Které ranky mají vliv na ziskovost webu

O rankách se toho namluví každý den hodně. Někdo je bedlviě zkoumá každý den a pak je nadšený každou změnou. Jinému je to úplně jedno. Ale jaký mají vlastně tyto ranky reálný význam pro monetizaci webu?

Google Page Rank – nejznámější a legendární google page rank. Hodně se toho o něm napsalo a často ne zrovna pravda. Jaký má ale vliv tento rank na výdělečnost webu? Jeho samotná podstata, tedy hodnocení webu na zákaldě počtu odkazů jej předurčuje k monetizaci formou prodeje odkazů. Google Page Rank se nejlépe dá uplatnit při prodávání odkazů přes backlins.com. Česká stránka s GPR 1 se zaměřením na Information and Communication prodá za měsíc v průměru 8 odkazů v celkové ceně 4 USD. Odkazy nejsou moc výrazné a je celkem jedno kam je dáta. Před pár týdny jsem udělal minisites zaměřené na MP3 (jen pokec jak legálně získat MP3), GPR je 3, jsou prodané 3 odkazy a celkem stránka tedy za měsíc vydělá 6 USD. Existuje mnoho dalších systémů na prodej odkazů, ale nemám s nimi praktické zkušenosti.

Další možností je přímí prodej reklamní plochy. Například přes systém directo.cz. Zde však rozhodují i jiné faktory. Pokud chcete prodávat reklamu přes directo pouze těžící z ranku a nikoliv z návštěvnosti doporučuju cenu stanovit na 10Kč za GPR 1, 20Kč GPR 2, 30Kč GPR 3, 50Kč GPR 4. Dobu reklamy minimálně nastavte na 3 měsíce. GPR se totiž přepočítává zhruba každé 3 měsíce a inzerent bude chtít právě zvednout svůj rank.

S-Rank – seznam rank teď prochází změnou. Podle mnoha lidí má vliv na pozici ve vyhledávači, narozdíl od google page ranku. Nakolik má odkaz s klíčovým slovem “seo” větší váhu ze stránky s-rankem 10 a s-rankem 90 těžko říct. Osobně jsem na directo.cz nakupoval reklamu na stránkách s dobrý s-rankem. Bouhžel v současné době se s-rank nehýbe spíše zaokrouhluje, takže musíme počkat co z toho bude.

Alexa Rank – tento rank určuje návštěvnost webu. Čím je nižší tím je web navštěvovanější. Jak v dnešní době přesně funguje nevím, dříve stačilo mít v prohlížeči nějaký plugin. V České Republice u monetizace nehraje roli pokud je nad 100K. Mít web s alexa rankem pod 100K je velká prestiž a dělá to dobrou reklamu u přímého prodeje reklamního místa. Pokud je teda váš alexa rank pod 100K pak se o tom vždy zmiňte při prodeji reklamní plochy.

Návštěvnost – asi nejlépe speněžitelná hodnota, která ovšem může být hodně relativní. Čím větší máte návštěvnost tím se dá reklama lépe prodávat přímo. Pozor u adult a warez projektů je návštěvnost velice velká, ale nemá takovou hodnotu. Důvod je, že lidé hledající věci zdarma nemají zájem cokoliv kupovat a u adultu je zájem jak by jsem to řekl “přirozený” takže klasicky velcie masivní. To je však jiná parketa a moc by jsem to nerozváděl. Pokud máte návštěvnost nad 1000 lidí den, včetně weekendů rozhodně se vypaltí šáhnout po přímem prodeji reklamy. Můžete to zkusit na vlastní pěst například na webtrh.cz nebo například už zmíněný directo.cz. Výhodou prodeje na vlastní pěst je že můžete prodávat například bannery podle přání zákazníka. U directo se zas prakticky nemusíte o nic starat.

Nemusí to být jen reklamní banner u webů s výsokou návštěvností. U odborně zaměřených webů si rádi zaplatí článek prodejci zboží nebo firmy nabízející služby v dané oblasti. Chce to ale hledat a nabízet. U přímého prodeje reklamy se nebojte vyzžít například aukční servr aukro.cz. Cenu nastavte tak na 50% toho co jste ochotni akceptovat a samozřejmě doplňte pravidly, tak aby to neuráželo návštěvníky. Pak počkejte na ukončení aukce. Uděláte si alespoň predstavu o ceně.

Další z možností, kterou zvláště doporučuju jsou různé affilate systémy. Napříkald na 404m.com jsem měl reklamu na namedrive.com (v současné době nahrazenou reklamou na cesky-hosting.cz), ta mi sice moc nevydělala, ale měla hezký click rate a to přes 2%. Postupem se ale okouká a chce to vystřídat.

Návštěvnsot se dá speněžit mnoha způsoby a pokud nevíte jak najměte si někoho! Máte web s návštěvností nad 5000/den? Zkuste napsat na webtrh, že za provizi sháníte někoho kdo se postará o co možná nejlepší a nejefektivnější prodej reklamy. Já osobně nemám žaludek poptávat po lidech velké částky za reklamy, ale jsou lidé, kteřé to prostě umí prodat tak že budou všichni spokojeni.

Hmm koukám, že jsem se zase rozepsal. Tak pro dnešek už stačilo :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

13 Replies to “Které ranky mají vliv na ziskovost webu”

  1. Někde jsem četl, že na backlinks.com kupuje odkazy spousta polo/nelegálních a pochybných webů, na které pokud odkazujete můžete dostat ban na google. Jaké s tím máš zkušenosti?

  2. Chce si to reklamy kontrolovat. Nebát se nějakou odmítnout. Občas se tam něco podivného najde. Zatím sjem na žádnou stránku ban nedostal.

  3. to Michello: souhlasím s tebou, že odkazy, které se objevují na stránkách jsou mnohdy dost zavádějící. Ale dá se to řešit odmítnutím reklamy, takže se toho nemusíš bát.

  4. Taky by mě zajímalo, jestli na základě umístěné reklamy backlinks.com někdo dostal ban nebo pocítil výrazné snížení GTPR. Na webtrhu jsem četl varování, ale bylo to zatím varování jednotlivce…

  5. kouká backlinks.com jen na gpr nebo i na návštěvnost? mam web s PR4, na kterej nikdo nechodí..

  6. To: By wrx –
    backlinks.com je pouze na GTPR. Návštěvnost neřeší.

  7. a co ta kategorizace? má to nějaký vliv? resp. jak se to kontroluje? mám tam pár webů a jeden s pr4 se prodává supr, další s pr4 vůbec – rozdíl je jen v kategoriích…

  8. a jak dlouho trva nez bude web aktivovanej? a jeste bych se taky chtel zeptat na kategorie a jazyk.. nechavate EN?

  9. Skoro bych řekl, že lidi dost dávají na popis stránek – pokud se atraktivně napsat description www stránky a mohlo by to pomoci …

  10. aha, tim popisem by to být mohlo. Stránky jsou aktivované hned po vložení kódu

Comments are closed.