Přinese upravený zákon o DPH novou generaci MFA?

Upozornění: následující článek jsem psal trochu pod vlivem. Mám chřipku a napadlo mě to léčit becherovkou a nějak mi to při zvýšené teplotě uhodilo do hlavy :)

revolutionPosledních pár dnů věnuji nějaký ten čas studováním systémů jako je adfox a etarget. Tyto systémy, aby dokázali konkurovat adsense a získat nějaký ten cash za PPC uvolnili uzdu pravidel celkem slušně. Už dříve jsem experimentoval s možností upravovat si reklamu od adfox pomocí css. Testy ukazovali celkem slušné výsledky. Nová generace MFA založená na matení uživatele se zdála být velice přesvědčivá. Zatímco u adsense musí být jasné na první (občas spíše druhý) pohled, že se jedná o reklamu u adfoxu to chtělo upřimně až ten druhý, popřípadě třetí pohled. S trochou snahy se dala vytvořit celkem slušná parkovací stránka postavená na adfoxu a třeba textu z wikipedie. Můj projekt jsem bouhžel přerušil hned v začátku, protože jsem prodal sadu domén, pro které jsem si vytvořil (spíše splácal) design celkem slušně prodal. Jelikož bylo vše jen v základu vykašlal jsem se na to. Což podle mě byla škoda, tehdy jsem přemýšlel o diverzifikaci a nespoléhání se jen na google. Peníze jsem investoval do pár rozbíhajících se projektů a něco samozřejmě propil (opravdu doporučuji vždy nějaké % z větších příjmů vždy utratit, za party pro kamarády, dárek přítelkyni nebo rodinu).

Faktem je, že pokud jste se něčeho u adsense báli (kvůli banu), protože to je neetické tak adfox nebo etarget si neberou servítky a opravdu jsou to systémy připravené pro vydělávání peněz. MFA postavené na reklamách z těchto systémů mají neuvěřitelný potenciál co se týká CR (clik rate). Hned uvedu příklad. Hodně efektivní u MFA se stala lišta odkazů, která je zaměnitelná za menu. Já jí osobně hodně podceňoval, ale u pár MFA vytváří celkem slušné % ze zisku (MFA solární panely nebo koláče*). Pokud se podíváte na mnou uvedené příklady zjistíte, že ale vše není tak skvělé jak to na první pohled vypadá. Zatímco adsense dokázal pro solární panely vytvořit v podstatě ideální menu tak adfox u koláčů má trochu problém s obsahem. Hmm chybí nám zde ještě poslední jmenovaný a to etarget. Ten jsem zkoušel na stránkách cheaty* (nahoře, napravo od pseudologa). Když se na to podíváte okamžitě musí každému MFA developerovi uhodit do očí, že tam není žádné upozornění na reklamu. Ano je to tak, eTarget si prostě nebere servítky a hodí tam sadu odkazů, které jsou naprosto zaměnitelné za menu. Mít tak relevantnost jako adsense, stal by se z toho zlatý důl. Upřimně řečeno eTarget mě překvapil v mnoha věcech. Možnost upravit velikost reklamních ploch, včetně nasazení obřího písma, schování odkazů z textové reklamy nebo už zmiňované štítky. MFA postavené na adsense museli mít vždy alespoň nějakou úroveň, ale pokud použijete české systémy, tak v podstatě můžete udělat ještě brutálnější MFA, které už bude v podstatě parkovaná stránka.

Mám z toho tak trochu obavy. Velký Dží a jeho adsense vzbuzoval vždy strach. Člověk se tak nějak alespoň krotil, protože se bál o svůj účet. Všichni věděli, že když se člověk zprotiví adsense tak je konec s PPC. Teď když jsem si procházel jaké možnosti vlastně nabízí jeho konkurence u nás, tak mám pocit, že to co nevyděláte na prokliku, můžete snadno vydělat v clirk rate. Chce to trochu odlišný přístup. U adsense je dostatek reklamy, takže zobrazovat 12 kusů reklam = 12 relevantních reklam, zatímco u konkurence to bude chtít méně reklamních bloků, ale zato zobrazovat daleko intenzivněji.

* 23.12 na stránky bylo vráceno adsense, ukázky už tudiž nejsou aktuální


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

15 Replies to “Přinese upravený zákon o DPH novou generaci MFA?”

  1. A nenapadlo vás někdy, že inzerenti nejsou tupci?

    Do AdFox a Etarget reklamy jsme hrnuli slušné peníze (desetitisíce měsíčně), ale teď už nic. Skončili jsme s nimi a jedem jen AdWords a Sklik. Když se spočítá návratnost, tak se zvýšila.

    Peníze se v těch systémech neobjevují samy. Přinášejí je inzerenti. A když je očůráte, tak se na vás vyprdnou! To vás nenapadlo?

    1. MArtin: já samozřejmě souhlasím. I mě se nejlépe prodávají reklamy, když se kupci vyplatí (chce pak další). Smyslem článku spíš bylo ukázat jak daleko jsou ochotné systémy zajít, aby dokázali konkurovat adsense.

