Tajemství google odhaleno!

Chcete mít nejlepší pozici na googlu? Chcete vědět za co si účtují SEO firmy desetitisíce, aby stránku mohli dostat na čelní pozice googlu? Největší tajemství jsou už dávno odhalena, ale pečlivě střežena. Kdo by také prodával know-how, které vynaší obrovské peníze. Nic se ale neutají na věky ;)

Takže začneme postupně. Celá koncepce google tajemství je rozdělena do několika částí. Znakem + jsou značené pozitivní faktory a negativní.

Header elementy

+ Nejdůležitější je klíčové slovo v title tagu. Musí být v rozemezí 10 – 60 znaků. Pokud je méně je to nedostatečné pokud je nad 60 je tento element ignorován.

+ Slova v meta tagu description zvedají váhu slovům v samotném textu

+ Klíčová slova v meta tagu keyword zvedají váhu slov v textu

+ Pokud jsou v meta tagu keyword slovní spojení zvedají váhu pouze slovním spojením v textu při vyhledávání pomocí přesné fráze (úvozovek “”)

Speciální znaky v title tagu jsou automatická penalizace. Vyvarujte se => Text <= nebo .:: Text ::..

Pokud je v meta tagu description více jak 200 zanků je stránka penalizována

Pokud má meta tag keyword nad 200 znaků je stránka penazlizována

Pokud se v meta tagu keyword vyskytne nějaké slovo víc jak 3x je meta tag keyword ignorován

Body elementy

+ Množstv klíčovích slov v textu

+ Klíčové slovo je v H1 tagu

+ Klíčové slovo je v H3 tagu

+ Klíčové slovo je v tlustě, kurzívou, strong nebo podtržené.

+ Pokud je klíčové slovo v keyword meta tagu musí být na stránce minimálně 2x

+ Pokud se klíčové slovo nachází v horní části stránky (v rozlišení 800×600 bez scrollování, nezapomeňte že google stránku vidí jinak)

+ Popis obrázků v Alt tagu pomůže například Vaší vizitku ukázat v google image

Pokud je množství klíčovích slov větší jak 20% (minimálně však 3 tedy stránka musí mít 15 slov) je stránka silně penalizována.

Interní odkazy

+ Vnitří prolinkování rozsáhlích stránek pomocí in page odkazů zvyšují váhu při hledání přesných frází (“Jak něco udělat”)

Pokud nejsou vnitřní linky validní stránka je penalizována

Externí linky

+ Jednou z největších položek jsou příchozí linky na Vaše stránky. Důležitý je keyword mezi a tagy.

+ Linkování externích stránek s dobrou reputací. (Wikipedia nebo domény .edu a .gov)

+ Google zhodnocuje pozici odkazu na stránce, pokud je nad sebou 10 odkazů největší váhu má ten nahoře.

+ Odkazy z profesionálních stránek dávají velký boost (wikipedia)

Pokud na Vás odkazuje odkaz Nejlepší stránky, ale tyto keywordy se na Vaší stránce nenachází, je externí link ignorován (důvodem je zabránit google bombám)

Linkování warez a erotických domén znamená penalizace pro všechny ostatní lidi (pro ty co to přímo nezadají do vyhledávání)

Linkování stránky, která má ban je automatická penalizace

Linkování MFA stránek nebo Link Farem je penalizace jistá

Google akceptuje maximálně 100 odkazů na 1 doménu nebo subdoménu (z jiného zdroje ale vím, že lze dosáhnout výjimku)

Pokud odkazujete na neexistující stránky, nebo nejsou linky validní popřípadě díky Vám google crawler zabloudí je to penalizace

Poison words neboli otrávená slova. Existuje seznam slov, které jsou vulgární a pokud je použijete jako odkaz budete penalizování

Velké množství odkazů z jedné IP adresy si koledujete o ban

Ostatní faktory

+ Domény .cz mají na google.cz přednost (velký bonus) před doménami .com

+ Crawler častěji navštěvuje stránky s velikostí pod 40,000 znaků a jsou také přednostně indexovány

+ U dynamicky generovaných stránek se přeferují stránky s maximálně 2ma parametrama v URL.

+ Keyword v URL je přínosem

+ Google testuje poslední změnu stránky, udržovaný obsah znamená rychlejší indexaci. Proto jedním z nejlepších způsobů jak přilákat google crawlera je představit svůj projekt na diskuzním foru

+ Google stránku kontroluje na synonyma, nebojte se je používat

+ Google rozezná známé překlepy, pokud se však na stránce nachází více stejných překlepů, nepovažuje je za překlepy (vhodné na dobré pozicování u překlepů nebo pravopisných chyb)

+ Pokud stránka, která na Vás odkazuje má velké množství keywordů na které je Vaše stránka optimalizovaná je to velké plus

+ Google dokáže zařadit stránku do kategorie, snažte se získat odkazy ze stránek, které jsou podobného zaměření

+ Pokud je vaše stránka zařazena do katalogů (to jsou ty stránky co mají výjimku na počet odkazů na doménu), který ručně kontroluje odkazy je to velké plus (DMOZ, Yahoo)

+ Staří stránek (domény) . Starší = stabilní

+ Nové stránky získají takzvaný temporary boost, proto se vyplatí pustit do světa až hotový projekt, žádné Na stránce se pracuje. Toto se děje po každé změně DNS!

