dne 11. února 2009 na rozesílání nevyžádaného
obchodního sdělení subjektem Banán s.r.o., IČ: 26867257, Vám sdělujeme, že jsme na
základě Vaší stížnosti provedli u tohoto subjektu kontrolu.

Kontrolou bylo zjištěno porušení zákona. Kontrolovaný porušil zákon č. 480/2004 Sb.,
o některých službách informační společnosti tím, že odeslal obchodní sdělení elektronickou
poštou bez předchozího souhlasu adresáta.

Z důvodu porušení zákona bylo s kontrolovaným vedeno správní řízení, jehož
výsledkem bylo uložení pokuty.

Hmm když o tom tak přemýšlím, tak jsem asi nebyl jediný komu to vadilo. No co se dá dělat. Snad se z toho kluci poučí a příště budou posílat pořádné obchodní zdělení, které dorazí s plnou pokorou jen 1x. V každém případě je vidět, že UOOU tu rozhodně není jen pro srandu a úředníci tam opravdu něco dělají. Takže respekt.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Uřád pro ochranu osobních údajů tu není pro srandu”

  1. lol hlavne ze podnikatel a milovnik a urcite aj zabavac radovan tvrdil ze spam urcite uz neposielaju.

  2. zadirr: ako to, ved maju non-stop podporu , najlepsiu dostuponost, 99% spokojnost blablabla atd :D

  3. Už něco takového hodlám poslat na TopCD. Koupil jsem si hru na stánku, dostal slevovou kartu a od té doby chodí spam. V e-mailu samozřejmě není odkaz a podpora na stížnosti nereaguje.

  4. Banan.cz je tím pověstný. První e-mail jsem smazal, na druhý e-mail jsem reagoval tím, že si nepřeji, aby mi zasílali reklamní e-maily a že si přeji, aby zrušili můj účet u všech jejich služeb (samozřejmě u banan.cz pracují zřejmě nechápaví lidé a ano po několika e-mailech mi nevyhověli), na třetí e-mail jsem odpověděl velmi podrážděně (obratem mi přišel e-mail od R.K. – samozřejmě se neumí chovat – ale zatím mám klid). Na další e-maily už bych reagoval jedině vyplněným formulářem na UOOU. Zpětně kroutím hlavou a nechápu, jak jsem mohl mít takovou trpělivost.

Comments are closed.