Domainer 7krát jinak

Domainer je člověk, který si vydělává peníze pomocí domén. Pro velkou většinu lidí, je to chamtiví člověk, co koupí za registrační poplatek doménu a pak jí nechce dát blogerovi, ba naopak za ní chce zaplatit. Ovšem domaining je daleko rozsáhlejší než se může zdát. Můžete se sice zaměřit na všechno, ale pak se také se vším budete muset poprat. V současné době je lepši zaměřit se na určité odvětví domainingu. Udržet si přehled je dost náročné a k tomu ještě rozšiřovat své portfolio domén, žádná legrace. Probereme si to postupně.

Klidný Investor

Člověk, který nakupuje domény za nízkou cenu a čeká i několik let na jejich zhodnocení. Většinou má rozáshlé portfolio a prodá ročně maximálně 1%. Jeho domény mají velice velkou hodnotu. Většinou je nakoupil před dlouhou dobou, v dobách kdy nikdo dané koncovce nevěřil. Má jen ty nejlepší a nejhodnotnější domény. Cena portfolia každým rokem roste. Většinou vlastní doménu 3 – 5 let. Takže náklady jsou poměrně veliké, ale zisk o to větší. Soustřeďuje se pouze na premiová slova. Jeho zákaznicí jsou koncoví uživatelé.

Agresivní Investor

Neustále sleduje trh a v momentě kdy něco začne docházet zvýší nákup. Jakmile to dojde a začne po tom být sháňka rychle prodává méně cenné kusy. Dražší kusy si nechává a prodá do 1 roku. Tito lidé se zaměřují v současné době na LLL, LLLL a NNNN trhy. Nakupují na aukcích a forech. Jejich koncoví zákazníci jsou další Agresivní Investoři, Zhodnotitelé nebo v případě mnoha LLLL i koncoví zákazníci. Tento druh investora musí mít chladnou hlavu a neskočit na nejbližší velkou věc co chystá. Jejich zisk nebývá velký a proto musí nakupovat ve velkém

Zhodnotitel

Člověk, který nakupuje od Bottom Feedrů, Lovců nebo Agresivních Investorů jen to nejlepší. Dále se snaží doménu prodat end userovi nebo Investorům. Zhodnotitel denně prochází tisíce nabídek Bottom Feederů a hledá vhodnou doménu, popřípadě talenty, kteří by pro něj pracovali (dodávali mu domény, nebo jen tipy na domény) . Zhodnotitel více než na celkové přehled vsází na své kontakty. Často nakupuje pro konkrétní lidi konkrétní domény.

Lovec

Člověk, který neustále prochází expirované domény a zkouší překonat roboty velkých společností. Lovci se také specializují na odchyt domén, které na okamžik pustí domain taster. Lovců moc nenajdete, protože je nahrazují velké společnosti, které mají lepší výbavu. Na úspěšný odchyt .com domény potřebujete skript, který zvládne minimálně 250 pokusů o registraci za vteřinu. Lovci se proto také zaměřují na různé buy out příležitosti aukčních servrů. Pomocí svích zbraní (robotů) dokažá zadat velice rychle buyout na zajímavé domény. Lovci se také soustřeďují na domény co mají nějakou návštěvnost a parkují je.

Bottom Feeder (Ten co je na spodu potravinového řetězce)

Člověk, který registruje domény ručně. V současné době je velie těžké najít dobrou doménu ručním hledáním, protože skripty a roboti už všechno přebrali. Bottom Feeder má ale šanci u toho, na co roboti nestačí (smysluplné kombiance slov, lokální příležitosti, neanglická slova) . Bouhžel často zaplavují prodejní fora junkem (odpadem) a lidi to nebaví procházet. I zde je ale možné najít zajímavé kousky a často pod cenou. Bottom feeder může nalézt nebo získat (náhodou) velice kvalitní kousek (stává se to běžně). Pak to chce být u něj nejdřív a rychle koupit. To dělají většinou Zhodnotitelé. Bottom Feeder je většinou rád když prodá doménu za víc než jí registroval.

Developer

Člověk co hledá dobré domény na projekt. Popřípadě uvidí doménu a hned má projekt. Vytvoří projekt a prodá jej. Někteří developeři prodají projekt aniž by měl jakoukoliv návštěvnost. Lidé co od nich nakupují dobře vědí že s každým návštěvníkem roste cena (ať už Developerovi na náklady nebo prostě v samotné návštěvnosti.)

Monetizer

Tento domainer nakupuje od Lovců, Bottom feederů a Agresivních Investorů domény co mají trafik. Jeho úkol je jednoduchý dát za doménu méně než doména na parkingu získá za rok. Monetizer pak dokáže díky zkušenostem dokonale nastavit vhodný parking a doména, která dávala 1€/měsíc mu bude dávat třeba 10€/měsíc. Monetizer většinou vlastní velmi velké množství domén. Každý rok se některé zbaví, protože už není schopná si na sebe vydělat. Doména by měla získat minimálně 2.5 násobek svého registračního poplatku za rok.

A čím chce být vy?


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “Domainer 7krát jinak”

  1. Děkuji za tvoje články. Jako úplný začátečník v tomto oboru ocením každý tvůj článek, protože jsou obsáhlé a věc na kterou jsou zaměřeny, popíší dokonale. Když opravíš pravopisné chyby a překlepy, bude tvůj blog ještě lepší.

    Pěkný den,
    Michal Schuh

  2. K cemu ten clanek je dobry? Pokud nekdo nezaregistruje domenu obsahujici cizi jmeno, nebo cizi nazev podniku nebo mesta/obce – je vse OK.

    1. indamo: ten článek jsem psal už dávno, teď už se na některé věci dívám jinak. Nebo jsi chtěl jen zpětný odkaz? :)

Comments are closed.