Co následuje po penalizaci na GPR?

Co následuje potom co google přijde na to, že prodáváte odkazy? Jak se zbavit penalizace? Jak člověk pozná, že jeho stránka je penalizována. Tyto a mnoho dalších otázek slýchávám každý den. Proto jsem se rozhodl to celé sepsat a každý další dotaz ohledně penalizace za prodej backlink směřovat sem. Klidně se i ptejte do diskuze pokud něco nebude jasné.

banned1.jpg

Kick od google znamená pád do SEO propasti, penalizace GPR však nikoliv

Za co můžu být penalizován?

Některé služby určují cenu odkazu na základě google page ranku. Právě na tyto má google nejvíce spadeno. Aby mohlo dojít k penalizaci musí si být google jistý, že prodáváte odkazy kvůli google page ranku. To je také jediná hodnota, která bude trpět z případné penalizace. Pokud zároveň s page rankem spadnete i ve vyhledávání pak problém bude někde jinde, respektive se bude jednat o jiný druh penalizace.

Nejčastější chyba podle kterých google pozná, že prodáváte odkazy je specifická a nezaměnitelná syntaxe výměnných služeb. Například u backlinks.com je možné použít plugin do wordpressu. 90% WP blogů, kde jsem používal backlinks byla nalezena a penalizována. U klasických odkazů vsazených do stránky jsem se s penalizací setkal jen výjimečně.

Jak se penalizace GPR projevuje?

Začne to tím, že se při mini přepočtu (který co jsem vypozoroval je minimálně 1x za 3 týdny) sníží hodnota GPR. Největší snížení co jsem zažil bylo ze 3 na 0. Jestli tedy stránce spadne GPR na 0 nebo je jí sníženo o 3 to nevím u kvalitnějších kousků co mám to nechci zkoušet :)

Spadne pouze GPR. Google vás totiž penalizuje pouze za prodej odkazů. Nijak se neposunete ve vyhledávači. Kolují různé pověsti jako že v období penalizace má hodnota (sílu) každého externího odkazu ze stránky 0. Bohužel tohle se velice špatně zjišťuje a nemůžu to potvrdit ani vyvrátit. Můj osobní názor ale je, že to nemá vliv. Prostě si google otestuje jestli měníte kvůli gpr nebo prostě jen tak.

Penalizaci poznáte prostě tak, že si necháte změřit u stránky GPR a vypadne 0. Občas někteří ukazatelé udávají původní hodnotu, ale to je proto že šetří zdroje servru a výsledek ukládají do databáze. V každém případě po zadání info:domena.tld do google se objeví klasicky informace o vašich stránkách. Nijak se nepropadnete ve vyhledávaní.

Mám penalizaci co teď?

Takže dejme tomu, že jste na svém blogu dostali penalizaci za prodej odkazů přes backlinks.com. Stránky mají teď GPR 0. Do pár dní vám zřejmě stránku backlinks.com vyhodí. Odstraňte proto všechny externí odkazy ze stránky, kromě těch které tam byly původně. Pokud jste společně s backlinks přidali nové odkazové jednotky kamkoliv na stránku musí jít pryč také (vlastní zkušenost). Teď musíte počkat do dalšího mini přepočtu. Dále rozvíjejte obsah stránky jako by se nic nestalo. Nepřidávejte však nové odkazové jednotky ani nic podobného. Při dalším mini přepočtu se stránkám vrátí GPR zpět. Pokud ne tak se google nelíbí na stránce ještě něco dalšího. Postoupě odstraňte všechny externí odkazy ze stránky. Pokud jí chcete vyléčit je to nutnost.

GPR se vrátil zpět je to konec?

Není to konec. Stránka je možná vyléčená, ale stále pod drobnohledem google. Prostě je v podmínce. Pokud na ní přidáte jakoukoliv další odkazovou jednotku. Například directo (proti kterému google na 100% nic nemá) stránka opět dostane penalizaci. Proto vznikl mýtus, že za directo google penalizuje. Není to tak. Penalizace se vrátí i když tam nasadáte tabulku s odkazy na seznam, centrum, google, wikipedii, ods, cssd, tn, ct24 proste větší množství odkazů. Jak dlouho trvá toto období nemám odzkoušené ale na jednom webu právě teď dělám experiment, jestli do google vzdá do dalšího přepočtu :)

FAQ

Q: Dochází k penalizaci při velkém přepočtu page ranku?