  2. Což takhle tvořit hodnotné weby a na MFA se vykašlat?

    1. smawe: z dlouhodobého hlediska stačí dělat i větší minisite 10 – 50 podstránek. Výhodou je, že pak se dá prodávat reklama přímo v balíčku (pokud jsou ty minisite tématické). Větší projekty se alespoň mě osobně lépe prodávaly (nad 50 podstránek unikátního textu). Na druhou stranu už to chce uvažovat v horizontu minimálně několik měsíců. Přes noc větší projekty opravdu nevzniknou na rozdíl od MFA. Také je do toho zapojeno víc lidí. MFA by jsem nechal studentům místo brigády v supermatketu :)

  3. Ahoj,
    já se toho asi nebudu bát a prostě se k DPH přihlásím, i když mám zatím výdělky z internetu pouze v řádech desetitisíců:-). Neprodělám na tom a alespoň se naučím něco nového:-). I když se mi ani trochu nechce a už jsem byl rozhodnutej, že AdSense dám k ledu, tak jsem to celé přehodnotil. Většina zadavatelů přímé reklamy jsou stejně plátci DPH a těm to vadit nebude.

    Tak prostě přežiju tu větší administrativu a bude to…

    Dříve jsem zkoušel Etarget a musím říct, že alespoň u mě to byla tragedie. Snažím se nedělat mfa, ale spíše větší weby.

  4. MArtin: Suhlas, urobili sme presne to iste. Momentalne to dokonca vyzera, ze vypustime PPC uplne.

  5. Martin to přesně vystihl. Zmíněné systémy pro své elementární nedostatky nejsou předurčeny pro inzerenty kteří chtějí platící zákazníky. Google tohle ví, proto adsense udržuje na vysoké urovni.

  6. Ono hlavne adfox dáva províziu webmastrom len 30 percent , tam ja vidím kameň úrazu. Inač by cena za klik nebola zlá.

  7. Já se divím, že tak panikaříte. Za současné situace by Google přišel kvůli novému zákonu o dost peněz, tak předpokládám, že co nejdříve budou fakturovat přes CZ pobočku.

    Navíc (to je moje domněnka) nejde jenom o ČR, ale o celou EU. Přechod na DPH se hodně lidem nevyplatí, případně částky za AdSense pro ně nejsou klíčové, a tak jsou ochotni se jich vzdát. V celkovém součtu to ale pro Google vůbec nebude zanedbatelné.

  8. Zmíněný postup s ochcáváním inzerentů (bohužel jinak to napsat nejde) před lety (asi) víceméně fungoval i u AdSense, v dnešní době si tam nemůžete dovolit ani strčit reklamu pod nadpis bez upozornění že se jedná o reklamu, na to jsou podmínky naštěstí už vhodně přitažené (což například stále spousta českých webů neřeší, viz například https://www.google.com/adsense/support/bin/answer.py?hl=en&answer=136881&sourceid=aso&subid=ww-en-et-asblog_2009-04-28&medium=link). Z krátkodobého hlediska vám to peníze vydělá královské, z dlouhodobého hlediska vás buď Google doživotně vykopne a pokud náhodou ne, inzerenti na Váš web nebudou přímo mířit reklamy a neporoste CPM. Pokud budete dodržovat pravidla AdSense a máte kvalitní web, dlouhodobě vyděláte na poctivosti a loajalitě inzerentů, což je super. Z pohledu inzerenta nechápu, jak někdo ještě může dnes inzerovat například na Adfoxu, kde si skutečně můžete reklamy zaměnit za cokoliv a za den natočit CTR v řádu dokonce desítek procent. Inzerenti v obsahové síti jsou podle mě spíše dobře zpracovaní od obchodníka a neřeší něco jako měření efektivity, protože kromě víru v peněžence není co měřit. Bohužel výše popsaný postup je běžně dostupný nejen u zmíněných českých PPC, ale i u mnoha zahraničních, které jsou v tomhle ještě dál (a moc dlouho taky nevydrží). AdSense umožňuje také výstup ve formě XML, ale pouze pro parťáky v rádu milionů zobrazení – samozřejmě ale nikdo z nich není takový blázen, aby praktikoval něco podobného (tam se jedná spíše o lepší rychlost a UX). V tomhle ohledu se moc těším na Sklik, který určitě přijde s rozumnou ochranou především inzerenta.

  9. Treba spekulovat s moznostami a potom sa da vsetko… Je pravda ze AdSense ma najviac inzerentov a teda aj mnoho reklam. Ja osobne sa stanem platcom DPH a nie koli Google ale proste aby som mohol spolupracovat s CZ…

  10. Myslím si, že Google to vůbec v budoucnu nebude řešit přefakturováváním přes lokální pobočky. To by nás všechny netlačil ke změně na euro a tím pádem k těmhletěm problémům s dph. Kdyby jsme dál byli pod Google Inc. problém s DPH by vůbec nebyl.

  11. PR: Nesmíš “placing ads under a misleading heading” a ne jak ty říkáš “placing ads under a heading” – to slovo misleading nebo taky misunderstanding je hodně podstatné…

    Tohle pravidlo se zatím řeší pomalu jen v USA, kde to ti blogeři berou docela vážně…

    PS: Já už se na sklik těším rok a něco, haha…

  12. Šimon Grimmich: Nemyslím, že Google bude kvůli DPH zavádět fakturaci přes českou pobočku, protože:
    – velcí a střední hráči jsou už dávno registrovaní
    – malí hráči buď už jsou registrovaní nebo se budou registrovat od 1.1.2010 aby si zachovali příjem z tohoto segmentu
    – a ty mraky příležitostných MFAčkářů bez ŽL zas takový obrat v součtu pro Google neudělají
    – a hlavně, kdyby byl zdejší trh pro Google opravdu zajímavý, tak by už dávno fakturaci přes českou pobočku zavedl

    Jak to nakonec doopravdy bude, to ví jen Google…

Comments are closed.