+ Google automaticky indexuje nově zaregistrované domény .com, .net, .info a .biz (u ostatních to nemám ověřené)

+ Velikost obsahu celé domény. Čím větší projekt tím vyšší pozice. Nezpomínejte, že google indexuje pouze to kam má přístup. Do členské sekce se nedostane.

+ Používání google analytics umožní google měřit návštěvnost, kvalitu článků ve formě kolik stráví času průměrný návštěvník času na stránce

Stránky nad 101,000 znaků často nebývají indexovány a crawler je nenavštěvuje tak často

Google nevidí grafiku, je hezké přidávat na stránky obrázek s blikajícím textem Na prodej, ale google ho nevidí.

Google pozná affilate linky

OOP = Over optimization penalty = přehnaná optimalizace. Je to ochrana proti automatickým generátorům textů.

Duplicitní obsah – pokud máte stejný obsah jako jiná stránka, která byla zaindexována dříve a má v patičce copyright bude vaše stránka penalizována. Google dokáže rozlišovat i různé druhy licencí u orginálu a poznat například poupravený text, který má zákaz úprav.

Editovat stránku a upravit pár slov automaticky neznamená její aktualizaci. Google pracuje s google cash a porovnává jí s novou verzí. Často se stává že musí být přidaný nový kus textu, aby došlo k přeindexování.

Google robot hledá skryté javascriptové odkazy, jestli je najde máte problém

Google robot neumí rozeznávat sice obrázky a flash, ale napříkald charakteristické rozměry u banerů (480×60, 125×125, 120×600, 160×600, 120×90, 120×60, 120×240, 234×60,88×31) identifikuje jako potenciální reklamu.

Google robot stále nemá rád rámy (frame, iframe)

Tag “no index” bere v úvahu, ale stránku si stejně přečte a sebere linky. Pokud chcete udělat nějakou nelegální stránku a budete shánět odkazy myslete na to, že ten kdo Vám bude dělat reklamu může dostat ban. Google o Vás ví ;)

Single pixel links, Microlinks = Ban. Pokud chcete něco schovat před návštěvníkem google to najde. Rozeznává barvy odkazu stejnou s pozadím, nečitelný text nebo odkazy o velikosti 1dnoho pixlu.

Stránky “prosím vstupte” nejsou postihované, ale pokud se k webu musí návštěvník proklikat skrz 2 a více reklam je to na penalizaci.

image map – nepoužívat, lepší jsou klasické odkazy

dostupnost stránky – Google kontroluje dostupnost stránek. Standart je dnes nad 99.9%, pokud to Váš hosting nezvládá tak máte problém.

Několik faktů

Negativní linky vám neublíží, ale pozor aby jste na ně nereagovali na stránce! Pokud chcete reagovat tak na stránce, na kterou nevedou negativní odkazy.

Nezapomínejte na zákony schválnosti. Google crawler může přijít zrovna když má servr výpadek nebo je přetížen. Víte co se v takovém případě stane? Dojde k přesměrování domény nebo se něco výpíše?

GPR pod 4 nemá vliv na umístění stránky

Informace jsou sesbírané z různých SEO konferencí, experimentů a stránek googlu. V roce 2004 využíval k pozicování stránky celkem 86 faktorů. V roce 2005 už to bylo 126. V současné době (verze z konce roku 2007) je to podle jednoho google zdroje kolem 560 faktorů. Nejnovější změnou jsou pužívání google analytics.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

14 Replies to “Tajemství google odhaleno!”

  1. ahoj, chcel by som ta upozornit ze mas v tychto “faktoch” vela chyb a nepresnosti, ktore mozu ludia povazovat za skutocnost… neviem kde si cerpal informacie ale mnohe z toho co tu uvadzas je zrejme z nedoveryhodnych zdrojov. Na to si daj pozor skor ako budes chciet inych informovat :) inak stranka fajn a co sa domen tyka vela som sa dozvedel

  2. Vyborny prehled, diky.

    Jenom jsem se pozastavil u bodu:

    – h2
    -> je vynechan schvalne? Pripadne z jakeho duvodu?

