Vyplatí se doména .biz v ČR?

biz.gifJako už mnohokrát mě k článku inspirovalo jedno vlákno na webtrhu. V podstatě se v něm někdo zmínil, jestli už nastal čas na .biz domény. Bohužel nemám žádný rozsáhlejší scan DomainWalkera, protože testování .biz domén ve větším rozsahu naráží na pár technických problémů pokud jde o who is. Ale teď zpět k .biz doménám. Krátké shrnutí určitě neuškodí.

Biz domény jsou velice mladé. Představeny veřejnosti byly v roce 2001. Nejedná se o sponzorovanou doménu jako v případě .mobi nebo .asia, prostě o doménu, která má za úkol přežít jen z poplatků. Její hlavním úkolem bylo ulehčit přetížené .com doméně. Biz znamená business. Ačkoliv je doména primárně určená pro obchodní sféru ve výsledku na ní najdete prakticky cokoliv včetně adult obsahu nebo warez. Velkou podporu má hlavěn v Turecku, protože v tamním jazyce znamená biz my. Biz se ještě pořád nevzpamatovala ze špatného začátku a mnoho starších domainerů jí považuje za odpad internetu, podobně jako .info. Nová generace už k ní tak negativní přístup nemá.

– Počet indexovaných stránek s .biz TLD na google: 91,9M (.com 16,5G)

– Počet indexovaných českých stránek s .biz TLD na google: 1,2M (14,9M)

– Od 7.2007 do 6.2008 bylo zaregistrováno 637,651 .biz domén

– Od 7.2007 do 6.2008 bylo prodlouženo 914,456 .biz domén

– Od 7.2007 do 6.2008 bylo smazáno 727,490 .biz domén

– Nejvíc .biz domén je registrováno u godaddy.com

Cena za registraci .biz domén:

Godaddy.com 14,99* USD

Dynadot.com 8,99 USD

Moniker.com 8,02 USD

* bez ICANN poplatku 0,20c

Co se týká progressu domén tak jsou vyprodané LLL domény. Jejich cena se pohybuje 20 – 50 USD, většina domainerů se jich ale snaží zbavit nebo je nechat expirovat. Na TDNAM.com se jich dá spousta koupit s cenou 10 – 20USD + cena prodloužení u goddady.com. Na namepros.com se dají koupit za 20 – 30USD v závyslosti na kvalitě.

V Čechách se používají jako náhrada za za často spekulanty obsazené .com, .net a .info domény. Cena za jednoslovné kvalitnější české keywordy se pohybuje v tisících Kč. Méně kvalitní jsou v řádech stovek korun a dvouslovné jsou takřka neprodejné. Stále se dají sehnat poměrně hezké keywordy. Například včera jsem registroval doménu sazeni.biz na které buduji vícestránkové MFA.

Výhledově to s .biz nevypadá nijak slavně. Top české keywordy si ale určitě zachovají svoji cenu i do budoucna.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Vyplatí se doména .biz v ČR?”

  1. Docela povedená, byť vzhledově nic moc, je i stránka ptakoviny.biz. Nedávám to jako reklamu, jen vím, že se provozovateli docela daří i přes tuto netypickou doménu. A to už ji vlastní dobrých pár let …. Osobně bych .biz nezatracoval, ale pro ČR bych viděl lepší možnosti.

  2. to frances: Když mě to baví dělat. Opravdu u toho relaxuju. To sazeni, ale ještě není dokončeno. Chybí tam ještě tak 14 – 16 podstránek a pak nějaká reklama :D

  3. k tomuto clanku som draga inspiroval asi ja, kedze som zalozil spominane vlakno, v kazdom pripade dakujem za kazde nove informacie

  4. Pekny souhrn, myslim ze jejich cas urcite prijde, slovo “biz” je v Cesku uz leta a uci se jej pouzivat stale vice lidi. Proto cekam ze i zajem o tuto koncovku, cena poroste u slusnych keywords. Pred casem jsem koupil Zeme.biz kterou prodavam na WT pokud by mel nekdo zajem ;)

Comments are closed.