Pár vylepšení volnedomeny.xyz za leden 2021

Tento týden jsem si našel čas na můj poslední projekt volnedomeny.xyz, který má za cíl sledovat vývoj poptávky pro nTLD v porovnání s tradičními doménovými koncovkami. Nabízí také příležitost najít potenciálně zajímavé kousky k registraci.

Přepnutí na PHP 8

S PHP 8 si hraji už od RC3. Dokonce jsem mu věnoval i jeden z testů webhotingů – Který sdílený hosting nabízí PHP 8.0. Volnedomeny.xyz jsem původně psal v PHP 7.4, s tím že se vše snažím dělat hezky, přehledně a vést i nějakou dokumentaci. Přiznám se, že toto odpočinkové programování mě nutí věci dělat tak, aby byly univerzálnější. Občas něco přepíšu jen proto, že mě napadne jak z dvaceti řádků udělat pět :)

Přepnutí na PHP 8 se obešlo bez komplikací. Zbytečně jsem se toho bál.

Zatím jsem žádnou z novinek ale nevyzkoušel. Předpokládám že brzy ale zapojím novinku match a novou funkci str_contains(). Těšil jsem se i na trailing commas, ale nějak mám naučeno tu poslední čárku tam prostě nedávat :/

Profil pro slova

Každé slovo má teď už svůj profil. Koukněte třeba na autoškola. V profilu je seznam kategorií kam patří, stavy všech testovaných TLD a historie domén s tímto slovem.

Profilová stránka je potřebná pro další část projektu, ke které se snad brzy dostanu a to je crawler, který bude mít za úkol testovat živé weby. Statistika kolik živých webů je na registrovaných doménách je poměrně důležitá, abychom zjistili jak si která nTLD vede.

Přidání domény .art

Popravdě doména .art se mi hodně líbí. Má jasný účel, je krátká a rozumí jí i neanglicky mluvící lidé. Jen mi přišlo, že v ČR se moc nepropaguje, což se v lednu 2021 změnilo. Wedos jí zařadil mezi své akční domény. Myslím že má šanci prorazit více než většina ostatních. Patří totiž mezi ty levnější na prodloužení.

Přidání domény .art do systému nebylo těžké. Je na to z velké části připravený, takže vše se začne automaticky zobrazovat a provedou se testy. Pár věcí jsem však upravovat musel.

V současné době už bylo otestováno všech 5401 slov s .art doménou a celkem překvapení. 56,75 % .art domén je rezervovaných jako prémiové. Vzhledem k tomu že mezi ně patří třeba cesky-jazyk.art, in-pocasi.art anebo prima-receptar.art, tak mám pocit, že registr vzal snad seznam všech nejnavštěvovanějších webů na světě a udělal z toho prémiové domény :)

Zajímavé zjištění, ale přesně kvůli tomu podobné fan projekty dělám :)

Závěr

Uvidíme kolik bude času v dalších týdnech. Snad už se dostanu k těm crawlerům. Bude třeba k tomu udělat i systém robotů, kteří se jim postarají o příděl práce a nějakou údržbu. Baví mě to vymýšlet, většinou nad tím strávím více času než u programování :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup