Myslím že jsem ten seznam trochu podcenil

Včera mě Marek Stejskal v příspěvku pod článkem o seznamu upozornil na diskuzi ohledně zrychlené indexace našeho majoritního vyhledávače a zdroje BFU. Hned jsem to zkusil a musím uznat, že jsem seznam hodně podcenil. Článek z 5.1.2010 byl nejen procrawlován, ale i zařazen do indexu maximálně den poté (přesné datum nemůžu potvrdit). Podle slov Marka však dokáže zaindedxovat článek do pár minut podobně jako google.

Na první pohled to vypadá, že nový seznam fulltext přišel i s novinkou v podobě sledování RSS feedů, jenomže to by nemohl tak rychle reagovat. Přeci jen crawler tu není od toho, aby každou minutu refreshovat RSS feed jestli není něco nového.

Nabízí se zde další možnost v podobě nějaké sledovací služby, kterou upozorní většina redakčních systémů po napsání nového článku (to využívá google). Zdá se to být jako správné řešení. Přeci jen u google to funguje v pohodě, tak proč to také nepoužít.

Ovšem je tu i třetí řešení, kterému by jsem já osobně věřil nejvíce. Seznam.cz lze totiž použít i jako RSS čtečku. Přiznám se, že jsem experimentoval s interakcí seznam RSS čtečkou a počtem zaindexovaných stránek. Naházel jsem si tam pár běžných RSS feedu které sleduju + vlastní projekty a zkusil po zobrazení nového vlastního článku vždy link prokliknout. Hlavní myšlenka byla upozornit seznam na nově přidanou stránku, prostě jestli proklik přes RSS čtečku by mohl v budoucnu suplovat přidání stránky přes klasický seznam formulář pro nové stránky. Výsledky mého experimentu dopadli negativně. Indexaci to nezrychlilo, ale je pravda, že se jednalo o projekty, které nikdo kromě mě přes RSS nesleduje. Možná pro rychlou indexaci stačí 10 lidí, kteří budou pravidelně proklikávat nové články na seznam RSS čtečce, nebo je za vším jen rychlá aktualizace, zaběhnutý projekt, nebo vysoká návštěvnost. Zřejmě to bude kombinace více faktorů, ale klidně by jsem se vsadil, že ta RSS čtečka v tom bude zainteresovaná více než je zdrávo. No chtělo by to ještě otestovat.

Ať je to jakkoliv, myslím že by jsme ten seznam ještě úplně neměli odepisovat, možná nás ještě dokáže něčím příjemně překvapit.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “Myslím že jsem ten seznam trochu podcenil”

  1. Jsem tvým testerem;) mam tě na HP seznamu v RSS čtečce a pravidelně přicházím přes HP seznamu.

  2. Zaindexoval maximálně do 5 dní i méně oblíbený web. Zajímavé. Ještě jak je to s novýma webama.

  3. Obecně je to taková veřejná zábava nadávat na Seznam. Hlavně majitelé shitových stránek nadávají, protože se jim stránka neobjevuje na první straně. Typicky warez fóra parazitující na jiném projektu. Ale ostatní jsou relativně spokojení.

  4. Osobně se myslím, že RSS čtečka nebude hrát tak velkou roli při indexaci. Podle mého názoru jsou i jiné, důležitější zpětné odkazy.

  5. Zase sleduji, jak rychle seznam přiřazuje SRank. Do týdny až dvou mají weby za pár odkazů aspoň nějaký srank. Při vytvoření více odkazů nebo odkazu z kepší stránky mně do týdne na jednom webu stoupnul na 50. Aspoň že někde to nevázne :)

Comments are closed.