Smazané domény včetně ranků na jednom místě – SmazaneDomeny.cz

Nedávno jsem zkusil koupit pár .cz domén a různým způsobem je prodat. Domény které jsem registroval nebyly můj výmysl. Jen tak mě nenapadlo zaregistruji si super doménu a prodat jí. Prostě jsem si vybral pár kousků ze seznamu, který jsem vygeneroval z dat z mých projektů volnedomeny.xyz a Doménový rejstřík. Některé jsem prodal, jiné nasměřoval na affiliate a dvě ještě nabízím (hypotekynabydleni.cz na Webtrhu a burbon.cz na Subreg). Jasně točím tady pár stovek na provizích jen tak pro zábavu, ale na mou obhajobu s úspěšnosti desítek procent ;)

Většina začátečníků, kteří se pustí do domén, si myslí, že si prostě zaregistrují domény, vytvoří portfólio a začnou prodávat. Ve skutečnosti většina prodejných kousků není dílem aktuálního stavu mysli, ale pracuje se s daty – seznamy, které vyhodnocujete podle různých metrik. Například já jsem použil tématické seznamy a historické prodeje. Stejně tak ale může domainer pracovat třeba s databází ochranných známek, patentů, rejstříkem firem atd. anebo jeden z nejefektivnějších nástrojů vůbec a to je seznam smazaných domén. Jistě jsou to stovky, tisíce, desítky tisíc, stovky tisíc položek denně. Ale je rok 2021 a není problém datům přiřadit nějaké hodnoty a seřadit si je, filtrovat atd. S dobrou automatizací to jde dělat s minimem úsilí…

Anebo si prostě můžete koupit už existující řešení.

SmazaneDomeny.cz

Různé databáze smazaných domén tu vždy byly a budou. Jenomže ve většině případů se jedná o fan projekty, které vznikli z hecu anebo jako součást nějakého školního zadání. Pořádný komerční projekt pro .cz doménu tu dlouhou dobu nebyl. A co znamená pořádný? Že za ním stojí někdo, kdo rozumí nejen doménám, ale i spekulování s nimi. Prostě někdo z oboru.

SmazaneDomeny.cz vytvořit a provozuje Wladass. Ten se doménám věnuje už hezkých pár let a jeho prodeje .cz domén vídáte pravidelně v nedělních přehledech prodaných .cz domén. Navíc má zkušenosti i s tvorbou a prodejem webů, řekněme se SEO bonusy. Podle toho také vypadá výběr hodnot přiřazených k doménám, ale vezměte to postupně.

Smazané .cz domény se dají získat jen těžko

Řekněme že CZ.NIC tak moc bojoval se spekulanty až vytvořil ideální prostředí pro ně, kde si běžný uživatel nemá šanci ani škrtnout. Podařilo se jim totiž vytvořit dva základní problémy:

  • Zatímco u konkurenčních domén (třeba .sk) si můžete stáhnout seznam všech existujících domén, tak CZ.NIC tuto informaci tají. Spekulanti si tak tvoří vlastní databáze z různých zdrojů. Ti ostatní netuší jaké domény jsou v expiraci anebo právě byly smazané.
  • Efektivně chytat .cz domény mohou pouze ti největší akreditovaní registrátoři, protože díky velkému objemu spravovaných domén mají daleko více pokusu na chycení domén, než ti menší.

CZ.NIC tímto přístupem stvořil takovou doménovou oligarchii :)

Pokud vás zajímají detaily, tak této problematice se více do hloubky věnoval nedávno právě Wladass ve svém článku Odchyt domén v roce 2021.

Zůstávají drobky, ale cenné

Doménový oligarchové však nechytají všechno. Ty prémiové kousky si samozřejmě chytnou, případně se poštěstí nějaké aukci, ale občas jim něco menšího nepozorovaně proklouzne. Domény s potenciálně zajímavou návštěvností také aktivně chytají. Co však máte šanci získat jsou domény se zajímavou historií, ranky a autoritou. Ty se jim nehodí, protože by na nich museli vybudovat web. Právě na ně se SmazaneDomeny.cz zaměřují.

K jednotlivým doménám se evidují následujíc hodnoty:

  • datum smazání
  • datum první registrace (stáří domény)
  • počet zpětných odkazů
  • počet odkazujících domén
  • počet záznamů o webu na archive.org
  • počet odkazů z wikipedie
  • collabim(s) – počet klíčových slov, na které se nachází na Seznam.cz
  • collabim(g) – počet klíčových slov, na které se nachází na Google

Přehled smazaných domén za 23.04.2021 pak vypadá následovně. Domény si můžete seřadit podle libovolné z těchto hodnot. Tlačítko kontrola provede ihned kontrolu zdali je doména volná a Registruj vás přesune na registrační formulář společnosti Subreg.

Ukázka smazaných přehledu smazaných domén ze smazanedomeny.cz za 23.04.2021 seřazeno podle odkazů podle domén.

V přehledu se dá vyhledávat podle řetězců. Z databáze všech smazaných domén pak až pomocí 3 slov. Celkem mi tam chybí nějaký rychlý filtr, třeba délka domény jen X znaků, bez čísel, bez pomlček atd. Nicméně můžete si kompletní přehled stáhnout v CSV a pak vyhledávat dle libosti v oblíbeném tabulkovém procesoru anebo databázi.

Co se týká databáze, tak prozatím (24.04.2021) obsahuje smazanedomeny.cz celkem 44.817 domén. Projekt je celkem mladý, takže tento seznam postupně bude růst.

Další funkce

V systému je funkce RENČEKR, která umí za 1 kredit/doména zobrazit různé ranky a metriky k doménám (nemusí být smazané).

Zajímavá je funkce Hlídací pes, kam můžete vložit 20 klíčových slov a pokud se doména s tímto klíčovým slovem bude smazána, tak o tom budete informování. Tohle je poměrně užitečná funkce, zvláště pokud se specializujete na vysoce autoritativní weby v konkrétním oboru. Bývalé weby s tématickými odkazy mohou občas být dobrým přírůstkem do vašeho PBN (Private Blog Network), ať už pro weby v horních patrech anebo dolních. Popravdě přidat této funkcionalitě ještě další parametry jako je třeba požadované stáří, počet odkazů atd., tak tu máme pro tvůrce PBN must have službu. A to nepřeháním. Na správné domény se u PBN čeká týdny i měsíce.

Mimo .cz domén jsou v SmazaneDomeny.cz i .sk domény.

Závěr

Pokud to s .cz doménami myslíte vážně, tak podobný systém jako SmazaneDomeny.cz potřebujte. Buď si ho necháte udělat na zakázku anebo zaplatíte 200 CZK/měsíčně Wladassovi. Pokud zvolíte cestu vlastního řešení stejně budete muset řešit kde vzít seznam registrovaných .cz domén a udržovat ho nějak aktivní. To je podle mě největší problém. Wladass má k těmto datům přístup z různých zdrojů, včetně vlastních projektů.

Osobně už MFA ani obsahové weby nedělám. Není na to čas. Nicméně jak občas zahlédnu, tak odkazy se stále prodávají a články z autoritativních webů letí za slušné peníze. Kdybych do toho znovu šel a měl postavit PBN, tak SmazaneDomeny.cz určitě využiji popsaným způsobem výše. Jde to dělat i bez toho, ale pořádné domény s autoritou a tématickou minulostí, kterou potřebujte, vám ušetří měsíce.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup