.eu IDN, den poté…

eu.gifVčera byl zahájen provoz IDN .eu domén. Ve dvě hodiny odpoledne začala brutální registrace. Podle zpráv euridu bylo během první hodiny zaregistrováno 38172 .eu IDN domén. Což je celkem hezké číslo, ale vzhledem k tomu, že se jedná o .eu doménu jsem čekal trochu více. Ačkoliv mnoho lidí nad tímto číslem jásá, osobně jsem čekal nárůst alespoň o 10%. Tedy alespoň nějakých 300K. Na druhou stranu .eu doména nepatří zrovna mezi ideální kousky na menší spekulace. Už samotný převod může být problémoví, prostě EU doména je “zas***a” zbytečnou byrokracií. Ale registrace IDN domén nám přinesla i jeden zajímavý úkaz…

Počet registrací podle jednotlivých zemí:

  1. Německo
  2. Česká Republika
  3. Francie
  4. Luxemburk
  5. Polsko
  6. Belgie
  7. Velká Británie
  8. Řecko
  9. Švédsko

U Němců se to nějak dalo čekat. Přeci jen jsou to největší evropští spekulanti a s IDN mají své zkušenosti. Ale druhé místo patří nám. Když jsem to viděl, tak jsem tomu ani nechtěl věřit. To je u nás tolik spekulantů? Anebo snad Češi tolik .eu doméně věří? Ať je to jakkoliv tak příznivci IDN .cz domén právě získali další trumf do svých rukou. Ačkoliv by jsem po DD2 řekl, že čeští domaineři prostě IDN znaky u .cz domény nechtějí, tak to opět vypadá, že platí kázat vodu, pít víno. Na druhou stranu stačí se učit od našich politků ;)

Ok ale, aby tento příspěvek nebyl jen o ničem, tak po přednášce bojovníka za diakritická práva .cz domény Petra Komárka (idnarena.cz) jsem se začal věnovat menšímu testování IDN vs google a prozatímní výsledky ukazují na protěžování IDN domén pokud obsahují hledaný výraz s diakritikou. Zatím nechci spekulovat o síle ani zde zveřejňovat fakta. Ale na středně náročnou dvouslovnou frázi (jedno slovo má diakritiku) se IDN doména dostala na první místo zatímco bez IDN na 21místo. Musím samozřejmě celý experiment ještě zopakovat při různých podmínkách, ale už teď si dovolím tvrdit, že google bude IDN domény preferovat při hledání v nich obsažených frázích před neIDN doménami. Ostatně je to celkem logické když někdo bude hledat Vláďa tak na prvním místě by měl vyskočit blog xn--vla-fla4u.cz (vláďa.cz) a ne vlada.cz. Příklad je přitažený za vlasy a poukazuje na fakt, že pro náš jazyk je přirozenější používat diakritiku, která zabraňuje dvousmyslům. Tohle je ale spíše debata jinam. Vraťme se zpět k IDN .eu doménám

V současné době je hodnota neIDN domén s koncovkou .eu samozřejmě vyšší a bude to tak do doby, než bude naprosto běžné používat diakritiku i v URL, což je otázkou několik dalších let. Jednou ale ten čas příjde. Takže pokud máte nějakou hezkou IDN .eu doménu rozhodně to je investice do budoucna, která se vám vyplatí. Za nějakých deset let budete číst na fórech od mladých domainerů Jó to já mít možnost cestovat do minulosti, tak si před deseti lety registruju samé IDN.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

20 Replies to “.eu IDN, den poté…”

  1. Taky jsem si chtěl udělat investici do budoucna a svěřil předregistraci tolik vychvalovanému subregu… z pár desítek kousků které jsem si u nich předregistroval registrovali 0 :-) jaké to hezké číslo…

    Mám podezření že to nějak odflákli (majitel na webtrhu avizoval že eu idn jeho osobně nezajímají), nebo se jim to pokazilo, nevím.

    Ale podle toho jak chodily potvrzovací emaily nějakej prů*** se jim asi přihodil, protože chybová hláška pro 1 doménu přišla tak nějak zhruba okolo té inkriminované hodiny další desítky až asi o 20 minut později a to je jasné, že pak nemohli nic chytnout.

    1. Já jsem zkoušel jen ČR.eu přes dynadot.
      Razer: hodně dobré IDN se dá najít pro .com,.net,.org,.info a .biz. Akorát trochu blbne vyhledávání u godaddy.com. .com, .net .org doporučuju hledat u nich. .info a .biz zase u dynadotu.

  2. Je docela hnusne, ze google tak protezuje IDN – zvlast pro starsi domeny, ktere maji kvalitnejsi obsah, nez nove registrovane a presto mohou byt nove registrovane pred staryma?

    IDN je hnus pro vsechny, krom spekulantu. Pro programatory (diakritika byla vzdy hnus), pro uzivatele (pokud bude mit nekdo domenu s diakritikou, tak je dost mozne, ze se tam z nejakeho pristroje ani nedostanu – ne kazde zarizeni ma dostupnou diakritiku), pro firmy (budou muset rychle registrovat sve domeny v ruznych formach, nez na nich nekdo zacne parazitovat), pro NORMALNI majitele domen (uz vidim ty ,,klony” domen.. phishing, scam..).

    A ted zpet k uzitecnosti diakritiky – bez diakritiky se pise lepe, neni treba resit problemy s kodovanim (opet, normalni uzivatel toto nemusi postrehnout, toto postrehne nekdo, koho se to primo tyka ;) ), paznaky, nedostupne pismeno s diakritkou v nejakem fontu, je rychlejsi psat bez diakritiky… Dvojsmysly jsou i v diakritice.. Takze…

    A mensi rypnuti – zkus clanek alespon trochu projet, nez ho zverejnis, pak tam jsou zbytecne hrubky – pozoruji to uz dele.. Nevypada to pak profesionalne (vim, ze se te tento koment ted dotknul, ale je to fakt).

    1. Ann: mě se nic nedotklo, neboj. Stejně jako ty ignoruješ diakritiku já ignoruju pravopis.

  3. Dík za tip, poslední dobou sem chodím pravidelně narozdíl od jiných lidí zbytečně nemachruješ (kolik míčů už si vydělal :-) a člověk se tu občas i něco dozví (a píšeš pravidělně čehož si každý kdo to sám zkoušel musí cenit).

    Přiznám se, se zahraničními registrátory nemám zkušenosti, ale jak tak na vlastní kůži zjišťuji asi to bude nezbytnost když to člověk myslí jen trochu vážně.

    Protože jsem poslední dobou četl a četl a četl měl jsem zájem o trochu více top domény typu oblečení právě v eu variantě, protože já osobně jsem ten zájem o .eu 100% čekal. Stačí se podívat kolik obyčejných řemeslníků atd. má doménu s koncovkou eu, protože byly lakomí kupovat cz variantu a com, net neznají/nevěří.

    Asi se ta čr taky nepovedla co?

    1. Razer: já sem si ani nepřečetl jestli to registrovat jde dvoupísmennou IDN, jen mě tak napadla a měl jsem tam nějaký volný kredit. V každém případě jí nemám :)

  4. JJ dvoupísmenkové šly, snad jen s názvy zemí jsou problémy, ale co sem to checkoval tak to vypadá že Zoneru / Kraxnetu se povedlo odchytit řecko.eu :-)

    Hmm koukám, že sem do komentu taky hned sekl hrubku.

  5. To máš pravdu, za 10 let si to třeba budeme opravdu říkat. :D Teď ale říkám, že se v tom akorát udělá nechutný zmatek. :(

  6. IDN domény pro češtinu jsou nesmysl ověřený na gTLD. Znáte nějakou propagovanou? Jakýkoliv branding nových IDN, podporuje ty starší bez diakritiky. A největší blbost na tom všem je rozjíždět to až po letech (EU,případně CZ). Na začátku, no dobrá, ale po x letech, když si lidi zvykli.. Prostě bych to viděl tak, že největší “spekulant” s doménama je v této chvíli Eurid. Ten si namaže kapsu zcela jistě a bez větších nákladů.

  7. Taky je zajímavé sledovat, jak hned první den zmizly slova s diakritikou na .eu přitom ta stejná slova s háčkama a čárkama na gTLD jsou léta volná a stále k mání… prostě marketingová bublina..

