Nedělní zamyšlení nad directoproblémem

premysleni.jpgPoslední dobou přemýšlím jestli directoglobal přežije ten obrovský tlak, který na něj okolní svět vyvíjí. Byla by to škoda, kdyby tento projekt musel skončit. Srovnával jsem si jednotlivé projekty, které měsíčně přežívají díky directoglobal a uvažoval, který by zavřením systému nejvíce utrpěl. I když jsem si původně myslel, že by to nejvíce odnesly minisites tak díky zkušenostem, které jsem získal za poslední rok s linkbuildingem, by to nebyl problém. Do pár měsíců by nabrali zpět ranky. Stačilo by pak už jen nasadit backlinks nebo podobnou službu + adsense, aby bylo na co každou noc koukat než půjdu spát a vše by bylo při starém, možná ještě lépe. Backlinks navíc nevyžaduje žádné super pozice jako directo. Vydělalo by se zhruba to samé (mám ceny stále proklatě nízko). Co by ale rozhodně utrpělo by byly větší projekty. Například můj blog 404m.com nebo blog co používám na shrnutí informací cn130.com. Sice adsense dokáže zvláště v posledních dnech vydělat slušné peníze, ale na directo to prostě nemá. U obou by jsem musel začít prodávat reklamu přímo. Možná by jsem časem našel nějakého stálého odběratele nebo nějaký efektivní affil, ale pochybuju. Efektivitu monetizace jakou má reklamní systém directoglobal asi jen tak něco nenahradí.

Teď se dostáváme k otázce. Zůstal by jsem u directoglobal pokud by jsem věděl, že za to budu tvrdě postižen, třeba na seznamu? Projekty jako 404m.com získávají jen malou část stálých návštěvníků z vyhledávačů. Daleko efektivnější jsou pro mě odkazy z jiných blogů nebo z webtrhu. Kromě super pocitu, když někdo napíše “Psal o tom drago na jeho blogu, tady je odkaz…”, přináší i tyto odkazy návštěvníky, kteří stráví na mém blogu daleko více času než průměrný návštěvník z vyhledávačů. Je tak větší šance konvertovat jej na stálého čitatele. Aby jsem řekl pravdu, myslím že by můj blog bez seznamu i google přežil. Podle GA přichází z vyhledávačů na můj blog měsíčně 2108 lidí. Což je nějakých 13%. Nejvíce z google (1259) pak seznamu (816). Když porovnáme průměrné časy na stránce tak z webtrhu to je 6:07, google 1:52, seznam 1:12. Mimochodem ze seznamu chodí lidi hlavně na fráze lll, gossip girl online (?), mfa. Pak hledači serial number popřípadě serialy online. Google lidé spíše využívají místo WP vyhledávání.

Ok co tím vším vlastně chci říct. Ať to s DirectoGlobal dopadne jakkoliv tak projekty jako můj blog to odnesou nejvíce. U mě nemá cenu hledat nějakého investora, který by pravidelně zkoupil prostor, protěže mu nemůžu garantovat dostatečné množství návštěv za měsíc. DirectoGlobal tady tak trochu slouží jako přestupní stanice mezi projektem s nízkou návštěvností a projektem z obrovskou návštěvností. Může finančně docela slušně podpořit nejeden projekt, který zatím nemá na to, aby prodával reklamní plochy za desetiticíce. Upřimně dělal jsem si nějaké výpočty před pár měsíci a dokonce jsem uvažoval o založení většího portálu s kvalitními IT články, který by využíval directoglobal jako startovací rampu. S trochou štěstí by to i šlo rozjet (vsázel jsem na vysoké ranky a propojení s Facebook), bouhžel pak přišla sada penalizací takže je otázkou kolik lidí by si kupovalo reklamu opravdu kvůli návštěvnosti. Tahle otázka je důležitá. DirectoGlobal totiž do budoucna nebude reklamním systémem pro MFA, MFD a podobné věci. Umím si jej ale představit jako projekt, který podpoří blogy studentů odbodného zaměření, nebo fandy všeho zajímavého. Prostě jako finanční pohon webů, které nesockují návštěvníky z vyhledávačů, aby je v vzápětí dostaly na PPC. DirectoGlobal by se mohlo perfektně vyjímat na komunitních webech. Konečně systém, který můžeme bez problémů označit za sponzora webu a nabádat uživatele, aby navštívili odkazy. Možná by jsme se mohli dokonce dostat až do takového stádia, kdy by sponzorství některých webů mohlo být věcí cti pro inzerenty. Existuje přece mnoho inzerentů, kteří hledají kvalitní či lépe řečeno prestižní místo pro propagaci svého zboží. Pak tu je dále skupinka spekulantů, kteří využívají DirectoGlobal k výdělku. Ano mluvím o těch, kteří nakoupí reklamu zalevno, aby jí vzápětí zpeněžili přes affil. Zatím jich je málo, ale budou přibývat.

Přijít o DirectoGlobal by byla velká chyba. Zvláště u nás kde možnosti monetizace jsou opravdu v porovnání se zahraničím šílené. Možná už je načase, aby i ti kteří dělají weby jen pro zábavu z toho konečně něco měli a motivovalo je to dál rozvíjet obsah českého a slovenského internetu. Peníze jsou totiž velice dobrým hnacím motorem.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

6 Replies to “Nedělní zamyšlení nad directoproblémem”

  1. Neni u odbornych a uzce zamerenych webu/blogu lepsi prima reklama?

    DG by sice mohlo pomoci v tom, ze by eliminovalo veskerou agendu spojenou s oslovenim inzerenta a spravou kampane, ale prime osloveni inzerenta by zase mohlo prinest vic konkretnejsich penez.

  2. Tak jeste muzes pouzit mlink, akorat tam uz je cena dana, nelze s tim hybat, coz je skoda.

  3. Silně pochybuju, že na internetu ještě vůbec někdo dělá weby jen tak pro zábavu… Stačí se trošku rozhlédnout a všechny weby jsou dělány jen pro prachy..
    Je sice hezké, že to bude chyba když directo umře ale já pevně doufám že ho nahradí něco lepší. Tuto situaci si vlastně directo způsobilo samo a tím pádem i muselo padnout. Jeho nástupce tyhle chyby už určitě opakovat nebude.

  4. Rád čítam tvoj blog, ale v poslednom čase na to ideš akosi spatne. “Efektivitu monetizace jakou má reklamní systém directoglobal asi jen tak něco nenahradí.” To je len tvoja nesprávna úvaha, co potom projekt ktorý ma na adsense napríklad 200 dolarov mesacne? dg ho asi sotva nahradi, treba sa zamerať na spravnu site, spravny kw, a získať traffik… osobne by som videl DG ako zaujímavú alternatívu a doplnok k ostatným veciam.

  5. Bud delas weby pro zabavu nebo pro penize, na rozumny kompromis jsem jeste nenarazil.

  6. Já se celkem směju, všichni tu na directo nadávají kvůli rankům, mažou ho z webů a mě se naopak prodává reklama 2x tak lépe než před měsícem. Asi to bude mít něco společnýho s tou akcí vklad + bonus :).

Comments are closed.