A: Nikdy jsem to nezaznamenal. Mini přepočet ale následuje hned jakmile skončí ten velký.

Q: Může mi uškodit výměna s webem který je penalizován?

A: Pokud je penalizován pouze jeho page rank tak ne, ale počítejte s tím, že po dobu penalizace nemusíte na oplátku dostávat z něj žádný page rank.

Q: Dostal jsem za prodej odkazů postih, ale nemůžu je odstranit co mám dělat?

A: Přidejte k odkazům nofollow. Za odkazy s tímto atributem není možné dostat penalizaci (toto je oficiální vyjádření google, nemůžu teď najít odkaz, když tak postnu později do diskuze).

Q: Google Page Rank mě nezajímá. Firmy si platí reklamu kvůli klientům ne rankům. Mám se vůbec o page rank starat?

A: Ne.

Další informace o google page rank penalizaci:

quickonlinetips.com

masternewmedia.org


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

17 Replies to “Co následuje po penalizaci na GPR?”

  1. Stotoznuji se s textem, akorat moje zkusenost je, ze rank mi pada vicemene pri velkem prepoctu, ne pri mini (ale je to tak 60:40), tedy da se do mini prepoctu jeste hodne toho stihnout.

    U backlinks se da obejit penalizovani, ze zmenite barvy odkazove jednotky, tedy nepouzijete standartni od backlinks.

  2. Dobrý článek, díky. Ale to foto nemá chybu :-))

  3. hm, já sem dostal z PR5 na PR3, přičemž to bylo psotupné. Njedřív na PR3, pak projistotu ještě na PR :-(( (ne wordpress, ale normálni web).

    Což je problém většiny takových služeb. Nabastlí tam děsnej kód, kterej sám o sobě už je prasárna. Kdyby byla možnost si kód kolem odkazu zvolit sám, bylo by to ideální.

  4. Jaký je rozdíl mezi mini a standardním GPR přepočtem?

  5. Pacek: u mini se penalizuje, nebo ruší penalizace. Existuje velké množství posunů, které se projeví u minipřepočtu. Například sem se divil kde jedna moje doména vzala pár dní po registraci GPR 3. Předtím na ní jel projekt, ale jak se měnil obsah a předávali si jí různí tasteři tak dostala 0lu. Já tam nasadil obsah a nechal to ladem a najednou měla 3. DPříjemné překvapení :)

  6. Pouzivam plugin do wordpressu od backlinks. Co bych mel presne udelat, abych snizil pravdepodobnost odhaleni googlem a pritom mi nevznikl problem u backlinks? Je napr. OK vypnout plugin a do webu rucne pridat jiz prodane odkazy? Nebude tim znemozneno automaticke pridavani novych odkazu? Nebo je jine reseni? Diky.

  7. Basty: to co navrhuješ je dobré řešení. Další doporučení dal networ. Změň barvu písma, font textu atd. Google vidí jen tvůj html kód. Proto si to vyedituj a pokud to bude vypadat jako klasické odkazy tak máš velkou šanci.

  8. Google může penalizovat i odstraněním z indexu, takže pak stránky nepůjde najít, to by tu myslím mělo dostatečně jasně zaznít, a nikoli jen snížením GTPR. Obvykle google posílá varování mailem předem, že stránku odstraní na čas a později ji znova zkontroluje, zda ještě má neodporučené techniky.

  9. Misha: jistě ale to je už trochu jiné kafe. Tady šlo “jen” o prodej odkazů kvůli GPR, žádné nelegální techniky, spadající do kategorie temné seo magie. S tím ale nemám moc zkušeností ban jsem ještě nedostal. I když jsem vlastnil zabanovanou doménu.

