Jak rostla doména .cz v roce 2020

Registr CZ.NIC vydal svou každoroční zprávu o doméně .cz  Domain Report, za minulý rok 2020. Hned v úvodu mě zaujalo, že předpokládali v roce 2020 stagnaci či dokonce pokles. Nakonec však všechno dopadlo jinak. Do Evropy i k nám zavítal nový koronavirus SARS-CoV-2 a všechno významně ovlivnil, včetně online světa, jehož nedílnou součástí je i doména .cz.

Meziroční nárůst o 3,2 %

Počet .cz domén meziročně narostl o 42.277 .cz domén na 1,37M, což odpovídá růstu 3,2 % oproti roku 2019. Podle CZ.NIC je za tímto nárůstem právě pandemie onemocnění COVID-19. Toto tvrzení podpírají významným meziročním nárůstem začínajícím v březnu 2020. Median délky .cz domény je 10 znaků.

Co se týká přírůstku podle registrátorů, tak na špičce je společnost Thinline (Český Hosting) s 30.212 doménami. Tato společnost patří mezi nejstarší poskytovatele hostingů v ČR, ovšem až do  minulého roku nebyli akreditovaným registrátorem .cz domén. Po získání akreditace si domény svých zákazníků převedli k sobě. Na druhém místě je WEDOS, který válcuje trh dlouhodobě a jeho růst nezastavila ani ICANN akreditace a přesunutí reklamních a marketingových aktivit na nTLD od září 2020. S pořádným odstupem je pak Active 24.

 

Covid .cz domény

CZ.NIC eviduje nejméně 2500 domén souvisejících s Covid-19 (slova obsahující corona, korona, virus, rousk, respirator, epidem, dezinfekc, karanten, covid, pandem, ffp2, ffp3). Největší zájem o ně byl v březnu. Úplně první registrovaná .cz doména, která má jasnou souvislost s pandemií, byla zaregistrována 23. ledna 2020. Jednalo se o koronavirus.cz.

Na následujícím grafu je špička zájmu o tyto domény. Celkem se jedno v součtu o 1209 domén. Na 37,8 % z nich vznikl web. Zbytek jsou chyby serveru, timout anebo nějaká jiná stránka (parking, informace o registraci atd.). Pokud tyto domény nebudou prodlouženy, tak se začnou mazat v květnu.

Kdo drží .cz domény

Většinu .cz domén drží české kontakty. Úctyhodných 92,8 %. Nejvíce Praha (31,03 %), Jihomoravský kraj (12,98 %) a Středočeský kraj (8,06 %).

Ze zahraničních kontaktů jsou to převážně Slováci, Němci a USA.

Co se na .cz doménách nachází

Tento rok se graf CZ.NIC povedl. Nachází se na něm totiž nejen všechny .cz domény, ale i jen ty za rok 2020.

Z grafu můžeme vyčíst, že 61,18 % má normální obsah, což je dost. Na druhou stranu na doménách z roku 2020 vzniklo jen 49,5 % webů. Je tu tedy klesající trend. Což dlouhou dobu tušíme. I přesto, že je obsah jednodušší a dostupnější tvořit, tak lidé jej radši dávají na sociální sítě. Osobně jsem třeba čekal v důsledku Covid-19 nárůst e-shopů anebo dalších projektů. Prostě jsem doma, mám čas, tak se naučím něco nového, rozjedu nový projekt. S tím i nováčky na tématických diskuzních fórech a komunitách. Nicméně nezdá se mi, že by se toto uskutečnilo.

Ještě jednu zajímavost. CZ.NIC vyšlo, že je obsah na 61,18 % domén. V mém projektu volnedomeny.xyz na daleko menším testovacím vzorku jsem zjistil obsah na 65,52% domén. Když připočteme, že je zaměřený na kvalitnější domény, tak jsem se celkem trefil a dělá mi to radost :)

Co se týká přímo obsahu, tak ze vzorku 2x 1200 domén vznikl následující graf, kterému vévodí firemní stránky.

 

Závěr

Nakonec to nebyl špatný rok pro .cz doménu. Jen by to chtělo více obsahu :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup