Jak získat zpět zablokovaný kontakt k .cz doméně, pokud je navázaný na MojeID

Před pěti lety jsem v článku Jak schovat osobní údaje u .cz domény sepsal podrobný návod jak skrýt některé citlivé údaje ve whois. Výsledkem toho však bylo i založení služby MojeID, na kterou se kontakt, který obsahuje osobní údaje a na který se domény registrují, navázal. Bohužel s tímto kontaktem pak nemůžete dále svobodně manipulovat. Jediné změny jdou převádět přes rozhraní MojeID. Také jsem se setkal s problémem, kdy u domény s tímto kontaktem nešly provádět všechny standardní akce. Minulý měsíc mě to už vytočilo a rozhodl jsem se svůj kontakt osvobodit …

Nejdříve jsem zkusil napsat na podporu MojeID, že bych potřeboval převést kontakt k mému registrátorovi. Čekal jsem že mi pošlou nějaké možnosti jak to udělat.

Dobry den,

kontakt, ktery mate pod mojeid nelze prevest pod registratora.

Pokud mate pod kontaktem domeny, muzete prevest tyto domeny pod jiny kontakt.

Tohle mě moc nepotěšilo. Mám hezký kontakt, který jsem si kdysi sám zakládal a na něj registrované desítky domén. Přijít o něj a trávit čas převodem se mi prostě nechtělo.

Vzhledem k tomu, že jsem za těch 5 let službu MojeID ani jednou nepoužil a Doménový prohlížeč vlastně oproti běžným rozhraním registrátorů domén neposkytuje žádnou přidanou hodnotu, tak mě napadlo že řešením by bylo zrušit MojeID. Na to mi podpora odpověděla celkem zmateně:

Dobry den,

nejdrive si vytvorte kontakt u registratora, pote domu prevedte a jako posledni
smazte mojeid.

Tohle vůbec můj problém neřešilo. Napadlo mě, že jsme si jen nerozuměli a zkusil jsem se více rozepsat, kde jsem zdůraznil že chci kontakt zachovat. O den později mi přišla odpověď od někoho jiného.

Dobrý den,

přihlašte se do účtu a v sekci nastavení účet zrušíte. Nejprve se ale ujistěte,
že Vaše kontaktní údaje jsou aktuální, pokud ne, opravte je.

Účet bude ihned zrušen, takže se z něj stane pouze kontakt, použitý u Vašich
domén. Poté požádáte registrátora, aby tento kontakt převedl k sobě.

To je přesně to co jsem potřeboval :)

O pár dní později jsem zrušil službu MojeID. Hned se kontakt uvolnil a převedl jsem jej k mému registrátorovi. Ve whois jsou stále údaje skryté a vše funguje.

Jak odblokovat kontakt u MojeID a převést ke svému registrátorovi?

  1. Přihlaste se do svého MojeID účtu.
  2. Přejděte do sekce Nastavení.
  3. Klikněte na zrušit účet, je třeba znovu zadat heslo k MojeID.
  4. Počkejte než vám dorazí potvrzující email o zrušení.
  5. Nechte si zaslat autorizační heslo (AUTHINFO) ke svému kontaktu buď přes stránky CZ.NIC anebo administraci vašeho registrátora doména.
  6. Převod kontaktu pak už musíte dokončit v administraci vašeho registrátora. Bude vyžadováno autorizační heslo, které vám dorazilo na email.

Závěr

CZ.NIC pravidelně pořádá akce za účelem ověřování kontaktů. Proti tomu nikdo nic nemá. Ověřené a hlavně aktuální informace v kontaktech šetří čas všem stranám, protože pak není nutné dodatečně řešit nějakou autorizaci. Problém je, že na konci toho procesu skončíte ani nevíte jak s MojeID, které převede kontakt od vašeho registrátora k CZ.NIC a zablokuje jej. Jak se ukázalo naštěstí se to dá velice rychle vyřešit smazáním MojeID a převodem zpět. Jen je s tím zbytečná práce navíc :/


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Jak získat zpět zablokovaný kontakt k .cz doméně, pokud je navázaný na MojeID”

  1. Také jsem se nechal nachytat a bylo mi založeno mojeid. U některých registrátorů neumí s kontakty mojeid pracovat vůbec a třeba změna majitele domény je pak peklo. Fakt mě to nebavilo nejdříve převádět k subreg, který to jako jediný uměl okamžitě a bez zbytečného zdržování. Děkuji za návod, jdu to zbytečné mojeid zrušit.

  2. Spravujeme webové prezentace pro desítky klientů a .CZ domény vždy registrujeme na klienta. Každý dostane instrukce, že nemá reagovat na žádné e-maily, telefony ani nic podobného ohledně domén a webů. Stejně ročně řešíme několik případů, kdy to převedou na nic.cz protože chtějí vyhrát tablet. Když nastane problém tak volají klienti nám a nám to komplikuje život. Kontakty už jsou mimo naši správu. Už jsem tam i naštvaně volal. Prý máme smůlu a je to rozhodnutí majitele domény. Že se to dá vyřešit takto jednoduchým způsobem mi nikdo z nich ani nenaznačil. V pondělí proberu s kolegy další postup. Vyzkoušíme zrušení mojeid účtu a převod. Jestli to funguje jak píšete, tak nám to dost pomůže.

Comments are closed.