Aktualizace volnedomeny.xyz – přidal jsem domény .blog, .cloud, oprava pár chyb

Po delší době jsem se vrátil k projektu volnedomeny.xyz, který má za cíl sledovat oblíbenost nTLD v Česku. Myšlenka je jednoduchá, vybral jsem 7929 potenciálně zajímavých slov a sleduji kolik z nich je na jednotlivých doménových koncovkách registrováno a zdali jsou využívány. Pro porovnání slouží .cz, .com a .eu.

Projekt byl spuštěný v říjnu 2020 a od té doby sleduje 111.006 domén a 37.129 webů na nich. O údržbu se stará několik robotů, kteří vše aktualizují. Volnedomeny.xyz je také můj první projekt udělaný v PHP 8 :)

Ale teď už k pokrokům. Koncem minulého měsíce jsem přidal domény .blog a .cloud. Respektive .blog už v databázi byla připravená, ale neprobíhalo testování. Trvalo pár dní než se téměř 16 tisíc domén otestovalo a crwaler prošel obsah. Zároveň jsem tam narazil na jeden bug u specifického webserveru, který nevracel správně hlavičku, což vedlo k chybě :/ Už opraveno.

To jsem zjistil.

Doména .blog rozhodně nepatří mezi nejoblíbenější. Registrováno je pouze 9,96 % z klíčových slov, což jí řadí na 13. místo. Naproti tomu doména .cloud má obsazeno 18,4 %, což jí řadí na 8. místo.

Zajímavé je i že doména .blog má blokováno 17,76 % z testovaných klíčových slov (buď se nedají registrovat anebo jsou prémiové), což je 5. nejvyšší hodnota. Doména .cloud má oproti tomu jen 12,07 %. Pokud pomineme .com, .cz a .eu tak lepší už je jen .xyz s 6,91 %. Řada domén, které jsou na jiných nTLD prémiové jsou na .cloud za registrační poplatek.

Co se týká obsahu, tak z těch domén, které jsou registrované, tak .blog překvapivě obsahuje celkem dost živých webů až 57,34 %. Z nTLD je lepší jen .xyz (71,33 %) a .online (58,38 %).

Doména .cloud si také vede o poznání hůře. Reálný obsah je jen na 51,44 %. To jí řadí na 7. místo.

V každém případě u obou je celkem znatelně velké množství přesměrování v porovnání s ostatními.

Doménu .cloud silně podporuje a propaguje Forpsi, které patří italské společnosti Aruba. Právě Aruba je registrem domény .cloud. Není se tak čemu divit že jí tak tlačí. Z testovacího vzorku, čistě českých ISP na ně směřuje 76,56 % .cloud domén. Druhý je s velkým odstupem Zoner 7,81 %.

Co se týká .blog, tak tam vede Zoner s 35,71 %, druhý je WEDOS s 28,57 % a třetí Active 24 s 14,29 %.

Nicméně WEDOS .blog a .cloud zařadil do nabídky teprve nedávno. Aktuálně má na .blog dokonce akci 85 Kč registrace.

.blog a .cloud mají prémiové domény nastavené jinak, takže se tam dají najít zajímavé kousky. Krásně je to vidět, když si zobrazíte pouze domény volné na dané TLD (.cloud, .blog).

Závěr

Po delším časovém odstupu je vidět na statistikách, že nTLD které jsou často s výraznou slevou sice mají velké přírůstky a úbytky, ale nakonec si je malá část lidí nechá. Znát je to hlavně na doméně .online, která bývá často v akci s výraznou slevou. Na druhou stranu není to záruka, že tam bude vznikat nějaký projekt (třeba .fun). Přitom zrovna .fun je už několik let u WEDOS za 13 Kč.

Velký vliv na to určitě bude mít i cena prodloužení. Je rozdíl prodlužovat třeba .tech za 980 CZK a .xyz za 257 CZK.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Aktualizace volnedomeny.xyz – přidal jsem domény .blog, .cloud, oprava pár chyb”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.