  8. nekupil som ani jednu a zatial ani neplanujem, nepaci sam i ta myslienka, ale casom budem asi nuteni kupovat aj idn. Mozno ked sk bude mat idn, tak zacnem.

  9. Já si registroval domény jako banky, pojištění, letenka, hypotéka a podobně v bulharštině a ruštině psané cyrilicí (někdy je to v obou jazycích stejné, takže takový malý bonus) a měl jsem úspěšnost v desítkách procent, zejména u SUBREGu, tak snad to nějakou cenu mít bude a se službami SUBREGu jsem nadmíru spokojen, samozřejmě jsem to pojistil dalšími i zahraničními předregistracemi, ale nic moc, byly tam asi delší fronty domén k registraci.

  10. slova psané cyrilicí spolu s koncovkou eu v latince jsou ještě vyhozenější peníze než české slovo s diakritikou + eu

  11. toBerlin: Češi znají pouze CZ doménu, EU a max. COM. Jakékoliv IDN v jiných doménách je jim cizí. Teprve nyní začnou vědět že to funguje.
    Takže je logické, že tyto domény jsou volné. Já třeba nechápu že máte zcela nesmyslnou doménu BZ. Myslím že běžný Čech na Vaše stránky nikdy nezabrouzdá a se SEO to bude taky docela problém. Ale s tím jistě počítáte.

    toLibor: bulharština je podle mne velmi dobrá investice; Ruština ne, protože v Rusku bude příští rok .РФ a tudíž všechny ostatní domény půjdou v Rusku na vedlejší kolej.

  12. to Petr: já vím, že IDN je otázka zvyku, ale prostě svět internetu je moc rychlý na to, aby se mohlo čekat x let na to až si BU na to zvyknou. Prostě IDN měly přijít na začátku nebo vůbec, takhle se jen tříští jejich cena i cena těch verzí bez diakritiky.
    Ono o tom zvyku + IDN je i to s tím mým .BZ. Mě prostě ani nenapadlo se podívat jestli je volná nějaká DOMÉNA nebo DOMÉNY (IDN) na gTLD.O volbě domény taky rozhoduje to pro koho má web být, můj web domena.bz nemá být pro běžné čechy, ale web o exotických koncovkách a slevách na domény více méně pro lidi co ví co je doména, nepočítám s BFU.Pro tohle je BZ dobrá. Jenže kdybych dělal web pro BU tak ho určitě MOMENTÁLNĚ nedám na IDN, třeba se doba změní..
    Taky hodně záleží na tom co udělají noví majitelé IDN EU domén v ČR. Pokud bude většina jen držena s vidinou zbohatnutí, nebo přesměrovaná na stávající projekty (a to zřejmě bude) a neobjeví se rychle nějaké větší projekty na IDN tak je to jen promarněná jedna z mála šancí pro IDN.

  13. to Razer: pletes moc veci dohromady :) ze nejsem osobne zastancem IDN neznamena ze budu odflakovat svuj bussiness :) prec jen na tom vydelavam, ne ? Chytili jsme neco kolem 35% coz neni ani moc ani malo. Emaily sli se spozdenim, protoze az po tom co se cela situace uklidnila jsme spustili script, ktery zpetne projel DB aby zjistil co jsme chytili a co ne.

  14. Pro ty, kteri placou, ze nic nechytili, je jeste spousty moznosti na .com a net. v IDN totiz dalo .eu protezovanemu .com poradne nafrak.

    to: libor ackoliv IDN fandim, tak mylim ze kombinace cyrilice a latinky v domene nema moc sanci, kdysi jsem tomu veril. Rusi sice maji znamou zalibu ve vsemoznych exotickych .ws .tv apod., ale prichazi ruska, ukrajinska a bulharska (mozna i dalsi nevim) TLD a to bude v tomto smeru hlavni pisecek, prepinat za DOT klavesnici je totiz desne neprakticke.

  15. Ale tak vklidu, tak nějak sem počítal že zase utřu :-) nechci dělat nějakou špatnou reklamu je mi jasné, že konkrétně tady byla velká konkurence ze strany kraxnetu a jinejch zavedenejch společností, jen píšu zkušenost.

Comments are closed.