Spor o doménu erecept.cz

Dnes jsem na lupě zahlédl, že Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) uspěl v mimosoudním sporu o doménu erecept.cz, kterou vlastní a provozuje na ní projekt Pilulka Lékárny a. s.. Přišlo mi to trošku divné, protože před pár lety se Nejvyššímu soudu ČR rozhodčí soudy o domény nelíbili a CZ.NIC musel kvůli tomu přepracovávat obchodní podmínky.

Doména erecept.cz

07.05.2012 ve 2:30 byl doména odchycena Subreg v rámci speciální registrace za 1000 CZK. Podle archive.org se na ní v roce 2013 objevilo přesměrování na stránky s reklamou, které zde bylo až do roku až do roku 2019. Jednalo se o typický prodej návštěvnosti, jistá forma domain parkingu.

Kdy se přesně k doméně dostala společnost Pilulka Lékárny a.s. není známo, ale v roce 2020 na ní rozjíždí projekt, který má pomoct lidem v době koronakrize vyzvednout si své léky. Do systému zadáte eRecept vydaný doktorem, systém najde nejbližší lékárnu, kterou se pokusí kontaktovat. Pokud lékárna nabízí donáškovou službu, tak vám léky doručí až domů, pokud ne, tak kolem webu je komunita dobrovolníků, kteří vám pro něj zaběhnou. Služba údajně vznikla na žádost důchodců, kterým stát nedoporučuje chodit ven.

Podle mě dobrý nápad a užitečný projekt.

Služba samozřejmě rozvířila kontroverze, protože je pod správou Pilulky. Ti takto mohou sbírat kontakty klientů a pracovat s nimi. To dnes dělá ostatně každý zcela běžně. Mám plnou peněženku různých kartiček. Jenomže některé lékárny se s tím nemohly smířit a obrátili se na úřady (Česká lékárnická komora?). Tam si všimli, že to provozují na erecepty.cz, což je ochranná známka Státnímu úřadu pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Ochranná známka

Ochranná známka byla podána 27.05.2011 a registrována 23.11.2011 a zahrnuje spoustu věcí. Aktuální projekt na erecept.cz by pod ní klidně mohl spadat. Nicméně, že máte ochrannou známku neznamená, že máte na doménu automaticky nárok. Rozhodčí soudy tam řeší i způsob používání domény. Přeci jen 9 let nikomu nevadilo, že k ochranné známce nemají doménu, takže jim čistě o tu doménu asi tak moc nešlo.

Spor o doménu

Pokud by SÚKL doménu opravdu chtěl už od začátku a zažádal by o ní do 01.03.2015, tak by mohl využít takzvaný rozhodčí soud, který byl součástí pravidel pro registraci .cz domén. V tomto případě jsem si jistý, by jí okamžitě získal. Na doméně byla pochybná přesměrování na reklamu. V těchto případech stačí obdobně jako u UDRP aby doména:

  1. Doména musí být stejná, podobná anebo zavádějící/matoucí s obchodní značkou stěžovatele, který na ní musí mít navíc zákonné právo. Tedy registrovanou obchodní značku.
  2. Současný vlastník s doménou nemá žádné uznatelné/legitimní plány. Například pokud vlastníte apple.tld, můžete se odvolat na to, že chcete dělat encyklopedii jablek.
  3. Vlastník domény doménu zneužívá ve zlé víře. Většinou je tím myšleno, že na ní parazituje. Formy jsou různé od klasického cybersquattingu až po zobrazování reklam. Pokud by jsem se vrátil k výše zmíněnému případu, tak pro splnění této podmínky stačí, aby jsem si na stránku s encyklopedií jablek dal reklamu společnosti Apple inc., anebo na její produkty.

Všechny 3 body splněny. Není co řešit.

Jenomže to se nestalo a pak Nejvyšší soud České republiky ve svém rozhodnutí sp. zn. 23 Cdo 3895/2011 zpochybnil možnost uzavření rozhodčí smlouvy zaškrtnutím checkboxu smluvních podmínek pro registraci .cz domény. Od tak 01.03.2015 není možné projednávat spory o jména domén v rozhodčím řízení u Rozhodčího soudu.

Místo toho CZ.NIC přišel s bodem 24.1, kde je napsáno, že pokud dojde na spor tak si mají strany zvolit buď rozhodčí soud, obecných soud anebo řešení sporů dle Pravidel
alternativního řešení sporů. Přitom v bode 24.2 je pak že řešení sporu dle Pravidel alternativního řešení sporů je závazné. Nicméně je nutné si uvědomit, že alternativní řešení sporů není rozhodčí řízení a je založeno pouze na smluvním základě. Výsledkem je anebo by mělo být, že CZ.NIC něco s doménou udělá. Není tam žádné peněžní plnění, ani tímto způsobem vlastně nevzniká třetí straně nárok na doménu. Není to ani podklad pro exekutora, aby “rozsudek” mohl začít vymáhat.

Nárok na doménu u nás může určit pouze soud a tam by takovéto složité kauzy měly směřovat. Tady proti sobě už stojí hotový projekt, který stál peníze a držitel ochranné známky, který tu doménu 9 let nechtěl a těžko říct jestli vůbec tuší co na ní chce provozovat.

Závěr

Bude zajímavé celou kauzu do budoucna pozorovat.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Spor o doménu erecept.cz”

Comments are closed.