Ne příliš veřejné zprávy ze zákulisí directoglobal

directoglobal.gifDneska jsem měl sraz se šéfem společnosti DIRECTO GLOBAL Inc. Měl cestu přes Tábor za klienty, tak jsme dali chvilku řeč. Hlavně jsem se zajímal o budoucnost a co to pořád řeší za problémy. V podstatě teď změnili taktiku a soustřeďují se výhradně na doladění 3 problémů a to: funkční ranky, funkční řazení podle ceny ale hlavně na správné zobrazování provizí (pokud je reklama na víc měsíců). O provizi nepřícházíme, jen jí nevidíme. Což je celkem špatně, protože jí občas někdo chce vyplatit nebo znovu proinvestovat. Byl jsem ujištěn, že to je teď hlavní cíl. Takže je to super, protože mám naprodávanou reklamu už většinou na více jak měsíc a za posledních 10 dní mi nepřibyla ani koruna (mám prodáno 73 slotů). Nejvíc mě ale zajímalo jak je to s početem inzerent vs publisher. Upřimně už podle reklam co se zobrazovali dříve mi bylo jasné zhruba které velké společnosti investují do directoglobal, ale celkem mě zaskočilo, že nestíhají vyřizovat větší objednávky. Poptávka je hlavně po velkých a kvalitních reklamních plochách. Bouhžel sem z něj nevytáhl které zaměření, ale vím, že má několik inzerentů, kteří by klidně proinzerovali desetitisíce za měsíc, ale prostě nejsou kvalitní plochy. Možná i to je důvod proč nenápadně si buduje porfolio větších projektů. Upřimně ještě jsem se nesetkal s reklamním systémem, pro který si majitel musí budovat projekty. Poradil jsem, že by mohl pomoct nějaký affiliate systém. Prostě nahnat na directoglobal více lidí. Bylo mi zděleno, že možná v budoucnu (plánují se i reklamní kampaně), že teď hlavně musí dořešit ty 3 základní problémy a až potom se bude řešit co dál.

Nástin vize do budoucna je hodně pozitivní. Directoglobal se bude dále zaměřovat na střední a větší projekty. Zatím jej lidé používají jen na nákup linků. Na to jsem mu odpověděl, že to je opravdu těžké, když za 800/měsíčně se dá vytáhnout i naprostré nové a neznámé MFA navrch seznamu a to i na dost konkurenční obor. Odpovědí mi bylo, že nejsem sám kdo na to už přišel. Do budoucna by chtěl prodávat reklamu hlavně kvůli návštěvníkům ne rankům. V celé koncepci maji poměrně jasno a teď je jen zdržují ty chyby, které se vyskytly. V nastíněném bussines plánu bouhžel nebyla zmíněna žádná čísla, takže nevím jak moc je ten projekt ziskový (asi věděl proč mi to neříct, by jsem to určitě vykecal :)), ale vzhledem k množství individálních klientů, které mají a kteří by rádi utráceli daleko více peněz (kdo sleduje reklamy na directoglobal tak ví že jsou mezi nimi cestovní kanceláře, prodejci letenek a dokonce i známá pojišťovna) tak by jsem řekl, že directoglobal by klidně uživilo tisíce hladovějících webmástrů na českém a slovenském internetě. Nejdřív si ale chtějí být jistí, že vše bude fungovat jak má. Škoda že hned na začátku je tolik záseků.

Do budoucna máme čekat čistky. MFAčka určitě poletí. Weby na subdoménách budou muset být opravdu kvalitní, aby v systému mohli zůstat. Ptal jsem se na minisites a ty prý by mohli jít, ale ještě se uvidí. Je mi jasné, že chce, aby byli spokojení hlavně investoři. V současné době kdy je ale velké množství inzerentů a málo publisherů si asi moc vybírat nemůžou.

V každém případě by nás developery a majitele stránek mělo tešit, že directoglobal má připravenou koncepci i pro budoucnost. Rozhodně to následující 2 roky nehodlají zabalit. Vzhledem k tomu, že directoglobal není až tak “prodělečný” projekt tak by jsem se i divil :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

21 Replies to “Ne příliš veřejné zprávy ze zákulisí directoglobal”

  1. Ked sa nove directo zabehne a pokial by sa na nom objavili kvalitne plochy, ktore pritiahnu ludi a nie len ranky, tak o inzerentov urcite nebude nudza.

  2. Bez spokojených majitelů stránek ale nebudou nikdy spokojení ani inzerenti, ne? Jen narážka na:”Je mi jasné, že chce, aby byli spokojení hlavně investoři.” ;-) Určitě tady musí být nějaká rovnováha.

  3. Když jsem Directu nabízel na otestování cca 70 webů s ranky, tak mi bylo sděleno, že se mají přidat do excelu a že je hromadně vloží do systému. Kolega tedy vytvořil seznam v excelu dle jejich představ a několik měsíců nemám žádné info, ani Vembl už nereagoval na PM na webtrhu. Takže sliby chyby…

    Mohli by mít stovky webů pro větší klienty, ale takhle větší klienti musí odebírat odkazy přímo přes mě.

  4. To si dělají srandu? Opravit ranky? To jako ty ranky opravují několik týdnů nebo měsíců? To mají tak málo peněz, že si nemohou pronajmout nějakého, alespoň trochu normálního programátora a tento prasácky udělaný systém spravit? Kdo jim kódoval tu novou šablonu? Ta stará se alespoň validně zobrazovala v prohlížečích. DirectoGlobal je pro mne maximálním zklamáním. Vize dobrá, ale provedení pod bodem mrazu. Děs a hrůza. Ten systém vypadá, jako by se na něm někdo učil PHP.