    – Pokud se klíčové slovo nachází v horní části stránky (v rozlišení 800×600 bez scrollování, nezapomeňte že google stránku vidí jinak)
    -> skutecne dokaze robot rozpoznat, kde je jaky text napozicovan? Nema to byt spise vzdalenosti klicoveho slova v kodu od zacatku?

    – Google pozná affilate linky
    -> Nevis jakym zpusobem je rozeznava? Jestli jenom diky necemu jako “?affid=” apod. nebo nejakym slozitejsim zpusobem?

  3. + Klíčová slova v meta tagu keyword zvedají váhu slov v textu (atď)

    Pokiaľ viem, to už nie je pravda; sami tvorcovia vyhľadávačov priznávajú, že sa o meta tag keywords nezaujímajú.
    Omnoho dôležitejší je meta tag description, z ktorého sa (okrem iného) vytvára aj popis stránky vo výsledkoch vyhľadávania.

  4. Tohle je snad apríl, ne? Hlavně první půlka článku jsem skoro samé nesmysly. Hlavně pasáž o tagu keywords, který je vyhledávači ignorován, mě pobavila.

    Blbostí je tam víc, vyberu jen pár:

    – Google pozná affilate linky – nemá jak je poznat, můžou váma ale nadělat duplicitní obsah.

    + Odkazy z profesionálních stránek dávají velký boost (wikipedia) – zrovna Wikipedie odkazuje ven přes nofollow, takže nic :(

    + Slova v meta tagu description zvedají váhu slovům v samotném textu – ne.

    + Velikost obsahu celé domény. Čím větší projekt tím vyšší pozice. Nezpomínejte, že google indexuje pouze to kam má přístup. Do členské sekce se nedostane – nesmysl. Více stránek vám akorát pomůže získat více jednotlivých pozic.

    – Pokud na Vás odkazuje odkaz Nejlepší stránky, ale tyto keywordy se na Vaší stránce nenachází, je externí link ignorován (důvodem je zabránit google bombám) – google bomby stále fungují: http://www.google.cz/search?hl=cs&q=socka – první výsledek slovo vůbec neobsahuje.

    No a tak dále. Ono je asi lepší si ty věci sám vyzkoušet než slepě překládat cizí články. Máš ale body za lákavý nadpis :-)

  5. Uznávám že jsou to data nashromážděná ze záznamů konfernecí o SEO od roku 2003 – 2007.

    Všechny jsou výhradně ke google.

    Kdo tomu nechce věřit nemusí ;)

  6. je tam fakt kopec chyb a info, ktore su uz davno neaktualne a to co som cital napriklad hned 1. o title. tu je priklad na title ktory ma cez 60 znakov a predsa je indexovany. Seo je dost osemetna zalezitost :)

  7. 2 domainer: právě že SEO zas tak ošemetná záležitost není, spousta lidí si ale myslí, že je to skoro magie, jejíž principy zná jen několik vyvolených – viz hromada podivných rad v tomto článku.

    Ono ale není cílem vyhledávačů fungovat tak, aby jim nikdo pořádně nerozuměl a optimalizace byla skoro chemie. Vůbec; cílem vyhledávačů je nabízet uživatelům ve výsledcích kvalitní obsah, a tomu jsou podřízeny všechny algoritmy řazení výsledků.

    Vždycky bude platit, že pokud máte kvalitní a dobře strukturovaný obsah (sémantický, čistý kód, pěkná URL, smysluplné titly a nadpisy) a odkáže na vás hodně jiných, tématicky podobných webů, tak budte nahoře. Tohle je to jádro SEO, všechno ostatní jsou jen dočasné obezličky, které třeba za týden zase fungovat nebudou.

  8. s tym s tebou nesuhlasim vobec:) samozrejme zakladom je obsah ale ak chces byt hore na konkurencnu frazu len obsah ti zdaleka stacit nebude. Semantika, validita, pekne url su nepodstatne take veci su uz davno passe a to je to ze iba ozajstni experti vedie vypozorovat zmeny v mechanizme vyhladavania, vahu urcitych veci na vyhladavanie a podla toho web optimalizovat a to je podla mna umenie, kedze tieto veci sa stale hybu do predu vid tento clanok, nie je ani tak stary a polovica veci uz neplati

  9. Je to opravdu jen mix ze zaznamu konferenci SEO, ktere nejsou aktualni. Nicmene, pokud se techto pravidel bude zacinajici webmaster drzet, urcite nic nepokazi.

  10. Souhlasím, pro mne je tohle info rozhodně přínosné, i když některé údaje zde uvedené již nemusí být pravda…

  11. Pěkný soupis. Dost z toho jsou polopravdy. Za hodně zmíněných věcí žádná penalizace nehrozí. To však nic nemění na tom, že uvedené rady jsou dobré.

    Doporučuju se zminenym ridit, ale nebrat to za zlate tele.

Comments are closed.