Seznam nastartoval nový engine

seznam.gifPoslední dobou se toto téma dost probíralo a myslím že ještě víc bude. Svědčí o tom i narůstající počet diskuzí na internetu. Nejvíce vypovýdající název má diskuze na webtrh.cz a to zmeťený seznam.

Co se ale vlastně stalo? Proč tolik neštastných? No inu ti co byli nahoře už tam nejsou. Seznam přehodnotil některé parametry a výsledky jsou takové jaké jsou. Je tada pravda, že různé propady z dejme tomu druhé stránky na stránku desátou jsou poměrně silné kafe, zvláště teď před Vánocema. Spousta lidí používá při hledání zboží právě seznam vyhledávače. Ono upřimně pro bežného člověka alias BFU toho také v ČR už moc nezůstává. Buď seznam nebo google. Pokud chcete namítnout, že tu máme třeba centrum tak ten už také brzo pojede na google API, takže tu nic nezůstane.

Ale vraťme se zpět k seznamu. Co teda s tím? Podle prohlášení seznamu má nové vyhledávání umožnit uživateli najít vhodnější výsledky než doposud. Je pravda, že už teď dokáže hledat seznam ve firmách, mapách, slovníku nebo zboží. Pokud logicky vyřadíme tyto položky tak by nám měli zůstat jen odpovědi na naše položené otázky, ale ponechme nějakých dohadů, protože pravda bude asi úplně jiná. Z analyzi současných výsledků mi přijde, že daleko více záleží na struktuře dokumentu jako celku. Co jsem vypozoroval tak na nejkonkurenčnější položky se všude nachází dané slovo přímo v textu adresy, buď přímo domény, subdomény, adresáře nebo jména strnáky. Po analyze několika dokumentů, kde jsem heldal schodné prvky jsem našel zajímavou věc. Pokud je vyhledávané slovo součásti hodně hledané fráze je tato fráze zpočítána i do naservírovaného dokumentu. Jako příklad si uvěďme slovo Hotel. Samotný hotel má hledanost 100, hotely 245 a v hotel tokio 796 (zde jde o skupinu tokio hotel). Naprvní stránce kterou nám to vyplivne nalezneme na 4tém msítě hotely na 6tém pak blogísek k tokio hotel (na frazi tokio hotel se umísťuje na 2hém místě). Dalším z faktorů je s-rank. Všechny testované subjekty na něj byly pozitivní. Měla jeho změna v posledních dnech (došlo k jeho zaokrouhlení) vliv na výsledky ve vyhledávči? To by byly jen dohady. Ovšem teď je daleko méně přehledný než předtím. Ani by jsem se nedivil pokud by jej seznam vydělil deseti a vzniknul by nám nový GPR.

Moc toho zatím ještě o novém vyhledávání na seznamu nevím, ale z dokončených testů se mi rýsuje pár záchytných bodů. Pokud seznam s výsledkama nic nebude dělat následujících 14 dnů, tedy nebude s tím už nic dělat. Budu v průzkumu pokračovat. Ono mít klíč k těm lepším pozicím by se určitě vyplatilo ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Seznam nastartoval nový engine”

  1. Nechce seznam omezit MFA weby, které se objevuji skoro na kazde slovní spojení ve vysledcich jako prvni.

    Vsak víme ne?

Comments are closed.