    Logicky větší projekty, které jsou kvalitní, nejspíš nemají potřebu prodávat odkazy přes nějakého prostředníka, když je po nich velká poptávka.

  5. Já nechápu, jak můžou mít nějaký plány, když nejsou za půl roku schopni udělat funkční vhledávání/řazení a auktualizaci ranků. Možná by se to dalo vyřešit tou změnou systému z prodeje odkazů na reklamu – odpadla by práce se zjišťováním ranků.

    Co se týče některých webů v directu mám velké podezření, že se tam prodáváj i odkazy s fake rankem – stránky s rankama bez jakýchkoli odkazů apod.

  6. Az bude Directo o nakupu a prodeji reklamy a ne backlinku (cili kdykoliv muzou prijit postihy z vyhledavacu pro de facto vsechny weby v systemu), tak ho vyzkousim.
    Ale jsem zvedav, kdy to bude, kdyz pomerne jednoduche upravy (ranky) se resi opravdu dlouho.
    Ale drzim jim palce…

  7. Taketo informacie by sa hodili na firemny blog, kde by sa to aj prediskutovalo ako tu.

  8. také nechápu co neustále opravují s rankama, vždyť to je práce MAXIMÁLNĚ na několik hodin.

  9. Arar: Ano, na tebe jsme se sprostě vykašlali, a pak jsem na to zapomněl. Taky jsem tam ty tvoje weby chtěl dát, až to bude pořádně fungovat. Za to se stydím a omlouvám se ti.
    Jakub Musil: Tak docela s tebou nesouhlasím. Můj programátor moc dobře ví co dělá a rozhodně se na tom neučí php. Oproti drtivé většině rádobyprogramátorů a kritiků se kterými mám zkušenosti a kteří mi programovali projekty, které pak nefungovali nebo si napčtovali nekřesťanské peníze a potom se na to v polovině vykašlali, je to jednička. Má taky své mouchy, trvá mu to, ale ví co dělá a stojím za ním. O fungování systému máme mnohem více informací než je na první pohled patrné – je tam fungující protokolace, alerty při různých nestandardních situacích a mnoho dalších funkcí. Některé věci nelze nasadit hned od začátku, a to proto, že je potřeba je pořádně otestovat a to se dá jenom při velké zátěži. Directoglobal rozhodně funguje, to že jsou v takovém systému nějaké bugy je úplně normální – neznám žádný velký systém bez bugů. Nicméně hodlám na plný úvazek přijmout jednoho zkušeného programátora navíc, abychom to nějak urychlili. Problém není v penězích, ale v tom zda se ti investice vrátí. Dělám to tak jak to dělám – možná by to někdo dělal líp, ale já si to prostě budu dělat po svém – je to taky moje, že :).
    Ad Ranky: Aktualizaci ranků jsme provedli a nyní jsou všechny ranky aktuální. Alexu u subdomén jsme dali N/A, protože nemá žádnou vypovídací hodnotu. Jinak již máme hotovou aktualizaci ranků – práce na pár hodin to není, je potřeba zajistit a ošetřit, aby se nevraceli fake ranky, apod. Na chybu ohledně připisování provize u reklam běžících více než měsíc najednou a na neaktivování čekajících reklam jsme již také přišli, ale ještě je potřeba to pořádně otestovat zda to opravdu funguje, a až pak to vypustíme.

  10. mlink.cz , ale asi to není dostatečná konkurence, co já vím tak to má úplně blbě nastaveny ceny.

  11. Jj taky myslim to by pak programatorovi horela koudel u riti, takto nema motivaci rychle a poradne makat:)

  12. Cistky do budoucna MFA, minisites, a co pak?

    Divna to stradegie, pochopitelna u PPC reklamy, ale pokud si klient kupuje prostor na konkretnim webu tak mi smysl unika.

    Jo a dalsi vec, nemam rad zmeny, protoze to prinasi praci, vlozit reklamni kod (a upravit design) na desitky, stovky webu neni zadne sranda, pokud se ten kod za 2-3 mesice musi menit, tak je to docela neprijemne.

  13. Velké projekty, bych do directa osobně nedal, vzhledem k tomu, že jsem NUCEN zobrazovat reklamu na svou plochu.

    Tyto informace jsou pro mé návštěvníky zbytečné a systém má reklamu prodávat sám za sebe a ne získávat zpětné odkazy vynuceně a tímto se propagovat – pokud by byla i tato plocha placena třeba za kliknutí dejme tomu, ale rozhodně by měla být možnost nezobrazovat informaci o tom, kolik stojí má reklama na mé stránce. Dost to totiž nabourává také možnost změny ceny a tím dosáhnutí optimálního zisku za danou plochu.

  14. Bude majster Drago robiť “výběr nejlepších reklamních ploch z directoglobal” part 2 ? Fakt sa v tom orientujem lepšie ako v súčasnom systéme :)

  15. BuBen: nový systém mi dost rozhodil crawlera. Ještě popřemýšlím. Spíš vsázím na to že to dají dohromady. Stačil by prozatím filtr místo jazyka měnu, pak by jim to mělo fungovat. Když to neopraví do konce týdne tak tak si to asi zkusím.

Comments are closed.