  10. No…a jak změním barvu odkazů? Mám přece na stránce php script….a google vidí jen HTML?

  11. petr: změnit barvu by mělo jít přímo na stránkách backlinks pokud ne tak pak je tu PHP funkce str_replace s kterou můžeš výstupní text měnit podle libosti. Chce to trochu znalost PHP.
    Google opravdu vidí jen HTML. Celé PHP se odehrává na servru a z něj pak vyleze HTML.

  12. No ale jak může barva prozradit kupování přes backlinks.com? To že to prozradí WP plugin, to chápu….

  13. Ahoj,
    jsem provozovatelem systému http://www.backlink.cz. Nemůžeme ani nechceme konkurovat backlinks.com, ale pravdou je, že i některých webů zapojených do našeho systému si začíná google všímat. To, co tady napsal Drago, je pěkně sesumarizované a z velké části mohu potvrdit, to co říká. Připojím i pár našich zkušeností. V systému máme cca 60 webů, všechny české. U cca 20% došlo za poslední půlrok k umělému snížení GTPR při “minipřepočtu”. Bohužel se nedá vysledovat, na základě čeho k penalizaci dochází. Příklad: Máme weby, které mají naši lištu umístěnou zhruba stejnou dobu, jsou si velmi podobné rozsahem stránek, počtem ext odkazů i stářím domény. A u jednoho z nich GTPR spadne a u druhého se nic nestane, při běžném přepočtu rank ještě vzroste. Myslel jsem si, že roli bude hrát tématičnost odkazů, ale to bohužel také není pravda. Na stránkách, které se věnují motorismu je prodáno 9 odkazů z deseti na motoristické weby a přesto došlo k poklesu.
    závěry, které jsem udělal a třeba Vám také pomohou:
    1/ většina webů, kterým se GTPR propadl, mají velký počet externích odkazů (několik desítek). Není to ale pravidlem
    2/ tématičnost prodaných odkazů nemá vliv. I pokud máte tématické odkazy, tak pokud to google odhalí, tak máte snížen GTPR
    3/ změna výpisu zdrojového kódu má minimální vliv na odstranění banu
    4/ termín odstranění banu není pevně daný
    5/ pokud jste se jednou pustili do obchodu s placenými odkazy, musíte kdykoliv počítat, že k banu dojde. Pravděpodobnost odhalení stoupá s počtem prodaných odkazů
    6/ překvapivě to vypadá, že i když dojde u prodávajících webů ke snížení hodnoty GTPR, odkazy z těchto webů dál fungují a jsou schopny odkazované weby postrčit v google výš v SERPu. Zaregistroval jsem dokonce posun v pozicích i u webů, na které vedly odkazy z GTPR 0. Samozřejmě ale pozice v SERPu nejsou ovlivnňovány jen zpětnými odkazy.
    7/ Srank je zatím stabilní a placené odkazy nemají vliv. Je ale patrně otázkou času, kdy začne k podobným praktikám přistupovat. A předpokládám, že tam bude efektivita odhalování podstatně vyšší…! :-(

    děkuji Dragovi za kvalitní článek a pokud někomu moje postřehy pomohly, budu rád.
    Jarda

  14. Zdravim,

    Predem diky za super clanek!!

    Take jsem 1.3.09 zaznamenal ztratu PR z 4->3,
    pocet prichozich navstevniku vsak zustal nezmenen, cili jde pouze o ztratu ranku.

    Bohuzel ale dle webmaster tools google od te doby indexuje kazdy den pouze cca 40% stranek oproti drivejsku.
    + pocet zaindexovanych stranek je dle googlu take zhruba 40% oproti drivejsku – pricemz realny pocet stranek stale roste…

    zadne listy s odkazy jsem nepouzival, mam vsak v paticce cca 10 ext. vymennych sitewide odakzu..

    Co doporucujete?
    Diky za reakce…

  15. @marrra

    mam uplne ten isty problem…take iste znizenie ranku + ziadne predavanie odkazov, ziadne navysenie ext. odkazov…

    ?

Comments are closed.