SEO příprava na MFA

V poslední době věnuju hodně času různým projektům zaměřeným na MFA. Už jsem tu zmiňoval můj supertajný projekt číslo jedna. V podstatě šlo jen o ověření několik základních SEO pravidel a ujasnění si jak to všechno vlastně začít a sprovoznit co možná nejrychleji. Ačkoliv už od supertajného projektu utekl nějaký ten čas a jsou i hmatatelné výsledky, něco se nefunguje jak má. Efektivnost některých SEO prvků, kterým jsem přisuzoval velkou váhu zatím nezabrala. Možná je web příliš malý, anebo indexace ještě není dostatečná z vyhledávačů. Google se už prokousal přes 101 připravených stránek z 1339 připravených. Nechci to rozebírat do detailů. Google se chová zhruba podle představ. Ačkoliv jsem čekal některé lepší pozice, bez pořádného linkbuildingu to prostě v dnešních dobách už nepujde. Seznam je také nějaký zabržděný, ale pro ten jsem připravil hlavně celé věty rovnou v URL. Jejich bot je ale dost lenivý (27 stránek z 1339), takže ačkoliv vše na tom co už je proindexované funguje podle představ, výsledek není dostatčený. Řešení se zdá být použít formulář na ruční přidávání, ale to by bylo na opravdu dlouho.

Další projekt už nemusí být v anonymitě, narozdíl od předchozího je prakticky ukončený a teď už jen čekám až proběhnou indexace. Tento projekt byl vytvořen pod krycím jménem třetí. Na webtrhu byla diskuze jestli můžou být MFA weby na doméně třetího řádu. Pokud pomineme nevýhody s tím spojené pro projekt jako celek (ban na doménu, alexa rank se neváže k subdoménám, doména se dá snáze prodat pokud na ní vedou zpětné odkazy nebo později zaparkovat a tak dále. Více info najdete přímo na webtrhu ale najdete i další, stačí hledat), takže pomineme li nevýhody s tím spojene tak technicky vzato MFA postavené na search engine a linkách by měla v pohodě existovat. Samozřejmě už se nabavíme o klasické MFA, kde je jen reklama a žádný text, ale spíše minisites. Ok takže pro projekt jsem potřeboval sehnat nějakou doménu a subdomény, které by se k ní hodily. Takže proč nevyužít dokončující se seznam harvestovaných dat (už jsem u T, trochu víc se to protáhlo) a nenajít něco co lidi hledají. Nakonec jsem se rozhodl zaměřit se na mobilní telefony firmy nokia. Jako doménu jsem zvolil nokia-mobil.info a 13 nejhledanějších mobilů této značky na seznamu poslouží jako subdomény. Celkem byl teda projekt rozvržen následovně:

http://nokia-mobil.info – hlavní stránka portálu, na ní bude směřován hlavní linkbuilding, do začátku kredity v reklamních systémech

Následují jednotlivé prezentace

http://5310.nokia-mobil.info

http://6111.nokia-mobil.info

http://6230.nokia-mobil.info

http://6233.nokia-mobil.info

http://6280.nokia-mobil.info

http://6300.nokia-mobil.info

http://6500.nokia-mobil.info

http://7610.nokia-mobil.info

http://8800.nokia-mobil.info

http://e66.nokia-mobil.info

http://n73.nokia-mobil.info

http://n95.nokia-mobil.info

http://n96.nokia-mobil.info

Jako základ jsem vzal free šablonu. Samozřejmě jsem nechal meta tag s autorem a odkaz, který byl pro využití šablony podmínkou. Nejsem moc zběhlí v CSS a proto jsem se snažil vyhnout většině úprav. Záklaní technické parametry jsou většinou přímo od výrobce. Texty jsem si vygeneroval sám. Znáte to dáte si energy drink a na základě několika keywordů, kterých se máte držet a pár poznámek, dáte dohromady pár normostran mlácení suché slámy. I tak mi trvalo vytvoření těch textů kolem 6 hodin pro 13 mobilů. Rozsah je kolem 2 – 4 normostran na každý. Texty jsem po sobě nekontroloval, takže budou plné chyb ale pro účel testu by měli stačit. Důležité je, že jsou unikátní a psané člověkem (což je podle překlepů víc než jasné :))

Následovala klasická akce přidávání do katalogů. Až bude dokončená indexace tak by se měli projevit první výsledky. Na základě nich budu pak pokračovat dál. Ale nejdřív chci mít jasno.

Už podle designu a množství reklam je jasné, že se nejedná o klasické MFA. Reklamy jsou spíše na doladění designu a nejsou vhodně umístěné. Dále je zde několikrát více textu než se doporučuje. Co se týká zvětšování účinnosti, to budu řešit až v budoucnu. V současné době jsem ve stádiu, kontrukce a testování toho jak to vše funguje pro český trh.

Další fáze je získat trafik. Možnosti, které znám a s kterými mám zkušenosti jsou typo a expired trafik. Problém je, že tomuto se chci zatím vyhnout. Proto chci optimalizovat pro SE a nějaký ten linkbuilding. Jako jeden z dalších projektu je i efektivnost najmout si člověka, který bude přispívat do tématických diskuzí na blozích a fórech a za peníze si do podpisu nebo u blogu jako www dá moji stránku. Jedná se mi o lidi, kteří by tam stejně psali a přispívali, jen prostě nemají stránky. Mohl by to být zajímavý způsob pro získání návštěvníků a získání odkazů. Už jsem si pár lidí vyhlídnul a určitě dám vědět jak se daří.

No snad jsem vás článekm moc nenudil, spíše je to takové kompendium toho na co jsem zatím přišel a co dělám. Přeci jen získání praktických zkušeností v této oblasti jde dost pomalu, všude jsou jen samé doporučení a obecné rady. Nikde nic konkrétního.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

10 Replies to “SEO příprava na MFA”

  1. Mě si článkem rozhodně nenudil, je to zajímavé. Mám ale pár otázek :) Do kolika katalogů si stránky přidal? A hosting máš asi godaddy?

  2. Drago,… tohle jsem chtěl vytvořit jááá :-( :D
    Měl by si přestat číst myšlenky ostatních lidí. :D No nic, jdu to stejně udělat. :)

  3. jak jsi resil 3. rad u wordpressu? Je na to nejaky plugin? Poradis? :)

    Co sitemap.xml? Pokud ho das do robots.txt a upravis to i pro seznam, zacne ti vic indexovat.

    Co jeste hlavicku u nokia-info dat i dolu? Clovek ktery si cte parametry daneho mobilu ma pak dalsi duvod kliknout na odkaz, pokud bude v blizkosti.
    Jeste by tam mohlo byt nejake srovnani, napr. nejlepsi.nokia.info a odtud odkazy….

  4. Ahoj. Chci se zeptat, na uvedených stránkách máš tři reklamní jednotky Google a jednu odkazovou. Je to tak povoleno? Měl jsem za to, že na stránce mohou být max. 3 jejich prvky. Díky za případné upřesnění.

  5. Kočičák: Stránku jsme přidal jen do seznamu + autoidexace googlem přes statistiky a adsense. Přemýšlím že si najmu nějakého člověka na registraci do katalogu na otestování.
    Morasino: Občas se mi stane že čtu lidem myšlenky, ale přes internet se mi to ještě nevedlo.
    Haaja: díky za odkaz lidi, se dneska konkrétními zkušenosit neradi chlubí
    networ: nejede to na WP, je to jen osekaná šablona. Ano je to odfláknuté, ale z toho důvodu že optimalizaci chci řešit až co to trochu rozchodím.
    Nepovedeny: Většinou jsem používal 2 nebo 3 a každý měsíc mi psal google adsense v tipech pro otimalizaci ať tam přidám i odkazovou. Pokud je dost textu a reklama nevyčuhuje mělo by to být v pohodě.

  6. mam dojem, ze na strance mohou byt pouze 3 google reklamy.
    Ale jinak zajimavy clanek. pak dej vedet, jak probiha dalsi vyvoj.

  7. Google AdSense vám umožňují umístit až tři reklamní jednotky a tři odkazové jednotky na jakoukoli webovou stránku.

  8. Presne tak, tri reklamni a tri odkazove. to se nevylucuje.

Comments are closed.